

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Klassiek viert de zomer - Alle afleveringen
Floris Kortie ontmoet sopraan Laetitia Gerards (1993). Zij heeft de grote wens een keer op te zingen met een gospelkoor. Deze uitdaging wordt werkelijkheid door de muzikale ontmoeting met het ZO! Gospel Choir. Als kind speelde Laetitia de cello, maar tijdens de opleiding bleek al snel dat haar hart lag bij zingen en acteren. Ze zong en speelde de sterren van de hemel als Maria in Bernsteins musical West Side Story (125 jaar Concertgebouw), maar vertolkt met evenveel passie operarollen als Page in Verdi's Rigoletto. Ze staat als jonge zangeres reeds op grote podia in binnen- en buitenland. Naast haar passie voor klassieke muziek luistert ze in haar vrije tijd graag naar de grote jazzzangeressen als Ella Fitzgerald, Nina Simone en Billie Holiday, zangeressen die hun ervaring vaak opdeden bij het kerkkoor (gospelkoren.) Dit in tegenstelling tot Gerards, die een klassieke zangopleiding volgde. Laetitia Gerards gaat de uitdaging aan om met het ZO! Gospel Choir te zingen. Dit koor, met roots in de Amsterdam-Zuidoost, is bekend van diverse televisieoptredens. Het koor treedt regelmatig op door het hele land. Regelmatig begeleidt het grote sterren als Whoopi Goldberg, Shirma Rouse en Oleta Adams. Laetitia Gerards en het ZO! Gospel Choir ontmoeten elkaar in de idyllische Schellingwouderkerk, waar ze samen het gospelnummer Better Days zingen.
Floris Kortie ontmoet de Nederlandse pianiste Lestari Scholtes. Al van jongs af aan is Lestari gefascineerd door de klank van de piano. Nadat ze als vijfjarige op het NOS Journaal het bericht van het overlijden van de grote Vladimir Horowitz zag, wist ze het zeker: ik wil pianospelen. Ze studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en is sindsdien professioneel musicus. Als half-Indonesische heeft Lestari van haar Indonesische grootouders ooit een klein gamelaninstrumentje gekregen: de angklung. Toch heeft ze tot nu toe nooit de muziek van haar moeders cultuur gespeeld. Het dichtstbij komt de muziek van de Franse componist Claude Debussy. Deze was in 1900 in aanraking gekomen met de gamelanmuziek toen hij op het Wereldtentoonstelling in Parijs rondliep. Aangeraakt door de klanken schreef hij het pianostuk Pagodes, dat aanwijsbaar beïnvloed is door de gamelan. Hoog tijd om haar in contact te brengen met de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur, die sinds haar elfde in Nederland woont en hier de gamelanmuziek heeft omarmd. Zij neemt Lestari mee naar het Gamelan Huis in Amsterdam. Daar leert Lestari de 'slenthem' te bespelen en zal ze uiteindelijk meedoen in een gamelanorkest.
Floris Kortie ontmoet slagwerker Niels Meliefste. De muziek van Steve Reich bracht hem van zijn geboortegrond Zeeland naar Senegal. Hij heeft alleen nog nooit Afrikaanse dans begeleid. Daar gaat verandering in komen. Niels Meliefste is een van de vaste leden van het toonaangevende Slagwerk Den Haag. De wortels van zijn muzikaliteit liggen echter bij de fanfare van het Zeeuwse dorpje waar hij opgroeide. Op het Koninklijk Conservatorium kwam hij in contact met het stuk Music for 18 musicians van Steve Reich, vol wisselende patronen die gebaseerd zijn op Afrikaanse ritmes. Die ritmes leidden Niels weer naar Senegal, waar hij heeft gestudeerd. Niels' grote wens is om Senegalese dansers te begeleiden op de sabar, de 'koninklijke trommel van Senegal'. Hiervoor krijgt hij les van sabar-grootmeester Ouzin Diop.
