True
Cultuur.TV - TV kijken via internet, de beste Cultuur tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Het klokhuis - Alle afleveringen
Het klokhuis
Het Klokhuis: Hulphonden kunnen ingezet worden om mensen met een handicap te helpen.

Hulphonden kunnen ingezet worden om mensen met een handicap te helpen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de post oprapen, kastjes openen, de wasmachine leeghalen en zelfs een banaan pellen. Bij gevaar leren de honden ook alarm te slaan. Maar hoe leren de honden dat? Eva ontmoet hulphondentrainer Rachel. Ook neemt ze een kijkje bij Wes, die het altijd druk heeft in zijn hoofd. Hulphond Laik helpt hem om de chaos in zijn hoofd te verminderen. Cowboy Bad Legs Alex gaat met zijn hondje de bank overvallen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Sushi is heel populair, niet alleen in Azië, maar ook in westerse landen. Waar komt he

Sushi is heel populair, niet alleen in Azië, maar ook in westerse landen. Waar komt het vandaan en hoe is het ontstaan? Sushi-kenner Eveline Wu leert Pascal sushi maken en ze vertelt hem over de verschillende soorten. En hoe moet je sushi eigenlijk eten? De Dos Hermanos rappen over hun favoriete Japanse snack.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verha

Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verhalen kan vertellen. Hij speelt alle soorten muziek: klassiek, pop, jazz, flamenco, wereldmuziek. Dat doet hij solo, met een orkest, in een band of in de studio. Eric laat Tirsa zien hoe de trompet werkt en welke stijlen je allemaal kunt spelen. In de sketch laat Opa de rest van de familie kennismaken met jazz.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Taal gebruiken we allemaal. Je denkt dat je het meest vertelt met je woorden. Soms ver

Taal gebruiken we allemaal. Je denkt waarschijnlijk dat je het meest vertelt met je woorden. Maar wist je dat je lichaam ook een hele hoop zegt? Soms verraadt je houding of gezicht meer dan je denkt. Pascal ontdekt met onderzoeker Linda hoe belangrijk lichaamstaal is om elkaar te begrijpen. De cowboys volgen een cursus.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Peggy heeft een droom gehad over Rodîn, betekent dat iets? Vandaag in Nee of Ja: belle

Peggy heeft een droom gehad over Rodîn, betekent dat iets? In Nee of Ja: bellen in de magnetron, kan dat? Golfballen verdwijnen vaak in het water. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe ze dan weer worden opgedoken. Nuanceren? Huh?! Wat is dat?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Straaljagerpiloten krijgen te maken met erge G-krachten. Ook in een achtbaan komen die

Straaljagerpiloten krijgen te maken met heftige G-krachten. Maar ook in een spannende achtbaan komen bij het vele bocht- en vliegwerk G-krachten vrij. Zelfs in een auto of in een lift ervaar je G-krachten. Wat zijn G-krachten? Wat doet G met je lichaam? Welke gevaren kunnen G-krachten veroorzaken? Nizar duikt in de G-krachten. En hij doet de ultieme test: de mensencentrifuge. Hoeveel G kan zijn lichaam aan? Wendel en Liza vloggen over hun lievelings-natuurkrachten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Janouk mag mee met wijkverpleegkundigen Norma en Joe. Zij helpen mensen die thuis wone

Janouk mag mee met wijkverpleegkundigen Norma en Joe. Zij helpen mensen die thuis wonen en ziek zijn of door ouderdom niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis van het lichaam en ziekten. Als een detective speuren ze naar wat er met iemand aan de hand is en welke hulp er nodig is. Janouk leert op de opleiding over vitale functies en oefent mee op robotpatiënten. Donnie en Chelsey maken zich zorgen over de overbuurvrouw.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren, in Salzburg, Oostenrijk. Op zijn vierde

Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren, in Salzburg, Oostenrijk. Op zijn vierde kan hij al piano spelen, een echt wonderkind. Hij is dan ook een wereldberoemde componist geworden. Zijn muziek wordt elke dag wel ergens op de wereld gespeeld in een concertgebouw, of je hoort het op de radio. Zelfs popmuzikanten van nu gebruiken zijn muziek. Acteur Bart Rijnink speelt de rol van Mozart in een theaterstuk. Hij vertelt Serah waarom hij helemaal fan is van hem. De bezorgde ouders maken zich zorgen over muziekles.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Jeugdprogramma dat kinderen tussen de negen en twaalf jaar informeert over de wereld o

