True
Cultuur.TV - TV kijken via internet, de beste Cultuur tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

De kist - Alle afleveringen
De kist
De Kist: Tooske Ragas

Kefah Allush praat met BN'ers over leven en dood. Dit leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven na de dood.



De kist
De Kist: Maaike Ouboter

Muzikante Maaike Ouboter werd afgelopen jaar dertig. Ze viert het samen met haar lief, familie en vrienden in een groot vakantiehuis in Italië. Maaike Ouboter breekt tien jaar geleden door met het nummer 'Dat ik je mis', dat ze schrijft naar aanleiding van de dood van haar ouders. Met Kefah Allush blikt ze terug op de afgelopen jaren. Tien jaar en veel levenservaring rijker heeft ze het vertrouwen in het leven weer teruggevonden. Wat hielp: tijd. Maar ook: zich geliefd weten. Het is de erfenis die ze van haar ouders heeft meegekregen. Ze zingt er een lied over, dat prachtig vervat hoe ze troost heeft gevonden.



De kist
De Kist: Rob Kemps

Nederland kent hem als het gezicht van de succesvolle feestact Snollebollekes. Wie denkt dat de goedlachse entertainer Rob Kemps in zijn vrije tijd in de kroeg te vinden is, heeft het mis. Liever besteedt hij zijn vrije uren op een begraafplaats, op zoek naar verhalen achter de grafzerken. Rob Kemps is al vroeg in zijn leven met de dood geconfronteerd. En dat blijft niet bij één keer. Als gevolg van deze gebeurtenissen krijgt hij grote angst voor de dood. Toch schuift hij aan om over zijn grootste fascinatie en angst te vertellen.



De kist
De Kist: Milouska Meulens

Presentatrice Milouska Meulens presenteerde het Jeugdjournaal terwijl ze een paniekaanval had. Ze vertelt Kefah Allush er laconiek over. Als Milouska later in een depressie belandt, heeft ze eindelijk de ruimte om haar verliezen te verwerken. Zo ook de dood van haar vader, die ze als kind adoreert, maar die er niet voor haar is. Als Milouska met haar kinderen musical The Lion King bezoekt, gebeurt er iets wat ze niet zag aankomen. Het blijkt de sleutel tot het toelaten van haar emoties.



De kist
De Kist: Albert Verlinde

Waar Albert Verlinde eerst nog olijk vertelt dat de dood op rustige wijze in zijn leven is gekomen, komt hij daar binnen enkele ogenblikken op terug. Met vochtige ogen vertelt hij hoe hij als twintiger naar Amsterdam verhuisde en een bruisend leven tegemoet ging, tot de aidsepidemie van de jaren tachtig dit desastreus de kop indrukte. Verlinde verliest in korte tijd vele vrienden. Dit tekent zijn leven. Dan overlijdt zwager Antonie Kamerling. Een dag na zijn overlijden presenteert Albert RTL Boulevard. Mensen spreken er schande van, maar Verlinde is overtuigd: 'Ik moest de mensen over Antonie vertellen. Wie hij was. Ik wilde hem recht doen.'



De kist
De Kist: René Froger

The show must go on: dit krijgt René Froger van jongs af aan van zijn ouders mee. In 2009 vertrekt hij met de Toppers naar het Eurovisiesongfestival in Moskou, terwijl zijn moeder net overleden is en zijn vader in het ziekenhuis ligt. Als hij terugkeert naar Nederland begint de tournee met de Toppers en ligt zijn vader op sterven. Samen met Kefah Allush blikt René Froger terug op deze hectische tijd. Ondanks dat hij nog steeds van hard werken houdt, is zijn leven nu in rustiger vaarwater gekomen. 'Simpelweg gelukkig zijn', de hit waarmee René Froger jaren geleden doorbrak, blijkt meer nu meer van toepassing dan ooit.



De kist
De Kist: Lisa van Gineken

De vader van D66-politica Lisa van Ginneken overleed twintig jaar geleden, toen Lisa nog door het leven ging als man. Ze vertelt Kefah Allush over het proces van haar transitie, of eigenlijk de zoektocht naar zichzelf. Ondanks dat haar vader al jaren is overleden, voelt ze hem dichtbij.



