

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Brainwash Talks - Alle afleveringen
Zorgen dat mensen weer vertrouwen in elkaar krijgen. Volgens journalist Ece Temelkuran is dat de grootste opgave van deze tijd. Ze laat zien hoe we dichter bij elkaar komen.
Al jong ondervond schrijver Abdelkader Benali hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. Hij pleit voor meer meerstemmigheid.
Lange wachtlijsten, zorgmedewerkers die al voor de coronacrisis overbelast waren en mantelzorgers met een burn-out. De gezondheidszorg kraakt. Ondertussen sporten en yogaën we ons suf om onszelf gezond te houden. Dat duidt op een fikse zorgcrisis, stelt socioloog Emma Dowling.
De mens is dan misschien het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde, maar we zijn wel dieren, betoogt schrijver Melanie Challenger. En dat willen we nog wel eens vergeten.
Econoom Ann Pettifor schreef hét standaardwerk over The Green New Deal, een maatregelenpakket waarmee de economie moet worden herzien en vergroend. Ze betoogt dat we alleen zo klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.
De miljarden die overheden over de hele wereld uitgetrokken hebben voor coronasteun, hebben niet geleid tot meer gelijkwaardige en democratische samenlevingen, stelt economiecommentator Grace Blakeley. Het geld kwam vooral terecht bij grote bedrijven. Blakeley pleit voor een economie waar iedereen beter van wordt.
Filosofie is als vechtsport, stelt filosoof en beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu Pablo M. Lamberti. Je moet er niet te veel over praten, maar tonen wat je kunt. Hij laat zien hoe je strijdvaardig kunt leven.
Via media, mobiliteit of migratie: meer dan ooit komen we in contact met de veelheid aan talen die onze wereld rijk is, ziet ook taalkundige Wim Vandenbussche. Maar niet al die talen worden hetzelfde gewaardeerd.
Inheemse volkeren worden verdreven van hun land om plaats te maken voor een palmolieplantage of mijnbouw, ziet activist en oud-militair Raki Ap. En dat terwijl zij een sleutel vormen in de strijd tegen klimaatverandering.
De mens is veel te ingewikkeld om in labels en modellen te vatten, ziet psychiater Floortje Scheepers. Tijd dat we die complexiteit durven te omarmen.
Lang had acteur en theatermaker Sachli Gholamalizad haar twijfels over het moederschap. Haar angst? Dat ze onverwerkte trauma's zou doorgeven.
Hoe zorgen we ervoor dat we in een digitaliserende wereld de mens en niet de machine centraal stellen? Dat is de vraag voor schrijver en onderzoeker Fredo De Smet.
Het is belangrijk dat we onze mede-Europeanen leren kennen, want Europa is meer dan een economisch samenwerkingsverband. Het is ons verleden en onze toekomst, stelt schrijver Thomas Huttinga.
Subsidies op een elektrische auto, zonnepanelen, of het isoleren van een woning: het zijn vooral de hogere inkomens die profiteren, ziet econoom Johan Albrecht. Dat moet anders.
Hoewel depressie en burn-out volksziektes zijn geworden, blijft de aandacht voor mentale gezondheid achter, constateert psycholoog Kees Kraaijeveld. Tijd om dat te veranderen.
De plek waar je wieg staat, is bepalend voor de kansen die je krijgt in het leven, weet jurist en onderzoeker Daphina Misiedjan. Ook voor de kans op een gezond leven.
Wat is vriendschap, en bestaat er zoiets als een ideale vriend? In navolging van Plato vraagt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zich dat af.
Ingewikkeld, marginaal en bijna uitgestorven. Er zijn nogal wat vooroordelen over poëzie, ontdekte literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Ten onrechte, want je komt poëzie overal tegen. Vooral daar waar je het niet verwacht.
Activist Don Moussa Pandzou is moe van het telkens opnieuw moeten praten over racisme. In het panafrikanisme, dat uitgaat van een sterk Afrika, vindt hij kracht en trots.
