

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Brommer op zee - Alle afleveringen
Marjolijn van Heemstra en Tommy Wieringa over de boeken die hen in 2022 houvast gaven. Wilfried en schrijver Ananda Serné beleven een slapeloze nacht in de Leidse Hortus. Serné schreef het boek 'Nachtbloeiers' over de slapeloosheid van schippersdochter Eliza. Een bezoek aan het atelier van illustrator Charlotte Dematons. Ze is onder meer bekend van 'De gele ballon' en 'Alfabet', prentenboeken met zeer gedetailleerde tekeningen, waar subtiele grapjes en verwijzingen in verstopt zitten. Wilfried en Ruth verlaten de studio deze laatste aflevering in stijl.
Bregje Hofstede vertelt over 'December', over een student die uit het niets terechtkomt in een commune waar seks een grote rol speelt. Naar aanleiding van zijn dichtbundel 'Met wat geluk' een gesprek over geluk met dichter Ingmar Heytze. Wat is dat eigenlijk, geluk? En hoe gaan we om met crises of juist heel gewone dagen? Wilfried en Ruth bezoeken ex-Dichter des Vaderlands Anne Vegter op haar woon- en werkplek. De boekenclub leest haar poëziebundel 'Big data', waarin Vegter het liefdesverdriet van drie vrouwen onder de loep neemt. In het leeshok: actrice en auteur Carly Wijs.
Het leven van de Franse schrijver Marguerite Duras blijkt heel wat parallellen te vertonen met dat van Connie Palmen. Wilfried en Ruth nemen Palmen mee naar Parijs, waar Duras leefde en stierf. Het boek van Connie Palmen dat in 2023 verschijnt, wordt een bundeling van essays die ze de afgelopen jaren schreef over beroemde, veelal schrijvende vrouwen. Misschien wel de belangrijkste vrouw daartussen is schrijver en regisseur Marguerite Duras.
Aan de hand van '533. Een dagenboek' gaat Wilfried de Jong op bezoek bij Cees Nooteboom (1933). Vanuit Nootebooms huis op Menorca, waar hij al bijna vijftig jaar zijn zomers doorbrengt, praten ze over zijn werk en zijn leven. Het is zijn ultieme terugtrekplek. Daar in zijn schrijfstudio schreef hij veel van zijn boeken, waaronder 'Rituelen'. Cees Nooteboom, sinds jaar en dag genoemd als Nederlandse kandidaat voor de Nobelprijs, is schrijver van vele romans, reisreportages en dichtbundels.
Tim Krabbé vertelt over zijn boek Onkrijgbaarheid, dat gaat over een grote liefde tussen twee mensen die niet echt voor elkaar kiezen, maar elkaar ook niet los kunnen laten. Sandra Langereis maakte een toegankelijke hervertelling van Erasmus' Lof der zotheid. Een kijkje bij de voorbereiding van een monsteroperatie: de verhuizing van de KB, de nationale bibliotheek in Den Haag. Politica en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet wordt verwelkomd in het leeshok. En voor de laatste keer een bericht uit de tuin van Mariken Heitman.
Thom Hoffman vertelt over het resultaat van een jarenlange persoonlijke zoektocht naar de geschiedenis van Indonesië: zijn boek 'Indië, betovering en desillusie'. In meer dan 800 pagina's beschrijft hij de periode van het begin van de VOC tot aan de onafhankelijkheid van het land. Verder varen Wilfried de Jong en schrijver Arjen van Veelen langs de skyline van Rotterdam. Ze praten over Arjens boek 'Rotterdam', een oproep tot solidariteit en een ode aan de inefficiëntie. Te gast in het leeshok: hoogleraar wetenschapscommunicatie en journalist Ionica Smeets. En een tuinbericht van Mariken Heitman.