De kist
De Kist: Bridget Maasland

Al op jonge leeftijd wordt Bridget Maasland geconfronteerd met de dood, als haar toenmalige schoonmoeder in een kunstmatige coma belandt en Bridget samen met haar vriend moet besluiten om de stekker eruit te trekken. Rouwen om haar ex-schoonmoeder heeft Bridget nooit gedaan, ontdekt ze gaandeweg het gesprek. Waar het publiek Bridget kent als een gevierd presentatrice, weten weinig mensen dat er zich ook donkerte in Bridget schuilhoudt. Het leidt zelfs tot het besef dat ze soms niet verder wil leven. Nu Bridget in de overgang is, komt ze in een nieuwe fase, waarin ze zoekt naar meer zingeving in haar werk, maar ook in haar persoonlijk leven.



De kist
De Kist: Bart Chabot

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de dood: zonder tegenstribbelen gaat hij mee, maar eerst moet zijn werk af. Bart heeft in zijn leven allesbehalve een goede start. Zijn ouders verwaarlozen hem dermate dat hij jarenlang denkt dat hij niets waard is. Dat verandert als hij in aanraking komt met rock-'n-roll, waar hij artiesten als Herman Brood, Jules Deelder en Martin Bril ontmoet. Deze vrienden geloven zo sterk in hem dat hij zijn eigenwaarde terugkrijgt en zijn talent ontdekt. Maar degene die hem heeft 'gered', zoals Chabot het noemt, is zijn vrouw. Mede door zijn gezin weet Bart wat het belangrijkste in het leven is.



De kist
De Kist: André van Duin

Iedereen kent hem, maar wie kent hem écht? Nederlands grootste komiek André van Duin is eigenlijk geboren als Adrianus Marinus Kyvon. Maar 'Adri', zoals zijn ouders hem ooit hebben genoemd, is volgens André van Duin niet zo'n interessante man. Liever verschuilt hij zich achter het masker dat het publiek kent. Hoewel Van Duin in zijn leven veel dierbaren heeft verloren, schuift hij dit verdriet liever voor zich uit. Hij vertelt onder meer over zijn grootste gemis: het verlies van zijn partner Martin die in 2020 overleed aan de gevolgen van kanker. En dan lijkt het, dat André van Duin zijn masker laat zakken.



De kist
De Kist: Yesim Candan

Opiniemaker Yesim Candan groeit op in een kansarme wijk in Rotterdam. Ze ziet hoe straatprostituees worden mishandeld door hun pooiers. Haar beste vriendinnetje Olivia, met wie Yesim elke dag naar school loopt, wordt aangereden op een dag dat Yesim er niet bij is. Yesim worstelt jarenlang met een schuldgevoel over Olivia's dood. Door deze gebeurtenissen besluit Yesim dat ze zich wil ontworstelen aan de omgeving van haar jeugd en wil vechten voor vrouwenrechten en tegen discriminatie. Ze woont nu in een veilige buurt. Toch is haar leven niet zonder gevaar: ze wordt regelmatig bedreigd, maar niets weerhoudt haar om door te gaan.



De kist
De Kist: Diederik Gommers

Internist Diederik Gommers maakt in zijn werk zorgvuldige afwegingen over leven en dood. Maar hij bekent dat hij zijn eigen sterfelijkheid nog niet zo doordacht heeft. Gommers vindt kwaliteit van leven belangrijk, maar hoe lang is een leven nog waardevol? Over één ding is Gommers heel duidelijk: geniet van het leven, want het leven kan kort zijn.



De kist
De Kist: Anneke van Giersbergen

Zangeres Anneke van Giersbergen is acht jaar als haar lieve oma overlijdt en wordt opgebaard in een zaaltje waar meer overleden mensen liggen. Omdat ze zo'n hechte band met haar grootmoeder heeft, wil ze elke dag bij haar langs om te kijken. Als ze door het zaaltje loopt, ziet Anneke een non opgebaard liggen. Dat intrigeert haar. De non heeft namelijk een glimlach op haar gezicht, waardoor Anneke als 8-jarig meisje ontdekt dat de dood lang niet zo erg en eng is als ze in eerste instantie dacht.



De kist
De Kist: Frans Bauer

Bezig zijn met de dood vindt Frans Bauer spannend. Toch gaat hij het gesprek aan met Kefah. Wanneer Frans iets op de kist wil schrijven, waaraan hij en Kefah het gesprek voeren, begint hij over de draaiknoppen op de deksel. Hij herinnert zich plots het moment waarop hij tijdens de begrafenis van zijn vader de kist definitief dichtmaakte. Deze had precies dezelfde knoppen. Frans' vader was voor hem een geweldige vader. Daar gaat het volgens Frans om in het leven: investeren in je familie en een goede vader zijn voor je kinderen. De gouden platen tellen aan het eind niet mee, de liefde voor de mensen om je heen wel.