Als kind droomde biomedisch ingenieur Dan Jing Wu van een superkracht waarmee ze mensen beter zou kunnen maken. Een droom die ze nu tot werkelijkheid maakt.
Nederlandse burgers zijn boos en toch behoudend in het stemhokje. Financieel geograaf Ewald Engelen laat zien dat dat alles te maken heeft met opleidingsniveau.
De duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in zee zijn geen spijtige ongevallen, stelt politicoloog Naima Charkaoui. Het is een duidelijke beleidskeuze om mensen in nood niét te helpen. Europa is een onneembare vestiging, een soort soort 'gated community'. En dat terwijl iedereen, migrant of niet, voordeel heeft van open grenzen.
Een foute, seksistische grap tijdens een etentje, of een racistische grap in een appgroep. Houd je je op de vlakte? Volgens schrijver Carolina Maciel de França moet je je durven uitspreken. Haar pleidooi: wees een 'killjoy' en verpest moedwillig de sfeer. Want alleen door dwars te liggen, ontstaat er ruimte voor iets nieuws.
Rappers die elkaar met messen te lijf gaan, of jongeren die een homostel belagen. Als het om jeugdcriminaliteit gaat, is compassie niet het eerste dat in je opkomt, ziet ook criminoloog Jan Dirk de Jong. Toch ligt daarin wel de oplossing.
In Nederland werkt driekwart van de mannen fulltime, driekwart van de vrouwen parttime. Rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen laat zien hoe dat zo gekomen is.
Waarom doen we zo moeilijk over de dood, vraagt schrijver en socioloog Ameline Ansu zich na het overlijden van haar ouders af. Ze probeert rouw bespreekbaar te maken.
Wat als we niet alleen mensen, maar ook dieren, planten en zeeën rechten zouden geven? Jurist en schrijver Laura Burgers over een idee dat even opvallend als nodig is.
Een op de tien patiënten in Nederland krijgt te maken met een medische misser. Het overkwam ook journalist Rinke van den Brink. Hij betoogt dat dat, met de juiste keuzes, anders kan.
Bijna niets is zo gepolariseerd en gepolitiseerd als de grap, weet humoronderzoeker Dick Zijp. Hij bespreekt de kracht van de lach.
Voorheen twijfelde hij nooit: historicus en oud-politicus Zihni Özdil. Zo overtuigd was hij van zijn eigen gelijk. Tot hij tegen een burn-out aanliep.
Vrouwen zijn geneigd om te krabben, om elkaar naar beneden te halen, valt schrijver en feminist Milou Deelen op. Waarom is dat zo, en hoe komen we daar los van?
Te vaak wordt de verantwoordelijkheid voor een leerachterstand bij de kinderen gelegd, ziet onderwijssocioloog Orhan Agirdag. Hij legt uit dat we naar het systeem moeten kijken.
Advocaat Channa Samkalden was betrokken bij de Klimaatzaak tegen de Nederlandse staat en procedeert namens Nigeriaanse boeren tegen Shell. En met succes. Channa Samkalden over universele rechtvaardigheid.
De Nederlandse politiek is geen goede afspiegeling van de samenleving, stelt sociaal activist Devika Partiman. Gelukkig is het niet moeilijk om dat te veranderen.
Als je iets wilt doen tegen het klimaatprobleem, zoek het dan dicht bij huis. Want steden kunnen een deel van de oplossing zijn. Industrieel ecoloog Eva Gladek laat zien hoe.
We doen vaak alsof de mens losstaat van de natuur. Volgens filosoof en onderzoeker Julia Rijssenbeek is biologie noodzakelijk om te weten wie we zijn.
We hoeven niet te wachten tot politici of het bedrijfsleven de wereld een beetje beter maken, stelt componist Merlijn Twaalfhoven. Hier en nu kunnen we zelf aan de slag, door de kunstenaar in onszelf wakker te schudden.