Wilfried de Jong en Ruth Joos spreken de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut over zijn Booker Prizewinnende roman 'De belofte', over de veranderende positie van een witte familie in Zuid-Afrika. Vonne van der Meer vertelt over haar novelle 'Letselschade', waarin een jonge vrouw na een skiongeluk vanaf haar middel verlamd is. Er is een bericht uit de tuin van Mariken Heitman en in het leeshok: muzikant Spinvis. Franca Treur gaat naar de plek waar haar schrijverschap begon: de Universiteit van Leiden. De Brommer op zee-boekenclub leest haar debuut 'Dorsvloer vol confetti'.
Wensly Francisco vertelt over zijn autobiografische roman 'Rust', Wilfried gaat op bezoek bij Gijs Wilbrink. Zijn debuutroman 'De beesten' speelt zich af in de Achterhoek. Spoken word-artiest Benzokarim schreef een tekst over het overlijden van zijn moeder en draagt deze voor het eerst voor tijdens Mensen Zeggen Dingen in Utrecht. In het leeshok brengt schrijver, actrice en theatermaker Nhung Dam een boek én zoekt er een uit. En een 'Bericht uit de tuin' van Mariken Heitman.
Ester Naomi Perquin is te gast en vertelt over haar dichtbundel 'Ongevraagd advies'. Over de waarheid, de voorstellingen die we ons daarvan maken en de machten waartoe we ons moeten verhouden. Lotte Kok praat over 'Hine', een magisch en modern sprookje dat grenst aan horror. Boekenclubhost Auke Hulst gaat met lezers in gesprek over 'Kinderen van het Ruige Land'.
Jeroen Olyslaegers vertelt over 'Willem en mijn wellust', een novelle over boekengekte, diefstal en wellust. Femke Brockhus vertelt over haar tweede roman 'Kleine haperende vluchten', een boek over ouderschap, verlies en de drang te willen verdwijnen. Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk is te gast in het leeshok. Hij won in 2021 de Gouden Griffel voor zijn boek 'Gozert'. Kinderboekenschrijver Carry Slee gaat op een school met kinderen in gesprek over de 'Juf Braaksel'-serie. En Mariken Heitman is weer in de moestuin.
Valentijn Hoogenkamp is te gast en vertelt over het persoonlijke essay Antiboy, waarin iemand een medisch noodzakelijke borstamputatie ondergaan, waardoor hij beseft: nu hoef ik niet langer als vrouw door het leven te gaan. Ruth gaat op pad met Herman Brusselmans naar de omgeving waar ze beiden opgroeiden: Hamme in België. En een portret van Auke Hulst van wie de boekenclub Kinderen van het Ruige Land leest. Een autobiografisch boek over vier kinderen waarvan de vader is overleden en de moeder wegloopt voor haar verantwoordelijkheden.
Schrijver P.F. Thomése praat over zijn boek 'Swansdale', over twee gebroken gezinnen en een ontluikende liefde. Inge Schilperoord vertelt over haar roman 'Het licht in de stad', waarin de zestienjarige Sophie gefascineerd raakt door de islam. Inge Schilperoord schreef haar alom bejubelde debuut 'Muidhond' (2015) en deed daarna als forensisch psycholoog onderzoek naar de belevingswereld van bekeerlingen.
De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen spreekt over zijn boek 'Kruispunt'. Wilfried pikt Oek de Jong op met de auto en al rijdend bespreken ze zijn essaybundel: 'Man zonder rijbewijs'. Schrijver Marion Bloem gaat in gesprek met lezers over haar roman 'Een meisje van honderd' dat gelezen wordt door de Brommer op zee-boekenclub. Verder: 'Bericht uit de tuin' met Mariken Heitman en een nieuwe gast in het leeshok.