De kist
De Kist: Stella Bergsma

Stella Bergsma noemt zichzelf een vrouw met een grote bek. Als schrijver en opiniemaker mengt ze zich in het publieke debat, en dan met name over onderwerpen als feminisme en seks. Maar hoe denkt ze over leven en sterven? Ze vertelt over de moeizame relatie met haar vader en hoe zijn naderende dood voor wederzijds onbegrip zorgde.



De kist
De Kist: Sharon Dijksma

Als Sharon Dijksma tien jaar jong is, wordt ze door haar moeder gewekt met de woorden: 'Papa heeft een ongeluk gehad en hij gaat dood.' Ze vertelt over de impact van het overlijden van haar vader, die ze verafgoodde. Voor haar eigen kinderen hoopt ze dan ook dat ze alles uit het leven halen wat erin zit.



De kist
De Kist: Hans Klok

Kefah Allush ontmoet illusionist Hans Klok bij zijn loods, zijn 'huis der mysteries'. Hij bereidde er veel shows voor, maar hier vond ook het afscheid van zijn overleden vader plaats. Zijn vaders energie voelt hij er nog steeds. Ook de aanwezigheid van Nathalie, de assistente met wie hij 21 jaar lang optrad en die in 2020 aan kanker overleed, is voor hem nog altijd voelbaar. Hoezeer het verdriet er ook in hakte, zijn emoties daarover hield hij in bedwang: the show must go on. De dood van Nathalie confronteerde hem met zijn eigen angst om op een nare manier te sterven. Optreden is voor hem een hang naar onsterfelijkheid.



De kist
De Kist: Karin Bloemen

Alles van waarde is weerloos, stelt Karin Bloemen. Tegen de dood ben je weerloos. De zangeres en cabaretière werd al vaak met de dood geconfronteerd. Aan Kefah Allush vertelt ze over het overlijden van haar vader toen ze nog een kind was, en over haar zus Annelies die met twee kinderen omkwam bij een brand. Karins jonge neefje Gerben overleefde het drama en Karin ontfermde zich over hem. Van Gerben leerde Karin dat ze een goede moeder is. Toen haar eigen moeder in 2015 overleed, was ze erbij. Vlak ervoor spraken ze nog over het verdriet en schuldgevoel over Karins jeugd, die getekend werd door haar incestueuze stiefvader.



De kist
De Kist: Filemon Wesselink

Als kind leerde programmamaker Filemon Wesselink niet hoe hij met de dood moest omgaan. Dus toen zijn oma stierf en zijn moeder in tranen uitbarstte, wist Filemon niet wat hij met die emoties aan moest. Hoewel de presentator de dood nog altijd een beetje op afstand houdt, rent hij er niet langer voor weg. Hij hoopt nog zo lang mogelijk te kunnen leven en te genieten. Genot staat voor hem gelijk aan leven. Dat verklaart ook de locatie waar hij met Kefah Allush heeft afgesproken: de Wallen. Als Filemon hier vroeger kwam met een bevriende collega die inmiddels is overleden, voelde Filemon dat hij leefde.



De kist
De Kist: Jan de Hoop

Recent nam presentator Jan de Hoop na 33 jaar afscheid van het RTL Ontbijtnieuws. Het voelde als rouwen: hij werkte er de helft van zijn leven en maakte er veel mee. Toch is de rouw om gestorven dierbaren groter. Hij praat onder meer over het verdriet om zijn ouders. Jan was erbij toen zijn vader in het ziekenhuis stierf. De periode erna stortte de nieuwslezer in: hij kreeg paniekaanvallen en een burn-out. Zijn moeder ontwikkelde dementie. Tegen het eind van haar leven moest de familie zware beslissingen nemen. Jan heeft grote moeite met het besef dat iets stopt en dan nooit meer terugkomt. Maar verdriet wordt met de tijd wel milder.



De kist
De Kist: Patty Brard

Afgelopen jaar overleed de moeder van Patty Brard, in haar bijzijn. Door familieconflicten konden ze elkaar lange tijd niet zien. Na een slepend juridisch proces maakte ze wel het laatste levensjaar van haar moeder intensief mee. Anders was dat bij haar vader. Patty hoorde drie dagen na zijn dood pas dat hij was overleden. Ook op de uitvaart was ze niet welkom. Ze noemt het een litteken op haar ziel, maar houdt dat verdriet liever op afstand. 'Focus op geluk' is haar motto. Patty vertelt verder over haar turbulente leven, haar overleden jongere broer en hoe zij haar eigen afscheid voor zich ziet.



