

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Historisch Bewijs - Alle afleveringen
Het Haags Historisch Museum bezit een doosje met daarin een vinger en een tong. Als het verhaal klopt zijn die afkomstig van de gebroeders De Wit, slachtoffers van de gruwelijkste politieke moord in de Nederlandse geschiedenis. Áls het verhaal klopt. Met de nieuwste technieken probeert het NFI een DNA-profiel te verkrijgen met materiaal uit het graf van de moeder van de broers.
Is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot? Tijdens het onderzoek naar de herkomst van de schaal, die op inventarislijsten van de zilvervloot niet voorkomt, doet het team een baanbrekende ontdekking. En in de eeuwenoude mijnen van Mexico wordt erts gedolven om deze te vergelijken met de samenstelling van het zilver van de schaal. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp.
Is de hoed die in het Rijksmuseum ligt werkelijk de hoed die Ernst Casimir, voorvader van koning Willem-Alexander, op had toen hij in 1632 door een dodelijke kogel in zijn hoofd werd getroffen? Het onderzoeksteam van het Rijksmuseum pluist de archieven van het Koninklijk Huisarchief uit, op zoek naar informatie over de herkomst van deze bijzondere hoed en ze doen een belangrijke ontdekking. Voor het materiaal-technisch onderzoek wordt samen met het NFI een heuse schietreconstructie opgetuigd en er wordt gezocht naar menselijke resten op de reliek. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp.
Het team doet onderzoek naar de vermeende verfzakjes van Rembrandt uit de collectie van Jan Six van Hillegom. Als deze echt zijn, is het wereldnieuws: er is nooit iets van zijn schildermateriaal teruggevonden. Robert van Langh krijgt de unieke kans om met de verfzakjes naar een deeltjesversneller in Hamburg te gaan, een zeer innovatief onderzoeksmiddel. Met de intense straling kan hele gedetailleerde informatie over de samenstelling verkregen worden. Kunnen de zakjes aan de hand van die informatie aan Rembrandt gelinkt worden? Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van deze en andere kunsthistorische voorwerpen.