Peter Terrin is te gast en praat over zijn roman 'De gebeurtenis'. Hierin dicteert een hoogbejaarde schrijver al zijn boeken aan zijn assistente Juliette. Daarnaast een gesprek met debutant Gwen van der Zwan, zij schreef 'Zuigertje' een roman over een relatie tussen een witte vrouw en een zwarte man in de Bijlmer, waarin veel verschillen te overbruggen zijn. Femke van der Laan mag rondneuzen in het leeshok. Verder: een animatie gebaseerd op het eerste deel van de dagboeken van J.J. Voskuil, en 'Bericht uit de tuin' met Mariken Heitman.
Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen schrijvers en dichters over hun werk. De programmatitel verwijst naar het verhaal van J.M.A. Biesheuvel. Online gaat Brommer op zee verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.
Gesprek met schrijver en columnist Nina Polak over 'Buitenleven', waarin twee geliefden de stad verruilen voor een huis met tuin op het platteland. * Schrijver en verslaggever Haro Kraak praat over zijn roman 'Het water bewaart ons', waarin Elsa op een eiland in een afgesloten conservatieve gemeenschap leeft. * Een bezoek aan thrillerauteur Tomas Ross, die meer dan vijftig boeken schreef en drie keer De Gouden Strop won. Filmmaker Teus van Sintmaartensdijk maakt Ross' unieke ochtendritueel mee. * Documentairemaker en schrijver Deborah Campert zit in het schrijfhok. In 2020 kwam haar boek 'Wij knippen de wind' uit.
Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen schrijvers en dichters over hun werk. De programmatitel verwijst naar het verhaal van J.M.A. Biesheuvel. Online gaat Brommer op zee verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.
Speciale uitzending in teken van Arnon Grunberg, aan wie in mei de P.C. Hooft-prijs wordt uitgereikt voor zijn prozawerk. Op uitnodiging van Grunberg neemt Emma Curvers plaats in het schrijfhok. Hij schrijft haar een korte brief, waarop zij live in de uitzending antwoord geeft. Curvers schreef onder andere 'Iedereen kan schilderen' en 'Melktanden'. Verder aandacht voor een korte film waarin Grunberg vragen stelt aan het fictieve personage Elizabeth Costello uit het werk van J.M. Coetzee. Nobelprijswinnaar Coetzee schreef hiervoor zelf de antwoorden en actrice Ariane Schluter draagt deze voor in de rol van Elizabeth Costello.
Gesprek met schrijver en columnist Raoul de Jong over 'Gesprekken met opa', een persoonlijk boek dat ontstond tijdens het schrijven van 'Jaguarman', over zijn Surinaamse voorouders. De Jong zag dat zijn Nederlandse grootvader steeds verder aftakelde en besloot met hem in gesprek te gaan. Verder: Mustafa Stitou over zijn dichtbundel 'Waar is het lam?', waarin hij verschillende perspectieven op de Bijbelse gebeurtenis belicht. In het schrijfhok: actrice en schrijver Nazmiye Oral, die te zien was in de Netflixserie 'Undercover'. In de reportage gaat de redactie op pad met boekenconducteur Everhard Arends, die leestips aan treinreizigers geeft.
Een gesprek met Tom Lanoye over zijn roman 'De draaischijf', een verhaal over theater, WO II en collaboratie in Antwerpen en Den Haag. Grete Simkuté is te gast en vertelt over haar debuutroman 'De man die een berg werd', over een monnik die een eeuwigdurende meditatie aangaat. Schrijver en theatermaker Rebekka de Wit neemt plaats in het schrijfhok. In de reportage een bezoek aan Kristien Hemmerechts op de plek waar ze woont en werkt. De boekenclub leest haar boek 'Taal zonder mij', een portret van haar overleden man, dichter Herman de Coninck.
Kees van Kooten schuift aan voor een lang gesprek. Van Kooten is schrijver en bekend door zijn televisiewerk met Wim de Bie. Er komt een herdruk van het boek 'Lachen is gezond' met verhalen, columns en sketches uit hun televisietijd. De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert neemt plaats in het schrijfhok. Boekenclubhost Sholeh Rezazadeh bespreekt met twee lezers haar debuut 'De hemel is altijd paars'. In de reportage: schrijver en journalist Christine Otten gaat naar de Eemshaven.