De kist
De Kist: Tineke Schouten

Het jaar startte moeilijk voor cabaretière Tineke Schouten en haar man. Met de jaarwisseling belandde hij in het ziekenhuis, waar zijn been werd afgezet vanwege ernstige gezondheidsproblemen. Tineke vertelt dat ze hun eigen verdriet zoveel mogelijk willen relativeren. Waarom huilen? Probeer te lachen, geeft ze mee. Haar werk gaat intussen gewoon door; ze wil haar publiek niet in de steek laten. Die instelling kreeg ze mee in haar opvoeding. Doorzetten, zei haar moeder steeds. En haar vader meende als supermarkteigenaar dat de klant altijd koning is. Toen hij op zijn verjaardag overleed, stond Tineke drie dagen later alweer op het podium.



De kist
De Kist: Dolf Jansen

Cabaretier Dolf Jansen (58) verloor in 2018 zijn vader. Hij was 84 jaar. Dolf vertelt dat hij geen diep verdriet voelde nadien. Hoewel hij mooie herinneringen aan hem koestert en zijn liefde voor natuur en wielrennen met hem deelde, kon hij met zijn vader niet praten over het leven of over emoties. Pas vlak voor zijn vaders overlijden was er een moment waarop Dolf sterk een vader-zoonband voelde. Met zijn 86-jarige moeder is die innige band er al wel vanaf het begin. Met haar kan Dolf wel goed praten, over alles. Haar dood zou bij Dolf voor meer verdriet en gemis zorgen. Zijn eigen einde hoopt Dolf nog lang uit te kunnen stellen.



De kist
De Kist: Anita Witzier

Voor presentatrice Anita Witzier was de dood in haar jeugd iets heel normaals: ze groeide op als dochter van een uitvaartondernemer. Aan een mooie uitvaart hecht ze veel belang. Bij haar moeder draaide de begrafenis alleen om de kerk; de dominee noemde haar moeders naam zelfs niet. Het maakte Anita kwaad. De uitvaart van haar vader organiseerde ze daarom zelf, in zijn geest en zoals zij het troostrijk vond. Met een paardenkoets en zijn favoriete hapjes in zijn stamcafé. Tot haar grote geluk was ze er beide keren bij, op de momenten dat haar ouders overleden. Hoe verdrietig ook, die momenten horen bij de mooiste van haar leven.



De kist
De Kist: Caroline van der Plas

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging verloor in korte tijd drie dierbaren. Haar echtgenoot Jan stierf in 2019 aan alvleesklierkanker. Zes maanden later overleed haar beste vriend Henk en weer een half jaar later haar broer Andrew. Ze laat het verdriet in kleine porties toe en vindt het fijn om hard te werken. Anders is ze bang dat ze instort en alleen nog maar verdrietig zal zijn. Ondanks haar drukke bestaan beseft Caroline meer dan voorheen hoe waardevol het leven is. Bang voor de dood is ze niet. Of ze Jan, Henk en Andrew dan weer zal zien, weet ze niet. Wel dat er meer is tussen hemel en aarde.



De kist
De Kist: Olga Commandeur

Olga Commandeur is vooral bekend van haar tv-programma Nederland in Beweging, waarmee ze televisiekijkers fitter hoopt te maken. Het leven vindt ze één grote leerschool: zeker de nare ervaringen verrijken je leven uiteindelijk. Zo'n nare ervaring was er onder meer afgelopen juni, toen een voorstadium van borstkanker bij haar werd ontdekt. Het resulteerde in een borstamputatie. Even voelde de dood dichtbij voor haar. Ze praat ook uitgebreid over de dood van haar beide ouders. Van zowel haar vader als haar moeder nam Olga voor haar gevoel pas echt afscheid na de dood, in een levendige droom.



De kist
De Kist: Koos Postema

In september 2020 overleed de vrouw van tv-icoon Koos Postema (89). Ze waren al zeventig jaar samen. Sindsdien is hij niet meer zo vrolijk, bekent hij, want ze is weg. Die gedachte komt steeds weer bij hem boven. Steun beleeft hij aan zijn kinderen, kleinkinderen en enkele vrienden. Dat helpt hem veel. Nu realiseert hij zich des te meer dat hij al 89 is. Dan staat de dood toch op de hoek van de straat, zoals Postema het omschrijft. Hij praat ook over zijn jeugd in de oorlog. Hij overleefde het bombardement van Rotterdam en ternauwernood de hongerwinter.