De klimaatcrisis, de coronacrisis, fake news en de brexit. Het zijn verwarrende tijden. In haar gesprekken met Jan Pronk vindt schrijver en theatermaker Anoek Nuyens houvast.
Het internet zou de wereld democratischer, eerlijker en opener maken. Maar van al die idealen is het tegendeel waarheid geworden, ziet ook internetexpert en oud-Europarlementariër Marietje Schaake. Maar het tij is te keren.
Volgens filosoof Lisa Doeland kunnen we alleen onze verantwoordelijkheid nemen als we stilstaan bij de klimaatramp die zich om ons heen voltrekt. Alleen hopen dat het beter zal worden, helpt niet.
Praten we eindelijk een keer over het slavernijverleden, is dat gesprek doorspekt van drogredenen en dooddoeners. Historicus Karwan Fatah-Black scheidt feit van fictie.
Dat het bestrijden van ongelijkheid begint met het onderwijs, dat weet socioloog en onderzoeker Bowen Paulle als geen ander. Hij betoogt dat we daar niet mee kunnen wachten.
De klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en covid-19 zijn slechts een aantal van de uitwassen van ongeremde globalisering. Schrijver David Djaïz gaat op zoek naar een oplossing.
Steeds vaker worden we geconfronteerd met de uitwassen van het kapitalisme, stelt schrijver en activist Ash Sarkar. Zij pleit voor herwaardering van het communisme.
Journalisten Sander Heijne en Hendrik Noten pleiten voor een economie waarin niet winst en groei centraal staan, maar welzijn en een betere wereld. Zij schreven het boek 'Fantoomgroei'. 'Als we sterker uit de huidige crisis willen komen, dan moet ons idee van economische groei helemaal op de kop.'
Waarom is het zo ingewikkeld om het goede te doen als er geld mee gemoeid is? Volgens filosoof Jelle van Baardewijk heeft dat veel te maken met de manier waarop het kapitalisme is vormgegeven. Hij gaat op zoek naar een uitweg.
Begin 2018 stootte actrice Margôt Ros haar hoofd tegen een decorstuk. Een lichte hersenschudding, hoort ze een dag later van de huisarts, maar als snel kan ze helemaal niets meer. En ze is niet de enige. In Nederland zijn bijna 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Margôt Ros pleit voor passende zorg.
Vraag iemand hoe het gaat en 'alles onder controle' is niet zelden het antwoord. Volgens filosoof en psychiater Damiaan Denys is het een deugd geworden en zijn we bereid om vrijheid op te geven om maar de illusie van controle te hebben. Hij laat zien hoe dat anders kan.
Volgens jurist en raadsheer Ybo Buruma hebben we in onze samenleving protocollen en verantwoording heilig verklaard, waardoor o.a. dokters, agenten en leraren door alle administratie nauwelijks meer aan werken toekomen. Volgens hem is het tijd dat we mensen weer de ruimte en het vertrouwen geven.
Een gemiddelde maaltijd in Nederland heeft bijna 30.000 kilometer afgelegd, terwijl er ook dichtbij veel goed voedsel beschikbaar is. Hoofdeconoom bij de Rabobank Barbara Baarsma pleit voor een korte voedselketen.
Hoe kunnen we ons leven leiden zonder een spoor van verwoesting achter te laten? Dat is voor rijksbouwmeester Floris Alkemade de centrale vraag van deze tijd. Hij zoekt het antwoord in datgene waar Nederlanders goed in zijn: de verbeelding.
Tijdens de coronapandemie werden we dagelijks op de hoogte gehouden van de bezettingsgraad van de intensive cares, het aantal doden, en werden er vergelijkingen gemaakt tussen landen. Volgens econometrist en journalist Sanne Blauw hebben we een blind vertrouwen in cijfers. Ten onrechte. In Brainwash Talks pleit ze voor twijfel.