Gerbrand Bakker is te gast, hij praat over zijn roman: 'De kapperszoon'. Kirsten van Santen verkent in haar boek 'Water pakken' de culturele betekenis van zwemmen in een land dat onlosmakelijk verbonden is met het water. In het schrijfhok: de Vlaamse acteur en auteur Stefaan Degand en in de reportage een bezoek aan het atelier van Karina Schaapman. Ze is schrijver, bedenker én maker van de populaire en wereldberoemde boekenserie 'Het muizenhuis'.
Te gast is schrijver en columnist James Worthy met het boek 'Liverpool. Over een stad, een club & een vader'. En een gesprek met de Nederlands-Oekraiënse schrijver Lisa Weeda, zij schreef de roman 'Aleksandra', en de van oorsprong Estse schrijver Sana Valiulina, zij schreef 'De Boekhouder en de Overste'. Zij vertellen welke boeken hen helpen de situatie in Oekraïne beter te begrijpen. Tot slot een bezoek aan literatuurhistoricus en margedrukker Nop Maas. In Haarlem maakt hij op kleine schaal boeken.
Eva Posthuma de Boer praat over haar roman 'De hand van Mustang Sally'. Martin Michael Driessen schreef 'Het licht aan het einde van de loop', een novelle waarin hij een kogel als hoofdpersonage heeft gekozen. In het schrijfhok: L.H. Wiener, en in de reportage gaat schrijver Simone Atangana Bekono op pad met het Bird Control-team van de Koninklijke Luchtmacht te Eindhoven.
Bert Wagendorp vertelt over 'Phoenix. De memories van Abel Sikkink', het eerste deel van een trilogie. Dichter Vrouwkje Tuinman is te gast. Zij bundelde nieuwe gedichten van haar partner F. Starik (1958-2018), foto's van zijn huis en voorwerpen uit zijn museum in 'Leven als museum'. In het schrijfhok: Persis Bekkering, en Stefan Hertmans gaat met twee lezers in gesprek over zijn 'Oorlog en terpentijn'. Tot slot een bezoek aan de Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko, die in twee maanden in de Amsterdamse schrijversresidentie woonde.
Met psychiater Forugh Karimi over haar debuut 'De moeders van Mahipar', een indringend familieverhaal over een gevluchte Afghaanse moeder en haar zoon in Nederland. Schrijver, dichter en vertaler Willem van Toorn over zijn roman 'Morgenrood', over de wreedheid van de Eerste Wereldoorlog en een veranderd Nederland. In het schrijfhok: Alma Mathijsen. En een bezoek aan Guido van de Wiel, die 'Les revenentes' vertaalde. Het boek van Georges Perec, waarin enkel de 'e' als klinker gebruikt wordt, verschijnt als 'De wedergekeerden'.
Wilfried en Ruth spreken de Vlaamse auteur Chris De Stoop over zijn boek 'Hemelrijk'. De Stoop onderzoekt hoe de pandemie woedde in woonzorgcentra in Vlaanderen. Volkskrant-journalist Aleid Truijens schreef de biografie van Hella S. Haasse. In 'Leven in de verbeelding, Hella S. Haasse 1918 - 2011' krijgen we een beeld van de mens achter de publieke figuur. Schrijver en dichter Gerda Blees neemt plaats in het schrijfhok. Stefan Hertmans trapt de Brommer op zee boekenclub af, waarin zijn Oorlog en Terpentijn gelezen wordt. En Joris van Casteren ging op pad naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de IJssel.