Pascal bindt de ski's onder en duikt in de sport waterskiën. Hij leert alles over techniek, materiaal, snelheid, behendigheid en hoe je niet kopje onder gaat. Zussen en meervoudig kampioenen Eva en Sofie van Bergen nemen Pascal op sleeptouw en loodsen hem door de eerste twee onderdelen van de waterskisport. Eva laat zich op internationaal niveau gelden in de slalom. Sofie is gespecialiseerd in figuren, ofwel 'tricks'. Met Nederlands kampioen Freek School doet hij het laatste onderdeel: schansspringen. Lukt het Pascal om de sprong over de schans te maken? Varkentje Rund ontdekt dat waterskiën een heuse 'extreme sport' is.



Het klokhuis
Op het Klokhuis kantoor komen Heleen en Luuk net terug van Vlieland, en het was daar helemaal niet l

Op het Klokhuis kantoor komen Heleen en Luuk net terug van Vlieland, en het was daar helemaal niet leuk... In Doen Ze Dat Zo? zoekt Nizar uit hoe een piano wordt gestemd. Kan een fiets blijven rijden zonder iemand erop? Tirsa en Eva checken het in Nee of Ja. Gelijkwaardig? Huh?! Wat is dat?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Superhelden zijn van alle tijden. Strakke pakken en dikke spieren. Meestal mannen, maa

Superhelden zijn van alle tijden. Strakke pakken en dikke spieren. Meestal mannen, maar tegenwoordig kan iedereen een superheld zijn. We duiken in de geschiedenis van de superheld. In de sketch wil Lobbert ook wel superkrachten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houd

Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit 'verrotte' proces ontstaat ook de melkzuurbacterie. Een bacterie die ook in andere 'lekker' verrot eten zit, zoals yoghurt, kaas, ketchup en chocolade. Maar hoe ontstaat dat proces? Daarnaast kooktips in de sketch voor iedereen die niet van zuurkool houdt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bij ronkende motoren en scheurende auto's denk je al gauw aan de Formule 1 en Max Vers

Bij ronkende motoren en scheurende auto's denk je al gauw aan de Formule 1 en Max Verstappen. Maar... op de kartbaan kunnen ze er ook wat van. We volgen Bobbi, al sinds haar achtste doet ze aan karten. En Pascal mag tegen haar racen. Donnie en Chelsey ontdekken dat karten best een zware sport is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Je eenzaam voelen is niet fijn, toch hebben we er allemaal weleens last van. Wat is he

Je eenzaam voelen is niet fijn, toch hebben we er allemaal weleens last van. Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn? En waarom voelen we ons eenzaam? Kun je er eigenlijk iets aan doen? Serah gaat op pad met Mick die zelf last heeft gehad van eenzaamheid. Hij geeft advies over hoe je ermee kunt omgaan als jij dat zelf ook voelt. De cowboys voelen zich ook wel eens alleen, maar is dat echt zo erg?



Het klokhuis
Het Klokhuis: In het kantoor heeft Heleen last van haar cola-verslaving. Eva en Tirsa kijken of ze e

In het Klokhuis kantoor heeft Heleen last van haar cola-verslaving. In Nee of Ja zoeken Eva en Tirsa uit of ze een vastgelijmde hand kunnen lospeuteren met cola. In Doen Ze Dat Zo? onderzoekt Nizar hoe ijzersmeden werkt. Perspectief? Huh?! Wat is dat?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ingepakt sporten met een helm, kraag, elleboogbescherming, kniebescherming, heupbesche

Ingepakt sporten met een helm, kraag, elleboogbescherming, kniebescherming, heupbescherming en zelfs piemelbescherming. Zo speel je ijshockey. En dan moet je een klein schijfje in de goal van de tegenstander krijgen met een stick. Pascal mag meespelen met een van de beste teams van Nederland. In de sketch ontmoeten we een mascotte met een crush.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt

Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de zeventiende eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens slijpt zijn eigen lenzen en maakt de allereerste buisloze telescoop. Zo ziet hij als eerste de ring rond de planeet Saturnus. En ziet hij nou ook buitenaards leven...? In Freaky Fans ontmoeten we een hysterische fan van Christiaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Crackers, margarine, pindakaas, zeep, shampoo, deodorant. In al die dingen zit palmoli