Er is een aantal hardnekkige mythes over moederschap, stelt schrijver en theatermaker Myrthe Frese. Het zou instinctief zijn en de natuurlijke rol van de vrouw. Frese pleit voor ouderschap dat gebaseerd is op gelijkwaardigheid.
Thuis. Het klinkt altijd zo verleidelijk, vertrouwd, warm en veilig. Toch is je thuis voelen helemaal niet zo vanzelfsprekend, weet hoogleraar Jan Willem Duyvendak. Je thuis voelen is alleen maar lastiger geworden sinds politici met het onderwerp aan de haal zijn gegaan.
Juist in tijden van polarisatie kunnen kleine verhalen, zoals over de eerste keer dat je verliefd werd, of de dag waarop je besloot om je baan op te zeggen, verbindend werken, weet verhalenverteller Sahand Sahebdivani. Hij laat zien dat verhalen een brug tussen mensen kunnen slaan.
Vijf jaar lang worstelde schrijver en journalist Nowelle Barnhoorn met een depressie en een burn-out. Ze vertelt hoe ze besloot te accepteren hoe ongelukkig ze zich voelde.
Na twee eeuwen van vooruitgang zijn Nederlanders gezonder, welvarender en vrediger dan ooit, weet filosoof Maarten Boudry. Toch geldt dat niet voor de bewoners van alle plekken op aarde. Hij vraagt zich af hoe we de rijkdom verdelen.
Psycholoog Miranda Ntirandekura Aerts was vijf jaar oud toen ze geadopteerd werd en van Rwanda naar België verhuisde. In Brainwash Talks onderzoekt ze de enorme impact van interlandelijke adoptie.
Mag alles wat kan, of zijn er grenzen aan technologische ontwikkelingen? Hoogleraar Peter-Paul Verbeek laat zien hoe we grip houden op kunstmatige intelligentie. Verbeek is universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek, en voorzitter van de ethische commissie voor technologische ontwikkelingen van Unesco.
Klimaatverandering tegengaan is duur en kóst vooral geld, is de heersende opvatting. Ondernemer An Beazar laat zien dat kiezen voor duurzaamheid juist ook geld kan opleveren.
De mens is niet alleen een denkend, maar vooral ook een emotioneel wezen, stelt psychiater Glenn Helberg. Pas als je dat voldoende beseft, kun je je openstellen voor een ander.
Wie de literatuur er op naslaat, komt niet veel verder dan het idee dat er maar één economische theorie mogelijk is: die van het kapitalisme, met de vrije markt als heiligdom. Hoogleraar pluralistische economie Irene van Staveren laat zien dat het anders kan.
Het scheppingsverhaal en de evolutietheorie: religie en wetenschap lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Dat ze toch te verzoenen zijn, laat literatuurwetenschapper en journalist Warda El-Kaddouri zien.
De mens is een vergetend wezen. Toch hecht iedereen, bijvoorbeeld in de rechtszaal, veel waarde aan herinneringen. Neuroloog Jules Montague vraagt zich af hoe rechtvaardig dat is.
In een op de mannelijke maat ontworpen wereld delft de vrouw het onderspit, weet schrijver en activist Caroline Criado Perez. En dat is de schuld van één man in het bijzonder.
Toen twee eeuwen geleden de stoommachine werd uitgevonden, zette dat de samenleving op zijn kop. Historicus Philipp Blom gaat op zoek naar de stoommachine van nu.
Groeiende ongelijkheid, schulden en stress. Volgens econoom Guy Standing is het tijd voor een idee dat afrekent met de grote onzekerheden van deze tijd.
Het idee dat iemand te reduceren is tot zijn of haar roots, tot zijn of haar afkomst, is sterk genesteld in ons denken, stelt politicoloog Kiza Magendane. Tijd om daar los van te komen, want een mens is toch geen plant?
Boswachter Arjan Postma weet als geen ander dat er van beren en mieren daadwerkelijk veel te leren valt. Hij doet uit de doeken hoe een klein insect een groot voorbeeld kan zijn.