Wilfried de Jong en Ruth Joos gaan met Marieke Lucas Rijneveld in gesprek over zijn poëziebundel 'Komijnsplitsers'. Een bundel met gedichten over de weg naar (zelf)acceptatie en over het verlangen naar liefde en de dood. In het schrijfhok neemt schrijver Alex Boogers plaats. De boekenclub las Frank Westermans boek 'De graanrepubliek' over Oost-Groningen. Westerman deed een oproep aan de lezers om met ideeën te komen voor een nieuw hoofdstuk. In de uitzending gaan ze hierover in gesprek met hem.
Terugblik op het bewogen jaar 2021 met vijf schrijvers en dichters. Zij delen hun scherpe visie, poëtische blik en favoriete boeken. Tommy Wieringa en Roxane van Iperen nemen ieder twee boeken mee met hoopgevende en troostrijke thema's. Lieke Marsman blikt terug op haar eerste jaar als Dichter des Vaderlands en op haar persoonlijke leven. In het schrijfhok spoken word artist Gershwin Bonevacia. En boekenclubhost Manon Uphoff praat met lezers Caro en Sofie over 'Vallen is al vliegen'. Hoe vind je een vorm om te schrijven over het onbeschrijfbare?
Schrijver en muzikant Auke Hulst spreekt over 'De Mitsukoshi Troostbaby Company'. Hoofdpersoon Auke kampt in het jaar 2032 met de verwerking van een afgebroken zwangerschap. Scottie, een levensechte robotdochter uit Japan, moet troost bieden. Fotograaf Robin de Puy opent in haar boek 'Down by the Water' haar ogen in Wormer, haar eigen dorp. Ze pikt bijzondere mensen uit de massa en portretteert hen. In het schrijfhok: schrijver en columnist Heleen van Royen. Manon Uphoff introduceert in de boekenclub 'Vallen is als vliegen'. Het boek is een getuigenis van een ingewikkeld en gruwelijk verleden.
Carmien Michels spreekt over haar eerste verhalenbundel 'Vaders die rouwen'. Over vaders die tekortschieten, hun kinderen missen of hun eigen vaders achterna hinken. Met schrijver en fervent vogelaar Nicolien Mizee duiken Wilfried en Ruth in 'Nicolien Mizee's Vogelboek'. In het schrijfhok neemt journalist en schrijver Thomas Heerma van Voss plaats. Maartje Wortel loopt mee in een haar onbekende wereld: de bloemenveiling van Aalsmeer.
Sander Kollaard, Libris Literatuurprijswinnaar 2021, is te gast. Wilfried en Ruth spreken hem over zijn roman 'De kleuren van Anna'. Ook Yvonne Keuls is te gast. Ze viert haar negentigste verjaardag met haar roman 'Gemmetje Victoria'. En boekenclubhost Murat Isik praat met lezers Caro en Sofie over zijn boek 'Wees onzichtbaar'. In het schrijfhok: schrijver en presentator Abdelkader Benali.
Jolande Withuis, socioloog, feminist en schrijver, spreekt over haar boek 'Geen tijd te verliezen', over de Nederlandse kunstenares Jeanne Bieruma Oosting. Met Colson Whitehead bespreken Wilfried en Ruth zijn boek 'Harlem Shuffle'. In het schrijfhok: columnist en schrijver Emma Curvers. Ze schrijft een brief aan een van de geadresseerden op het rad. De boekenclubhost is Murat Isik. De boekenclub leest met hem zijn boek 'Wees onzichtbaar'.
Schrijver en journalist Dick Wittenberg spreekt over zijn boek Wat doen we met de spullen? Wittenberg volgt een familie tijdens het afhandelen van een nalatenschap en verdeling van de spullen. De Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda spreekt over haar debuutroman Alexandra. Hierin vertelt zij een uitzonderlijke familiegeschiedenis, waarin haar grootmoeder als jonge vrouw vanuit Oekraïne wordt gedeporteerd en in de Duitse oorlogsindustrie aan het werk wordt gezet. In het schrijfhok staat nu een rad met geadresseerden. Auteur en beeldend kunstenaar Saskia de Coster mag een brief schrijven aan een van hen. Maar aan wie?