Crackers, margarine, pindakaas, koekjes, snoep, chips, soepen, sauzen, pizza's, soepstengels, zeep, shampoo, deodorant. In al deze dingen zit palmolie. Waarom? Wat is palmolie? En kan het ook anders? Eva zoekt het uit. Ard en Fjodor proberen zelf pindakaas te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Maarten Bel is kunstenaar. Hij maakt niet alleen kunst, maar hij speelt er ook vaak de

Maarten Bel is kunstenaar. Hij maakt niet alleen kunst, maar hij speelt er ook vaak de hoofdrol in. Zo loopt hij als astronaut over straat en als kabouter in het park, en kijkt hij hoe de mensen hierop reageren. Maarten maakt van alles: stoeptegels met pootafdrukken van huisdieren, feestboterhammen en een grote varende rat. Janouk ontdekt de wonderlijke wereld van Maarten. Ard en Fjodor maken kunst van blik.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Luuk doet mee aan de chili-challenge. Een slok melk om je mond te blussen als die in b

Op het Klokhuis kantoor doet Luuk mee aan de chili-challenge. Een grote slok melk om je mond te blussen als deze in brand staat van pittig eten? Tirsa en Eva checken of dit klopt. Letterlijk? Huh?! Wat is dat? In Doen Ze Dat Zo? ontdekt Pascal de ukelele, het instrument dat Billie Eilish al op haar zesde speelde.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Recherche

We kennen ze van de spannende televisieprogramma's. Speciale politieagenten die achter boeven en andere criminelen jagen. Met verschillende opsporingstechnieken en nieuwe technologieën kunnen ze nu razendsnel een verdachte aanhouden. Wat vroeger maanden duurde om te onderzoeken kan nu al in een paar uur. Hoe doen ze dat? Nizar kijkt mee, van plaats delict tot aanhouding. Ton en Liesbeth hebben een klacht voor het klachtenbureau.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Internet

Het internet. Muziek luisteren, video's streamen, gamen, appen. Je kan er van alles mee, maar wat is het en hoe werkt het? Pascal gaat op bezoek bij het internet. Varkentje Rund probeert het internet te gebruiken om tomaten te kweken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bot

Nizar gaat met zijn skelet naar de bottendoktoren Stan en Erik-Jan. Wat is bot eigenlijk? En wat gebeurt er als je een bot breekt? Met een beetje kunst- en vliegwerk krijgen de artsen de meeste breuken weer keurig aan elkaar. In de sketch heeft Isa haar arm weer eens gebroken en haar ouders zijn het er niet over eens of ze ooit nog mag skaten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Tropisch regenwoud

Wat is een tropisch regenwoud eigenlijk? Het regent er heel veel en maar liefst de helft van alle dieren op aarde leeft in het tropisch regenwoud. Burgers Bush is een nagemaakt tropisch regenwoud. Janouk neemt er een kijkje. Wat weten Bert en Joke over het regenwoud?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 322

Op het kantoor maakt Luuk soep voor z'n ouders en Heleen wordt geconfronteerd met een 'aso' in het verkeer. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Tirsa uit hoe verse soep in grote hoeveelheden gemaakt wordt. Nee of Ja? Schudden, schudden, schudden, helpt dat om te mengen? In Huh?! wordt uitgelegd wat 'binair' betekent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: De voetafdruk: Reizen

Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere manieren van reizen. Klokko heeft een vakantie die helemaal klimaatneutraal is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bewaking van het luchtruim

Wist je dat niet alleen onze aarde met grenzen is opgedeeld in verschillende landen, maar ook de lucht daarboven? De luchtmacht is er om ons gebied in de lucht te beschermen tegen iedereen die verkeerde bedoelingen heeft. Janouk mag een dagje kijken. In de sketch zien we dat er ook luchtbewaking nodig is in de speeltuin.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Uitvinder

Janouk stapt in de wereld van het uitvinden. Wat moet een uitvinder allemaal doen om z'n uitvinding gemaakt te krijgen? Verder gaat ze naar de uitvindster van het 'draaibare droogrek voor in huis', en ontdekt ze wie de inkeping in beschuit heeft uitgevonden. En Janouk doet zelf een uitvinding: de 'cornflakes-maatlepel', waarmee je precies genoeg melk afmeet als je ontbijtgranen eet. Deskundigen en gebruikers kijken of het een geslaagde uitvinding is. Ton en Liesbeth klagen dat uitvindingen het leven veel te makkelijk maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Geschiedenis van de fotografie