De kist
De Kist: Ernst Daniël Smid

Ter ere van de 200e aflevering gaat presentator Kefah Allush terug naar een gast die veel indruk op hem maakte: zanger en presentator Ernst Daniël Smid (68). Toen ze elkaar in 2014 spraken, vertelde Ernst Daniël over het sterfbed van zijn vrouw Roosje. Intussen is er veel gebeurd in het leven van Ernst Daniël, die sinds drie jaar weet dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Omdat hij merkt dat hij achteruitgaat, heeft hij haast om te leven. Bij dit gesprek is ook zijn dochter Lieneke aanwezig.



De kist
De Kist: Steven Brunswijk

Afgelopen november overleed de moeder van komiek Steven Brunswijk aan een hartstilstand. Ze werd opgebaard bij Steven thuis en ook de uitvaart vond daar plaats. Steven had een sterke band met zijn moeder, van wie hij het karakter zegt te hebben. Kort voor haar dood had hij nog een beladen gesprek met haar. Haar laatste wens wilde de familie sowieso vervullen: terug naar Suriname. Daarom werd ze daar begraven. Over zijn eigen afscheid denkt Steven ook wel na. Het belangrijkste vindt hij dat zijn kinderen eerst goed opgroeien. Net als zijn moeder hoopt hij ooit in zijn geboorteland Suriname begraven te worden.



De kist
De Kist: Paul Blokhuis

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis verloor in 2018 zijn dochter Julia (18). Koken was haar passie. Bewust afscheid nemen van hun dochter kon niet. De laatste keer dat ze met haar spraken, wisten ze niet hoe ernstig de situatie was. De deksel op haar kist plaatsen noemt hij het moeilijkste moment van zijn leven. Blokhuis vindt troost in het geloof. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn dochter fysiek zal terugzien en weer een knuffel kan geven. Het medeleven van mensen ervaart hij als een arm van God om hem en zijn gezin heen.



De kist
De Kist: Sacha de Boer

De moeder van fotograaf en voormalig journaalpresentator Sacha de Boer overleed op 55-jarige leeftijd. Haar overlijden, als gevolg van een hartaanval, kwam plotseling. De abrupte dood van haar moeder maakte Sacha ervan bewust hoe belangrijk het is om in het nu te leven. Mede daardoor besloot ze haar baan als presentator bij de NOS op te zeggen en te kiezen voor de fotografie. In de periode na haar moeders dood vroeg ze zich af hoe haar moeder haar eigen dood had ervaren. Ze kreeg de kans om die vraag te stellen toen ze haar moeder terugzag in een droom.



De kist
De Kist: George Baker

Hij ziet de dood als het begin van een nieuwe reis: Hans Bouwens, beter bekend als zanger George Baker. Dé man achter de wereldhits Una Paloma Blanca en Little Green Bag. Hans kwam vaak met de dood in aanraking. Zijn vader, een Italiaanse soldaat, sneuvelde al voor Hans geboren was. Zijn opa en oma, bij wie hij in huis woonde, stierven ook jong en later waakte hij aan het sterfbed van zijn moeder. Maar het zwaarste verlies was dat van zijn dochtertje van drie maanden. Je kunt niet eenzamer zijn dan na de dood van je kind, beschrijft hij. De zanger gelooft dat hij zijn dierbaren straks zal terugzien. Een troostrijke gedachte.



De kist
De Kist: Paul de Munnik

Op de dag dat zijn moeder overleed, stond zanger en muzikant Paul de Munnik (50) 's avonds op het podium. Zijn moeder had alzheimer. Toen zijn vader vijftien jaar eerder overleed aan hartfalen, had Paul daar meer moeite mee, omdat het plotseling was. Hij denkt nog vaak aan zijn vader, bijvoorbeeld dat hij zo blij kon zijn. Hij zou graag wat meer als zijn vader willen zijn en het stille geluk willen kennen, maar de tijd begint wel te dringen. Juist vanwege de eindigheid moet je zorgen dat het leven hier goed is, voor jezelf en anderen. 'Dit is wat we hebben. Hopelijk mogen we daarna verder. Maar dat zien we in de tweede ronde dan wel weer.'