Wilfried de Jong en Ruth Joos spreken schrijver Rob van Essen over zijn roman 'Miniapolis'. Schrijver en politicoloog Kiza Magendane vertelt over zijn debuut 'Met Nederland in therapie', een boek waarin hij ons meeneemt van Congo naar Nederland en vertelt over zijn poging om Nederlander te worden. In het schrijfhok: Ronald Snijders. Boekenclublezers Caro en Sofie gaan in gesprek met Niña Weijers.
Marita Mathijsen (1944), emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, vertelt over haar boek 'L. De lezer van de 19de eeuw', waarin ze de grens tussen literatuur en wetenschap doelbewust negeert. Erik Jan Harmens (1970) vertelt over zijn roman 'Rigolettohof'. Hierin keert een vijftigjarige man terug naar de plek waar hij in Alphen aan den Rijn is opgegroeid. In het schrijfhok: dichter, performer en voormalig stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen (1984). Hij schrijft live over een alledaags en willekeurig gekozen voorwerp.
Schrijver en historicus Annejet van der Zijl praat over 'Fortuna's kinderen'. Het is het vervolg op 'Leon en Juliette', het Boekenweekgeschenk in 2020 dat zij schreef. Gouden Griffel-winnaar 2021 Pieter Koolwijk vertelt over zijn kinderboek 'Gozert', het verhaal van druktemaker Ties en zijn verzonnen vriendje Gozert. In het schrijfhok: Paulien Cornelisse. Zij schrijft live over een alledaags en willekeurig gekozen voorwerp. In de boekenclub wordt de debuutroman 'De consequenties' van Niña Weijers gelezen.
Mathijs Deen is radio- en documentairemaker en schrijver. Ruth en Wilfried spreken hem over zijn boek 'De grenzeloze rivier' waarin hij op zoek gaat naar de Rijn en uiteenlopende verhalen uit het stroomgebied van deze rivier vertelt. Journalist en schrijver Margot Vanderstraeten praat over haar boek 'Minjan'. In dit boek beschrijft ze de vele ontmoetingen die ze had binnen de orthodox-joodse gemeenschap na het verschijnen van haar eerdere boek 'Mazzel tov'. Ook Susan Smit is te gast, samen met lezers.
Te gast is dichter, docent, vertaler en winnaar van de P.C. Hooftprijs 2021, Alfred Schaffer. Ruth en Wilfried spreken hem over zijn oeuvre dat gebundeld is in 'Zo heb ik u lief'. Jan van Mersbergen schreef 'Een goede moeder', een roman over een vrouw die maar een ding wil: een goede moeder zijn voor haar dochter. Toch verliest ze door ziekte de grip op haar leven en raakt verzeild in een slepend gevecht met haar ex-partner en het zorgsysteem, terwijl ze haar dochter steeds minder te zien krijgt. In het schrijfhok: schrijver en dichter Sholeh Rezazadeh.
Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen schrijvers en dichters over hun werk. De programmatitel verwijst naar het verhaal van J.M.A. Biesheuvel. Online gaat Brommer op zee verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.
K. Schippers vertelt over zijn boek 'Nu je het zegt', waarin de schrijver zich een weg door Londen baant, op zoek naar een adres. Aimée de Jongh maakte een graphic novel 'Dagen van zand', die zich afspeelt zich in het Amerika van 1937. Tommy Wieringa gaat in gesprek met zijn lezers over 'Joe Speedboot'. Het verfilmde gedicht is 'Het gelijk aan mijn zijde' van Toon Tellegen, geanimeerd door Tina de Groot en ingesproken door Joost Prinsen. En in het schrijfhok: Franca Treur.