Een selfie maken, filtertje erover, je doet het nu zo. Maar foto's maken kan eigenlijk helemaal nog niet zo lang. Janouk duikt in de geschiedenis van de fotografie en laat twee bijzondere foto's maken, zoals ze dat vroeger deden. Debbie geeft Lara een polaroidcamera voor haar verjaardag, maar heeft daar vooral zelf plezier van.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Dassen

Eén van de grootste landroofdieren die in Nederland rondloopt is de das. Er zijn er ongeveer 6000. Toch krijgt maar een enkeling 'm ooit in levenden lijve te zien. Dassen zijn schuw en zitten overdag in hun huis onder de grond: de dassenburcht. Dat zijn indrukwekkende gangenstelsels met kamers. Tirsa ontmoet een babydasje in de opvang en leert van dassenkenner Ton hoe je dassensporen kunt herkennen. Marie-Louise heeft in de sketch een dassenburcht in haar enorme tuin.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 321

Peggy leert Rodîn hoe je iets kan zeggen terwijl je iets anders bedoelt en Luuk wil een andere manier van lachen aanleren. Huh?! weet jij wat 'ironie' betekent? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Pascal uit hoe dekbedden worden gemaakt. Als je heel hard lacht, voel je dan minder pijn? Eva en Tirsa testen het in Nee of Ja.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen: Klimaat

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En... ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven. Wat weten Bert en Joke over koraal?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Mariniers

In Nederland is er gelukkig al heel lang geen oorlog meer. Toch heeft Nederland meer dan 40.000 militairen die klaarstaan om in actie te komen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om zichzelf of bevriende landen te verdedigen en te helpen bij natuurrampen. Pascal gaat kijken bij het Korps Mariniers. Dat zijn speciale soldaten die overal ter wereld, onder de zwaarste omstandigheden, moeten kunnen werken en vechten. Varkentje Rund hoort van Ome Koos hoe het is om bij de Mariniers te zitten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Art nouveau

Art nouveau is een kunststroming met natuurlijke en sierlijke vormen. Er komen veel vrouwen en bloemen in voor. Zelfs huizen zijn er helemaal in art nouveau stijl. Sosha zoekt uit waarom deze kunstvorm zo populair was. En ze wordt zelf ook een art nouveau ster. Hoe ziet dat er uit? Ook de Boze Man leert het bijzondere te zien van art nouveau.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wol

Merinoschapen, angorageiten, alpaca's, Texelse schapen: allemaal dieren die leverancier zijn van wol. Jaarlijks wordt ruim 2000 miljoen kilo wol geproduceerd in de hele wereld. Janouk bezoekt de miniwolfabriek van Reina en ook haar schapen en geiten. Reina vertelt hoe je op een duurzame manier garen en wol kunt maken. In de sketch leren Wesley en Rodney breien van hun ongeduldige oma.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hersenschudding

Dat je per ongeluk je hoofd stoot tijdens het spelen kan iedereen overkomen. Meestal is er niets aan de hand maar soms kan je daar een hersenschudding van krijgen. Maar wat is een hersenschudding precies? Eva zoekt het uit. In de sketch zien we dat je ook in een schilderij een hersenschudding kunt oplopen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 286

Leonoor veroorzaakt een rel met een grap op social media en Ben wordt Prankmaster van het jaar. In Fake It Till You Make It leert Sosha neplachen. In Waarom? Daarom! de vraag waarom noem je rood haar niet oranje? In Onzichtbare Huisdieren laten we zien wat een hoofdhuidbacterie is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Meerkamp

Het is een van de zwaarste sporten, al honderden jaren oud en dé sport voor alleskunners: meerkamp. Serah duikt in deze vorm van atletiek waarbij verschillende onderdelen worden gecombineerd: sprinten, werpen, stoten én springen. Broers Yoram en Florian laten zien waarom zij gelden als grote meerkampbeloftes. En Serah? Die rent, werpt, stoot en springt mee. Weet ze de broers bij te houden? De dansers van 155 proberen onbekende sporten uit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ethisch hacken