Floris Kortie ontmoet de Nederlandse violist Noa Eyl. Hij heeft de grote wens om een keer op te treden met een van de beste Hongaarse zigeunerviolisten van dit moment, Lajos Padar. Alles wees erop dat Noa Eyl groot zou worden in de klassieke muziek, maar zijn drang naar vrijheid was niet te temmen. Binnen no time was hij een graag geziene gast in de zigeunermuziekscene en staat zelfs bekend als 'de Nederlandse zigeuner'. Maar met Lajos Padar heeft hij nog nooit gespeeld. Lajos is een van de laatste Hongaarse zigeunerviolisten die er nog zijn. Hij speelt dagelijks in Boedapest bij het beroemde restaurant Dunacorso, prachtig gelegen aan de Donau. Lajos Padar is een ras-entertainer; virtuoos en meeslepend. Hij geeft, samen met zijn kwartet, een concert op Boerderij Kamps in het Drenthse Rolde. Met daarin een speciale rol voor Noa Eyl. Hoe vinden de mannen elkaar in hun spel? Hoe dan ook, ze spelen de 5e Hongaarse Dans van Brahms zoals deze nog niet eerder klonk; zwoel en zomers, de vonken vliegen er vanaf.
Floris Kortie volgt het paar Dick Gilhuis en Vanessa Desmet naar het festival Collegium Vocale Crete Senesi in Italië. Zo genoemd naar de Toscaanse regio onder Siena waar de bodem bestaat uit kleisteen. Sinds 2001 organiseert de beroemde dirigent Philippe Herreweghe daar elke zomer een klein maar erg fijn muziekfestival. Dit jaar is Herreweghe 70 geworden en daarom pakt het festival flink uit. In een voormalige kloosterkerk wordt de magistrale Mariavespers van Claudio Monteverdi uitgevoerd, en hoogtepunt uit de sacrale muziek, dat al langer op het verlanglijstje stond van Herreweghe. Na het concert wordt er buiten gedineerd onder de Toscaanse sterrenhemel, aan lange tafels in de tuinen van de kerk. Dick en Vanessa wonen in Gent. Vanessa is een Vlaamse die ontzettend goed kan koken en Dick is Nederlander die erg graag fietst. Beiden houden ontzettend van klassieke muziek zonder zichzelf echte kenners te noemen. In het festival in Toscane komt alles bij elkaar: de mooie streek, het lekkere eten en veel prachtige muziek. Op en top genieten!
Presentator Floris Kortie volgt Gerard en Mariëlla naar het meest originele kamermuziekfestival ter wereld. In het kleine, afgelegen plaatsje Kuhmo in het oosten van Finland, vlak bij de Russische grens, vindt het jaarlijkse Kuhmo Festival plaats. Aan een prachtig meer midden in de natuur, klinkt er muziek, overal, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ook deze zomer zullen weer ruim 150 musici van over de hele wereld optreden tijdens 70 concerten. Gerard en Mariëlla hebben sinds zes jaar een LAT-relatie. Mariëlle werkt in de jeugdhulpverlening, Gerard is muziekdocent en koordirigent. Zij groeide op met klassieke muziek waarop ze als kind en tiener ballet-danste, voor hem staat muziek synoniem aan werk. Hij moet de deur uit om ontspannen van muziek te kunnen genieten. Zij houdt van festivals, hij vindt ze doorgaans te druk en te massaal. Kan het kleinschalige Kuhmo Festival, vlak bij de Russische grens en omringd door bossen en meren, hen allebéi bekoren?
Floris Kortie volgt Jacqueline en Eddy Weij tijdens hun bezoek aan het West-Cork Chamber Music Festival in Bantry. Met hun zelfontworpen camper staan ze op de parkeerplaats van het prachtige, adellijke Bantry House met een magistraal uitzicht over de Atlantische Ocean. Het West-Cork Chamber Music Festival in Bantry is voor hen een van de hoogtepunten van het jaar. In negen dagen ondergaan ze een concertmarathon van minstens drie concerten per dag. Eddy (80) en Jacqueline (60) kennen elkaar van hun werk bij de KLM. Hij was piloot en zij stewardess. Toen Eddy met pensioen ging vestigden ze zich in het Ierse West-Cork en ruilden ze het vliegtuig in voor de camper waarmee ze soms maanden rondreizen. Klassieke muziek speelt een grote rol in hun leven. Jacqueline groeide er mee op. Haar moeder was sopraan en haar opa een befaamd concertpianist. Eddy zat al tijdens zijn puberjaren regelmatig in de Amsterdamse Schouwburg, waar hij alle bekende opera's zag. Welke muziek raakt hen het meest? Welke muziek roept herinneringen bij hun op? Ze vertellen het aan Floris tijdens een typische Ierse seafood-lunch en tijdens een wandeling door de overweldigende natuur van het land waar ze zo verknocht aan zijn geraakt.