Lammert Voos vertelt over 'Gannef', het laatste deel van de trilogie over zijn Groningse familiegeschiedenis vol armoede, alcoholisme en geweld. Matthijs van Boxsel vertelt over zijn boek 'Topografie van de domheid', een boek vol anekdotes, illustraties en landkaarten waarin Van Boxsel laat zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen. Tommy Wieringa is te gast, want de Boekenclub (her)leest samen met de auteur het boek 'Joe Speedboot'. In het schrijfhok: Sien Volders. En het verfilmde gedicht is van Tjitske Jansen, uit haar bundel 'Iedereen moet ergens heen'.
Cees Nooteboom vertelt over zijn essay 'Over het Japanse klooster Kozan-ji en de beroemde dierentekeningen'. Hierin schrijft hij over zijn ontdekkingen in het klooster Kozan-Ji in het noorden van Kyoto, waar rollen met tekeningen van speelse dieren uit de vroege dertiende eeuw te vinden zijn. Marjolijn van Heemstra vertelt over haar boek 'In lichtjaren heeft niemand haast - een pleidooi voor meer ruimte in ons leven'. Een boek over de verschillende percepties van ruimte: in ons hoofd, in ons leven en de ruimte voorbij de aarde. In het schrijfhok: Jeroen Olyslaegers en het verfilmde gedicht is 'Soeverein' van Leonard Nolens.
De Vlaamse auteur en journalist Chris De Stoop vertelt over 'Het boek Daniël', een waargebeurd verhaal over de moord op de oom van Chris De Stoop, waarin De Stoop zoekt naar gerechtigheid. Gaandeweg komt hij steeds meer te weten over de jonge daders van het misdrijf. En schrijver Hanna Bervoets praat over 'Een modern verlangen', haar bundel met veertien korte verhalen rondom de complexiteit van menselijke relaties; tussen geliefden, tussen vrienden, tussen mens en dier, de mens en de wereld om haar heen. In het schrijfhok ontmoet Wilfried de Jong Ingmar Heytze. Het verfilmde gedicht is van Astrid Roemer.
Schrijver, columnist, performer en 'koningin van spoken word' Babs Gons (1971) praat over haar bundel 'Doe het toch maar'. Schrijver Robbert Welagen (1981) vertelt over zijn roman 'Raam, sleutel'. Kobe Fleerackers verfilmde speciaal voor Brommer op zee een gedicht van Paul van Ostaijen. In het schrijfhok ontmoet Wilfried de Jong Anna Enquist. En in de boekenclub: 'Liever dier dan mens' van Pieter van Os.
Gesprek met Joke van Leeuwen (1952) over haar boek 'Mijn leven als mens', dat wordt verteld vanuit het perspectief van een meisje van achttien dat zich in het hiernamaals bevindt. Een roman over het leven zelf, over hechten en loslaten. En een gesprek met Joris van Casteren (1976) over hoe zijn schrijverschap eenzaamheid weerspiegelt, naar aanleiding van zijn meest persoonlijke boek 'Eenzaamheid'. In het schrijfhok ontmoet Wilfried de Jong Said El Haji, en in de boekenclub deze maand: 'Liever dier dan mens', van Pieter van Os.
Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen schrijvers en dichters over hun werk. De programmatitel verwijst naar het verhaal van J.M.A. Biesheuvel. Online gaat Brommer op zee verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.
Met o.a. Vlaams acteur, regisseur en auteur Josse De Pauw over 'In open veld' en Sofie Lakmaker over 'De geschiedenis van mijn seksualiteit'. Josse De Pauw schreef het monumentale boek 'Werk'. Meer dan twintig jaar later verschijnt zijn tweede boek: 'In open veld'. Hij blikt terug, maar is zijn leven nou eigenlijk al begonnen? Sofie Lakmaker schreef 'De geschiedenis van mijn seksualiteit', een coming-of-age-roman over gender, relaties en seks, maar ook over eenzaamheid en verlies. Een gesprek met haar én haar lezers. In het schrijfhok schrijft De Jong een boodschap aan een gast, die vervolgens tijdens het programma iets terugschrijft.