Banken, elektriciteitscentrales en zelfs scholen: elk systeem kan in principe gehackt worden. Bedrijven willen ervoor zorgen dat ze goed beveiligd zijn, zodat hackers met slechte bedoelingen niet zomaar binnen kunnen komen. Ethische hackers doen hetzelfde als hackers met kwade bedoelingen, maar helpen het bedrijf juist om zichzelf beter te beveiligen. Janouk gaat mee met ethisch hacker Cas, die een school gaat hacken om te laten zien hoe dit in zijn werk gaat. De Boze Man ontmoet twee ethische hackers.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Boeken maken

Vroeger werden boeken door monniken met de hand geschreven, echt monnikenwerk. Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst is er veel veranderd. Nu drukken we duizenden boeken in één keer. Al zijn er ook boeken die nog steeds met de hand gemaakt worden. In de sketch wordt een jongetje in 1783 betrapt met het eerste kinderboek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Rouw

Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Na de begrafenis of crematie komt voor de mensen die achterblijven misschien nog wel de moeilijkste periode: de rouw. De tijd waarin je moet leren leven met het feit dat iemand er écht niet meer is. Rouwdeskundige Ellen Dreezens geeft aan wat je kunt doen. Praten met andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt kan ook helpen. Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel vertelt over de lotgenotenweekenden van Achter de Regenboog.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 285

Ben wil aardig gevonden worden door de dochter van zijn nieuwe vriendin. Waarom dragen mensen kleding met panterprint? In Doen Ze Dat Zo?: henna als sieraad op je huid. Maar hennakunst maken, hoe doe je dat? Sosha leert in Fake It Till You Make It hoe je een gevecht er heel echt uit kunt laten zien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Pindakaas

Tirsa gaat naar de pindakaasfabriek. Ze volgt het hele proces, van pinda tot pindakaas. Hoe kan het dat pindakaas zo smeuïg is én ook blijft als het in de pot zit? En wist je dat pinda's geen noten zijn, maar peulvruchten? De oma van Emma en Zoë probeert in een sketch zelf pindakaas te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Donkere materie

Er wordt al veertig jaar naar gezocht, maar het is nog steeds niet gevonden. Donkere materie. Janouk dompelt zich helemaal onder in deze ongrijpbare smurrie, want wat is het? En waarom kunnen we het niet zien? Ook de cowboys vragen zich af wat donkere materie eigenlijk precies is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Sanne Rooseboom

Sanne Rooseboom is de schrijver van Mot en de Metaalvissers, de boekenserie Het Ministerie van Oplossingen en het kinderboekenweekgeschenk van 2023: Ravi en de Laatste Magie. Sanne vertelt Nizar hoe ze schrijft, waar ze haar ideeën vandaan haalt en wat er zo leuk is aan schrijven. In de sketch is Donnie onder de indruk, want Chelsey heeft een nieuwe look.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Begraven en cremeren

Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. In Nederland kun je begraven of gecremeerd worden. Eva krijgt uitleg over wat er dan allemaal gebeurt. Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand in een speciale oven. Ook bezoekt ze een natuurbegraafplaats midden in het bos. Mensen kunnen hier een mooi plekje uit te zoeken om later te worden begraven. Grafgravers laten zien hoe je zo'n natuurgraf maakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 284

Leonoor en Timo opereren kapotte speelgoedknuffels, terwijl Ben algen probeert te verwijderen. In Waarom? Daarom! waarom staat de Noordpool niet op de kaart? En zijn algen Onzichtbare Huisdieren? En hoe worden medische instrumenten na gebruik eigenlijk schoongemaakt? In Doen Ze Dat Zo? wordt dat haarfijn uitgelegd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Schoonmaker

Je eigen viezigheid maak je natuurlijk meteen schoon. Maar heb je er weleens over nagedacht hoe het kan dat je school iedere ochtend weer schoon is? Pascal neemt een kijkje in de wereld van de schoonmaker. Hij ziet hoeveel mensen nodig zijn om een heel voetbalstadion schoon te maken. Varkentje Rund maakt schoon op een feest van de vader van Greetje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Robotchirurgie

500 jaar geleden was er nog niet alle medische kennis van nu. Wist de dokter niet waarom je ziek was, dan werd je gewoon opengesneden om even te kijken. Nu gebeuren sommige operaties zelfs met hulp van een robot. Serah neemt een kijkje en ze mag het zelfs proberen. De Boze man wil niet geopereerd worden door een robot.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Metro

In veel grote steden is er een wereld onder de grond gebouwd: het metronetwerk. Pascal rijdt mee met metrobestuurder Sharifa en komt terecht in de metrowerkplaats waar hij leert hoe een metro in elkaar zit. Pien en Lobbert hebben merkwaardige ontmoetingen in de metro.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afscheid nemen

Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Rouwdeskundige Ellen Dreezens vertelt hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen van de overledene. Hoe doe je dat? En uitvaartverzorger Nadia Najib laat zien wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart. Een cowboy wil niet huilen om zijn overleden moeder, want hij is bang voor watervalverdriet.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 282

Wouter helpt iemand die bang is dat de wereld vergaat en Leonoor is fan van het beerdiertje. Waarom hamsteren wij eigenlijk? En wat is een beerdiertje? Janouk zoekt uit wat er met lege batterijen gebeurt, nadat je ze hebt ingeleverd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Synchroonzwemmen

Ondersteboven in het water hangen zonder te zinken. Synchroonzwemmers weten hoe het moet. Ze zwemmen op de maat van de muziek en doen dat precies tegelijk met anderen. Synchroonzwemmen is een combinatie van sport, dans en acrobatiek. Janouk duikt het water in en krijgt les van olympisch talenten Bregje en Marloes. Ton en Liesbeth zijn ook alles synchroon gaan doen, maar komen er niet meer uit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Duinen

Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob legt aan Janouk uit wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. De Boze Man ergert zich kapot aan de duinen in de sketch.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afrodance

In populaire dansjes op social media en in videoclips zie je veel bewegingen die hun oorsprong vinden in Afrikaanse landen. Afrodance is de verzamelnaam voor verschillende dansstijlen die bedacht zijn in landen als Ghana, Zuid-Afrika en Angola. Tirsa neemt een les bij Petit Afro in Rotterdam en leert van Precious waar de dansstijlen vandaan komen. Ook de oom van Varkentje Rund waagt zich aan Afrodance.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wat is dood?

Als er iemand doodgaat is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Filosoof Stine Jensen vertelt wat dood eigenlijk is en IC-arts Jeroen Verwiel geeft aan wat er dan in je lichaam gebeurt. Eva krijgt een rondleiding in een mortuarium, de eerste plek waar het lichaam naartoe gaat na overlijden. Joy zingt dat ze hoopt dat haar ouders nooit doodgaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 235

Timo gaat duur uit eten en Ben krijgt zijn eigen parfum. Sosha gaat op zoek naar de plek waar het zachtSTE water van Nederland vandaan komt. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom we Hollandse stamppot prakken en in Doen Ze Dat Zo? ziet ze uit hoe parfum gemaakt wordt van afval.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Suikerbiet

De suikerbiet is een wortelgewas dat speciaal wordt geteeld om suiker van te maken. Het is een plant die ook wel beetwortel wordt genoemd. Maar hoe krijg je van een stuk biet zulke mooie kleine korreltjes of vloeibare suiker? Eva kijkt mee bij de grootste suikerfabriek in Nederland. En ome Koos krijgt een enthousiaste bieten-tiktokker op bezoek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Straling in het ziekenhuis

We kennen radioactieve stoffen vooral als iets dat heel gevaarlijk is. Maar wat is radioactieve straling eigenlijk? Op de afdeling nucleaire geneeskunde in het ziekenhuis ontdekt Janouk hoe straling wordt ingezet om kanker mee te bestrijden. Drie uitvinders voelen zich ontzettend schuldig over hun uitvinding.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Paardenrevalidatie

Honderdduizenden mensen in Nederland doen aan paardensport. En niet alleen de ruiters, ook de paarden kunnen blessures krijgen. Wat is een blessure precies en hoe kan je die voorkomen? Om hier achter te komen gaat Sosha een dagje helpen in een paardenrevalidatiekliniek. Ook het paard van Ridder William heeft het zwaar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Druiven

In Nederland is het eigenlijk te koud en te winderig om grote sappige druiven te laten groeien. Toch lukt het met wat slimme trucs. Serah gaat naar druiventelers in het Westland en leert alles over uitdunnen, dieven en krenten. Dos Hermanos rapt over de veelzijdigheid van druiven.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 234

Leonoor kan niet tegen dierenoperaties en Ben maakt zich druk over de brandveiligheid. In Vragen van Kinderen zoekt Habtamu uit hoe marshmallows worden gemaakt. Janouk zoekt in Waarom? Daarom! uit waarom operatiekleding groen of blauw is en Eva gaat op zoek naar de oudste voetbalclub van Nederland.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Beachvollybal