De kist
De Kist: Heleen van Royen

Toen schrijfster Heleen van Royen (55) dertien jaar was, maakte haar vader een eind aan zijn leven. Ze ging niet naar zijn uitvaart, omdat ze boos was. Hij was weggegaan zonder afscheid te nemen. Zijn graf bezocht ze nooit. Pas in 2018 veranderde dat, toen haar demente moeder op 87-jarige overleed, in het bijzijn van Heleen. Toen haar moeder was overleden, besloot ze haar vader te herbegraven, bij haar moeder in het graf. Daardoor kon ik ze wel afscheid van hem nemen. Dat haar vader en moeder nu samen onder dezelfde steen liggen, vindt Heleen een fijn idee. Ze komt graag bij het graf, bijvoorbeeld om te vertellen dat ze oma is geworden.



De kist
De Kist: Edwin Rutten

'Het voelt alsof ik in de lente van mijn leven zit', zegt Edwin Rutten lachend, al wordt hij nu wel steeds meer met zijn neus op de eindigheid ervan gedrukt. Terugkijkend op dat leven ervaart Edwin vooral de vreugde van de ouderdom. 'Waarbij je af en toe in de achteruitkijkspiegel kijkt en concludeert: Het was heel mooi.' Soms was die achteruitkijkspiegel wat beslagen, bijvoorbeeld toen zijn goede vriend en 'makker' Rogier van Otterloo overleed. Of zijn vader en daarna zijn moeder, die dement was. Hoewel dat al jaren terug gebeurde, slijten de pijn en het verdriet niet. De dood van vrienden en zijn ouders doet Edwin ook vooruitkijken.



De kist
De Kist: Tygo Gernandt

'Het leven? Bij mij is dat filmen, op een set staan en proberen zoveel mogelijk mooie rollen te spelen. En iemand anders zijn, wat ik veel beter kan dan mezelf zijn soms', vertelt acteur Tygo Gernandt (46), bekend van talloze films en tv-series. Met Kefah praat hij onder meer over de dood van zijn vader, zo'n twaalf jaar geleden, in wie hij zich erg herkent. Tygo vertelt daarnaast over de keren dat hij zelf de dood in de ogen keek, onder meer na een heftig ongeluk. Bij de dood komt ook de gedachte aan rust bij hem op. 'Ik vind het leven best wel een gedoetje. De dood is rust, het einde van dat gedoetje.'



De kist
De Kist: Esther Vergeer

Hoeveel tegenslag kan iemand aan in zijn leven? Veel, weet ex-rolstoeltennisster Esther Vergeer (39) uit ervaring. Als kind krijgt ze drie keer een hersenbloeding door een afwijking in haar bloedvatenstelsel en raakt ze op haar achtste verlamd. Ze kan door haar bloedvatenafwijking zelf niet zwanger worden. En een jaar geleden hoort Esther dat ze borstkanker heeft. Echt bang om dood te gaan is ze niet geweest. Wel boos en gefrustreerd, als het anders dan verwacht toch mis zou gaan.



De kist
De Kist: Lenny Kuhr

Als zangeres Lenny Kuhr (70) denkt aan dierbaren die haar ontvallen zijn, heeft ze vaak een glimlach op haar gezicht. Zoals bij haar vader, die enkele jaren terug overleed. Ze vindt het missen van mensen mooi, beschrijft ze tegenover Kefah Allush. Zo kan Lenny al een tijdlang haar kinderen die in Israël wonen niet zien, vanwege de coronacrisis. Met Kefah praat de zangeres onder meer over het overlijden van haar beide ouders en van haar voormalige partner Herman. Lenny Kuhr werd in 1969 internationaal beroemd met haar lied De Troubadour, waarmee ze het Eurovisie Songfestival won. Met haar theaterprogramma's treedt ze nog steeds op.



De kist
De Kist: Peter Heerschop

Peter Heerschop vertelt over een moment in zijn leven dat hij zelf dacht dat hij dood zou gaan vanwege een probleem met zijn hart. 'Ik lag in het ziekenhuis en had vrede met de gedachte aan doodgaan. Toen kwam mijn dochter - toen 12 - binnen die hard huilde. En ik dacht: het is helemaal niet goed zo! Ik moet nog veel doen voor haar en anderen.' Dit jaar werd Peter Heerschop zestig, midden in de coronacrisis. 'In deze coronatijd ben ik op zoek naar zorgeloosheid, onbevangenheid. Ik ga meer wandelen met mensen, eten met vrienden. Ik wil zorgen dat ik iets voor anderen kan betekenen.'