Zonder droom geen vooruitgang. Daarom moeten mensen zowel in de wetenschap als in het dagelijks leven durven dromen volgens ruimtewetenschapper Maggie Aderin-Pocock.
Ergens in de afgelopen eeuwen heeft de mens zich losgemaakt van de natuur, maar volgens schrijver Gary Ferguson en psycholoog Mary Clare is dat onderscheid niet houdbaar.
Bloed redt levens, verspreidt infecties en je wordt een beetje duizelig als je eraan denkt. Journalist Rose George duikt in de fascinerende geschiedenis van bloed.
Schrijver Manon Uphoff weet als geen ander hoe tekenend een traumatische ervaring kan zijn voor je verdere leven. In haar talk onderzoekt ze hoe we een slachtoffer weer als mens kunnen zien.
Je moet mediteren, in het nu leven, je huis opruimen en de beste versie van jezelf worden. Althans, als je alle zelfhulpboeken moet geloven. Auteur Marian Donner denkt daar net iets anders over. Ze schreef het Zelfverwoestingsboek en komt met een oproep tegen maakbaarheid.
Ook anno 2019 word je als vrouwelijke ondernemer nogal eens vreemd aangekeken, niet serieus genomen of zijn er investeerders die zwangerschap als een bedrijfsrisico zien, weet Mariah Mansvelt Beck. Ze roept op tot inclusief en holistisch ondernemen.
Theatermaker Saman Amini was elf jaar oud toen hij samen met zijn zwangere moeder en zusje naar Nederland vluchtte. In Brainwash Talks vertelt hij zijn vluchtverhaal en neemt hij de kijker mee naar de krottenwijken van Iran. Hij laat zien wat de gruwelijkste vorm van geweld is: armoede.
Milo Grootjen is sterrenkundige in het planetarium van dierentuin Artis. Hij schetst een denkbeeldige ruimtereis tot in de diepste uithoeken van het heelal. Om uiteindelijk weer terug te komen op die ene planeet die wij thuis noemen: de aarde. En daar, zo stelt hij, mogen we best wat zuiniger mee zijn.
Dagelijks worden mensenrechten geschonden, weet schrijver en jurist Rachida Lamrabet. En dan niet alleen in landen ver weg, maar ook hier in Nederland. Ze pleit voor een menswaardig bestaan voor iedereen, overal.
Als directeur van OpenEmbassy helpt Renée Frissen nieuwkomers hun weg te vinden in Nederland. Dagelijks ziet ze de misstanden rond immigratie en daarom pleit ze voor een meer humaan en efficiënter inburgeringsbeleid.
Als kind van theaterouders bracht historica Anaïs Van Ertvelde grote delen van haar jeugd door in de coulissen. Ze verbaasde zich over de lijven die ze op het toneel zag, zo anders dan haar lichaam met een handicap. Ze pleit voor een andere omgang met de beperking.
Eigenlijk wilde schrijver en documentairemaker Emma Lesuis het er niet meer over hebben, over kleur en diversiteit. Vanwege de kritiek die ze dan kan verwachten en omdat iedereen een beetje moe lijkt van het onderwerp. Toch zet ze het ongemak opzij, zodat kinderen die over vijftien jaar opgroeien dat zonder krassen kunnen doen.
Hoe ziet een wereld eruit waarin iedereen elkaar kan verstaan, een waarin de babylonische spraakverwarring definitief tot het verleden behoort?, vraagt schrijver Frank Westerman zich af. Met het nieuwste vertaalgadget in de hand schetst hij een toekomstbeeld.
Ruim dertig jaar geleden promoveerde hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans op het onderwerp klimaatverandering, toen nog een controversieel onderwerp, inmiddels realiteit. In plaats van zijn gelijk te halen, gaat hij op zoek naar een oplossing voor de opwarming van de aarde.
