True
Cultuur.TV - TV kijken via internet, de beste Cultuur tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Kunstuur - Alle afleveringen
Kunstuur
Kunstuur: Brilliant Ideas - Elmgreen & Dragset

Programma over beeldende kunst. Lucas De Man laat hoogtepunten zien van tentoonstellingen, design, mode, fotografie en architectuur.



Kunstuur
Kunstuur: China Special (4/4)

Alles draait in China om geld en vooruitgang. En ook de kunst profiteert mee. De Nederlandse galeriehouder Melle Hendrikse, die een door Ai Wei Wei ontworpen galerie in Beijing bestiert, leert Lucas de fijne kneepjes van het onderhandelen met Chinezen. Ook de Nederlandse handelaren op de Tefaf weten inmiddels hoe ze met Chinese kopers moeten omgaan. Met de economische ontwikkeling van China liggen er ook kansen in Nederland. Maar houden musea in Nederland eigenlijk wel rekening met de vele Chinese bezoekers? Lucas vraagt aan 'art connector' Monique Knapen hoe Chinaproof onze musea zijn en hoe de Chinese bezoekers zelf denken over de kunst in Nederland.



Kunstuur
Kunstuur: China Special (3/4)

In 'painter street' in Shanghai worden aan de lopende band kunstwerken nagemaakt. Zo ook van wereldster Zhang Xiaogang die Lucas in zijn riante woning en atelier ontvangt. Zhang is verbaasd dat hij zo slecht gekopieerd wordt en is verbaasd over de prijs van zo'n kopie. Ook mag Lucas bij hoge uitzondering op bezoek bij kunstenaar Shao Fan. Hij gebruikt nog steeds de techniek van de traditionele kalligrafie voor zijn schilderijen van gigantische kozijnen, zijn muzen. Volgens kunstverzamelaar Uli Sigg woont hij in het mooiste huis van Beijing. En dat klopt.



Kunstuur
Kunstuur: China Special (2/4)

Een beetje kunstverzamelaar heeft er eentje, een eigen museum dat door een internationale toparchitect is ontworpen. Lucas De Man neemt ons mee naar de musea die je in Shanghai en Beijing gezien moet hebben. Ook Nederlandse toparchitecten worden gevraagd om in China te komen werken. Zo ontwierp Rem Koolhaas met zijn architectenbureau OMA het gebouw van de Chinese staatstelevisie en het Rotterdamse architectenbureau MRVDV ontwierp de adembenemende bibliotheek in de stad Tianjin.



Kunstuur
Kunstuur: Opdrachtgeverschap

Programma over beeldende kunst. Lucas De Man laat hoogtepunten zien van tentoonstellingen, design, mode, fotografie en architectuur.



Kunstuur
Kunstuur: KAWS

Kunstenaar KAWS, echte naam Brian Donnelly, maakte naam in de New Yorkse graffitiscene en werkte als animator voor Disney. Hij werd wereldberoemd door zijn 'speelgoedpoppetjes' en werkt voor grote merken als Nike en Comme des Garçons. Ook sterren als Pharrell Williams en Kanye West maken graag van zijn diensten gebruik. En wat begon als 'speelgoed' is inmiddels ook kunst geworden.



Kunstuur
Kunstuur: Special Ted Noten

De eigenzinnige sieradenontwerper Ted Noten maakt niet gewoon ringen, kettingen of oorbellen, maar eerder brutale beelden. Die je dan toevallig wel kan dragen. Lucas De Man ontmoet de kunstenaar in zijn grote Bossche atelier. Noten werd in één klap wereldberoemd met zijn collier waarin hij een piepklein muisje met een parelketting om had gevat. Daarna maakte hij naam met doorschijnende acrylaat-tassen waarin cocaïne, pistolen en dieren zijn gegoten. Nu is er een grote overzichtstentoonstelling in Maastricht waarbij letterlijk het creatieve brein Ted Noten voorop staat. Ook ontmoet Lucas de striptekenaar Peter van Dongen die onlangs de prestigieuze Stripsschapprijs won. Daarnaast verstripte hij zeer succesvol de roman Familieziek van Adriaan van Dis en werkt momenteel als éérste Nederlandse striptekenaar aan een nieuw verhaal van Blake en Mortimer.



Kunstuur
Kunstuur: Special Fotografie

Fotograaf Eddo Hartmann kreeg in 2015 als eerste westerse fotograaf toestemming om in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang te fotograferen. In datzelfde jaar besloot fotograaf Robin de Puy een rondreis door Amerika te maken. Het resultaat: twee prachtige tentoonstellingen over twee totáál verschillende landen.



Kunstuur
Kunstuur: Frans Hals

Na een vier jaar durende intensieve restauratie zijn de drie topstukken van Frans Hals weer te bewonderen. Frans Hals wordt samen met Rembrandt en Vermeer gerekend tot de drie grootste schilders uit de zeventiende eeuw. En in die Gouden Eeuw werden belangrijke bestuurders in de zogenaamde regentenstukken op het doek vereeuwigd. De wereldberoemde regentenportretten van Hals behoren tot zijn beroemdste en meest geliefde werken en ondergingen een intensieve restauratie waarbij vergeelde vernislagen en verkleurde retouches werden verwijderd. Dat zorgde voor onverwachte grote verrassingen én kleine teleurstellingen bij het restauratieteam.



Kunstuur
Kunstuur: Special Prijswinnaars

De Jeanne Oosting Prijs, De Scheffer, De Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst én de Prix de Rome. Dat is een greep uit vele kunstprijzen die het afgelopen jaar werden uitgereikt. Het bedrag van bovengenoemde kunstprijzen varieert van 6.500 tot 40.000 euro, maar de blijdschap en erkenning zijn er niet minder om. Wat doet het met je als kunstenaar als je een grote kunstprijs wint? Presentator Lucas De Man stelt vier trotse winnaars voor.



Kunstuur
Kunstuur: Mysterious Masterpiece (2/2)

Wie was Torrentius? Van de 17e eeuwse kunstenaar is maar één, mysterieus schilderij bekend. Torrentius was de beste stillevenschilder van zijn tijd, werd opgepakt en gemarteld in Haarlem en tijdens een showproces wegens ketterij en blasfemie tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na twee jaar kwam hij vrij, dankzij politiek druk door het Koninklijk Huis en de koning van Engeland. Slechts één schilderij is bewaard gebleven, dat deskundigen voor een absoluut raadsel stelt. Sporen van olieverf zijn nooit gevonden. In deze documentaire wordt de zaak Torrentius opnieuw onderzocht.



Kunstuur
Kunstuur: Urban Larsson (1/2)

De Zweedse schilder Larsson verwierf onder andere internationale erkenning met diverse prestigieuze portretopdrachten. Er worden in de tentoonstelling meer dan veertig schilderijen getoond van de Zweedse kunstenaar, waaronder verschillende landschappen, stillevens en portretten van onder meer prominenten als Wim Kok, koningin Silvia van Zweden en voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Tevens hebben twee nog nooit vertoonde voorstudies van ons koninklijk paar een plek gekregen in de presentatie. Naast zijn schilderijen worden ook Larssons kunstenaarsbenodigdheden tentoongesteld, zoals zijn verfmateriaal en pigmenten en wordt middels een korte documentaire meer uitgelegd over de werkmethodes van Larsson.



Kunstuur
Kunstuur: Special Marres/Bilbao

Programma over beeldende kunst. Lucas De Man laat hoogtepunten zien van tentoonstellingen, design, mode, fotografie en architectuur.