True
Cultuur.TV - TV kijken via internet, de beste Cultuur tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

De kijk van Koolhoven - Alle afleveringen
De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Waanzin

Wat is gek? Alles wat afwijkt van de norm. Heel interessant voor film, omdat je zo ook de maatschappij kan bekritiseren. In deze aflevering: de gekmakende oorlog in 'The Deer Hunter', de briljante psychopaat en seriemoordenaar Hannibal Lector in 'The Silence of the Lambs' en de door de samenleving gestoord geworden maniak in 'The Joker'. Ze leverden allemaal grote, meeslepende rollen op.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Transformatie

Transformatie is altijd een wezenlijk bestanddeel van speelfilm. Maar aardig wat films hebben transformatie zélf als thema. Denk aan The Fly van David Cronenberg, waarin Jeff Goldblum langzaam verandert in een vlieg. Of The Mask waarin Jim Carrey een groene playboy wordt: sssssmokin!. Weerwolven, zombies, Dr. Jekell and Mr. Hyde en The Incredible Shrinking Man komen allemaal ter sprake.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Vampiers

De vampier is altijd een rijke inspiratiebron geweest voor filmmakers, met name de bekendste: Dracula. Francis Ford Coppola maakte een Dracula-verfilming, Roman Polanski waagde zich aan het fenomeen vampier. Maar deze aflevering gaat vooral ook over acteren, met Tom Cruise, Klaus Kinski en Nicolas Cage. Welke acteur is zo gek een kakkerlak te eten voor een rol? Cage dus, in Vampire's Kiss.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Dystopia

Voor speelfilms heb je drama en conflict nodig en een dystopie is van zichzelf al een dramatische setting. In tegenstelling tot de utopie, die in de meeste films toch stiekem een vermomde dystopie blijkt te zijn. Onder de dystopische films zijn opvallend veel klassiekers, zoals The Matrix, Metropolis en 1984. Ook artificiële intelligentie en onze natuurlijke angst daarvoor komt aan bod. Films als 2001: A Space Odyssey en Blade Runner zijn moderne varianten op Pinocchio.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Sport

Sport is een ideaal vehikel voor filmmakers. Het heeft van zichzelf drama en is heel goed te gebruiken als metafoor voor het leven. Toch leent niet elke sport zich even goed voor een verfilming. Waarom zijn er zoveel minder voetbalfilms dan boksfilms? Naast Raging Bull, Rocky, Hard Times, City Lights en The Wrestler ook aandacht voor onder meer Le Mans en The Hustler, met een fantastische rol van Paul Newman als 'pool shark'.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Coming of age

Wat hebben filmklassiekers als Rebel without a cause, Stand by me, The Graduate en American Graffiti allemaal met elkaar gemeen? Het zijn films over volwassen worden, of coming of age-films, zoals de Engelsen het zeggen. Het begrip is eigenlijk onvertaalbaar, want 'meerderjarig worden' dekt de lading niet. In de filmgeschiedenis staat het voor zo veel méér, over opgroeien in de meest brede zin van het woord.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: American gangster (2/2)

Nog meer goede gangsterfilms uit Amerika met de nadruk op de regisseurs die in de loop van de jaren zeventig en tachtig naam maakten, zoals Martin Scorsese en Brian de Palma. Zij waren zich bewust van de geschiedenis van cinema en dat is duidelijk te zien in Goodfellas en The Untouchables. Met de Coen Brothers waagde weer een andere generatie zich aan de gangsterfilm. Zij citeren in Miller's Crossing ruimhartig uit The Godfather.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Aliens

Filmmakers kunnen bij de kwestie buitenaardse wezens hun fantasie heerlijk de vrije loop laten. Martin Koolhoven bespreekt onder meer Alien, Mars Attacks, Close Encounters of the Third Kind en E.T. In alle alienfilms is de ontmoeting met de mens belangrijk. Koolhoven laat ook zien hoe regisseurs als Steven Spielberg en Tim Burton die ontmoeting hebben aangepakt.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Eurocrime

Misdaadfilms gaan in Europa net even verder dan elders. Martin Koolhoven behandelt onder meer La Haine, Sexy Beast en M. Speciale aandacht voor de Italiaanse rage van de 'Poliziesco': Koolhoven toont de meest krankzinnige achtervolgingen en verrassend sterke scènes, die vaak goed verstopt zijn.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Sequels, remakes

Martin Koolhoven zocht de meest geslaagde remakes, sequels en prequels uit en laat aan de hand van James Bond en Indiana Jones zien waarom de ene film zich beter leent voor een vervolg dan de andere. De hausse aan remakes, sequels, prequels en dergelijke die Hollywood overheerst is reden tot klagen, want originele speelfilms worden steeds schaarser. Maar Koolhoven laat aan de hand van 'Spider-man: Into the Spider-Verse', 'Ben Hur', 'Terminator 2: Judgment Day' en 'The Thing' zien dat het ook mogelijkheden biedt.



De kijk van Koolhoven
De kijk van Koolhoven: Postapocalyptische film

In 1981 kwam The Road Warrior van George Miller uit, het vervolg op Mad Max, en een nieuw genre was geboren: de post-apocalyptische film. Het is de natte droom van veel filmregisseurs: een hele nieuwe wereld kunnen bouwen op de oude, waarbij je alleen die elementen van vroeger behoudt die je van pas komen. De postapocalyptische film kent vele varianten, maar een van de meest voorkomende is het verhaal van één mens die achterblijft op een verwoeste aarde. Maar helemaal alleen, dat weet elke filmfan, blijft die ene mens nooit.