Het lijkt volksziekte nummer een te worden: de burn-out. Al twintig jaar begeleidt klinisch psycholoog Elke Van Hoof mensen die lijden onder stress. In haar Brainwash Talk adviseert ze om stress niet te zien als teken van zwakte, maar van groei.
Terwijl de achterban van politieke partijen alsmaar slinkt, schreeuwt deze tijd van populisme om het bekennen van kleur, volgens onderzoeker en publicist Anton Jäger.
Het oosten en het westen zullen nooit te verenigen zijn, kreeg imam Khalid Benhaddou als kind te horen. Sindsdien zoekt hij naar verbinding, naar nuance, hoe moeilijk het ook is. Want de frictie in onze samenleving is geen botsing van beschavingen of culturen, maar een botsing uit onwetendheid.
Ondernemer Avinash Changa voorziet dat virtual reality een revolutie zal brengen op het gebied van angsten overwinnen en mensen dichter bij elkaar brengen.
Alles wat we nodig hebben, is in overvloed beschikbaar. En toch leven we in een samenleving die draait om nemen, niet om geven. Filosoof Karim Benammar helpt dat wereldbeeld te kantelen.
Hoe hard het er in het racismedebat aan toegaat weet schrijfster Dalilla Hermans als geen ander. Ondanks het geschreeuw, ondanks de haat, blijft ze hoop houden.
Geluk. In onze samenleving is het de heilige graal. Maar gek genoeg maakt onze obsessie met geluk ons alleen maar ongelukkiger, ziet onderzoeker Carl Cederström. Hij gaat op zoek naar een nieuw ideaal.
Kunstmatige intelligentie is niet meer iets uit horrorfilms en stripboeken. Het is er, het bestaat. Hoe zorgen we ervoor dat machines niet dezelfde fouten maken als wij? Neuro-informaticus Sennay Ghebreab gaat op zoek naar een antwoord op die vraag.
Zombies en cyborgs - sinds jaar en dag wekken ze onze grootste angsten. Maar waarom zijn we juist nú zo bang voor ze, vraagt journalist Paul Mason zich af.
Nederland werd lang gezien als voorloper op het gebied van homorechten. En nog steeds zien we onszelf graag als ruimdenkend en tolerant. Maar zijn we dat nog wel? Sociaal-wetenschapper Linda Duits gaat op zoek naar een antwoord.
Hoe overleef je jouw tocht langs de schappen van de supermarkt? En wat zijn de gevolgen van de keuzes die je maakt als je gaat winkelen? Journalist Teun van de Keuken geeft handvatten om de wereld een klein beetje beter te maken.
Vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed: de Britse schrijver George Monbiot ziet verbanden tussen de grote problemen van onze tijd en biedt een uitweg uit de puinhoop.
Al op jonge leeftijd ervoer consultant Astrid Elburg wat het betekent om erbij te horen, of juist niet. Aan de hand van Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela onderzoekt ze wat het betekent om mens te zijn.
Op verdriet kun je je niet voorbereiden. Dat was de harde les die cabaretier Carolien Borgers leerde toen haar vader overleed. Troost vond ze bij de Amerikaanse schrijver Joan Didion, die haar beste vriendin werd.
Historicus Lotfi el Hamidi weet wat het is om tussen twee culturen op te groeien. Dat er wel degelijk een weg voorbij de hokjes is leerde hij van literatuurwetenschapper Edward Saïd.
Geen woorden maar daden. Het is de bekende, Rotterdamse dooddoener. Maar klopt 'ie eigenlijk wel? Volgens filosoof en schrijver Jannah Loontjens niet. Dat taal niet zonder gevolgen is en een woord dus wel degelijk een daad kan zijn, leerde ze van de Amerikaanse filosoof Judith Butler.
De nieuwste smartphone, de OV-chipkaart of een app waarmee je je parkeergeld kunt betalen. Cabaretier en schaker Tex de Wit moet er niets van weten. Het liefst laat hij alles bij het oude. Tot grootmeester Garri Kasparov hem hielp om verandering toe te laten.