Serah en Nizar duiken in de wereld van beachvolleybal. Van Olympische beachvolleyballers Katja Stam en Raïsa Schoon leren ze hoe je een block zet, je tegenstanders laat zandhappen en er met de winst vandoor gaat. Klokko presenteert een set om met beachvolleybal vals te spelen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Schaken

Een lekker potje schaken. Dat lijkt fysiek niet zo zwaar, maar je brein draait op volle toeren. Deze denksport kan zo maar uren duren. Schaken is over heel de wereld populair. Serah zoekt uit hoe dit spelletje precies in elkaar steekt. De schaakstukken van Barry Snotter hebben commentaar op zijn tactiek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Herbebossing

Bart is in Bolivia, bij het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het gebied wordt bedreigd. Bomen worden gekapt voor het hout, of platgebrand, zodat boeren hun koeien op de grond kunnen laten grazen. Om ervoor te zorgen dat het regenwoud niet kleiner wordt, worden er nieuwe bomen geplant. In een sketch komen twee tuinmannen op een wel heel aparte manier een boompje in de achtertuin planten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Koos Buster maakt

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto. Dingen waar je normaal gesproken vaak voorbij loopt. Door ze te maken van keramiek, zet Koos Buster ze in het zonnetje. Zo wil hij de wereld een beetje vrolijker maken. Pascal bezoekt zijn atelier. Pien en Lobbert ontmoeten een kleikunstenaar die hun kasteel nabouwt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 233

Leonoor laat zich overhalen om keihard actie te voeren tegen het aanrijden van wild en de mannen volgen een cursus straattaal. In Doen Ze Dat Zo? krijg je antwoord op de vraag hoe live ondertitelen werkt, In HUH?! wordt uitgelegd wat terrorisme is en in Vragen van Kinderen zoekt Pascal uit wat er eigenlijk met een wild dier gebeurt als het wordt aangereden door een auto.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Veilig fietsen

Dat het niet slim is om te appen op de fiets is bekend. Maar waarom kan dat eigenlijk niet? Wat gebeurt er met je aandacht als je appt? Bart krijgt een speciaal apparaat om dit tijdens het fietsen te meten. En Varkentje Rund heeft een supersnelle fiets.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Vissentrektocht

Tijdens hun leven zwemmen vissen zwemmen naar verschillende gebieden, om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor kunnen de vissen gewond raken of zelfs doodgaan. Dat is niet goed voor de visstand. De waterschappen zorgen ervoor dat de vissen goed langs alle obstakels komen en vrij kunnen zwemmen. Hoe doen ze dat? Pascal volgt de vissen. In de quizz weten Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles over de vissentrek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lithium

Een gewone batterij doet het na een tijdje niet meer. Maar een oplaadbare batterij, bijvoorbeeld die in je telefoon, kan je steeds opnieuw gebruiken. Dat kan dankzij het zeldzame stofje lithium. Bart reist af naar Bolivia, waar lithium uit zoutvlaktes gehaald wordt. Het zogenaamd hippe echtpaar zamelt batterijen in.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Dierenambulance

Eva loopt een dagje mee met de mensen van de dierenambulance. Er is een poes gevallen van vier hoog en er is een vogel gewond. Wat gebeurt er met aangereden dode dieren? En hebben de Cowboys in het wilde westen ook een dierenambulance?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 232

Ben is met zijn auto tegen een electriciteitskastje gebotst en Timo en Wouter willen zich verkleden als cowboy en indiaan. In Vragen van Kinderen legt Janouk uit waar electriciteitskastjes voor zijn, in STE zoeken we de grootSTE grazer op en in Snapje? wordt uitgelegd hoe een stroomkring werkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Voetbalgras

In een groot voetbalstadion worden zo'n 30 wedstrijden per jaar gevoetbald én zijn er regelmatig megagrote concerten. De grasmat heeft daardoor nogal wat te lijden. Daarom wordt het gras het hele jaar door supergoed verzorgd door een heel team van gras-specialisten. Pascal neemt een kijkje. En Burt en Danny klussen met kunstgras.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wikipedia

Iedereen zoekt wel eens iets op op Wikipedia. Deze grote internet-encyclopedie werd bedacht door Jimmy Wales en wordt geschreven door miljoenen mensen over de hele wereld. Pascal zoekt uit hoe Wikipedia er voor zorgt dat alle informatie die er op staat klopt. Bert en Joke van de hobbyquiz weten alles over Wikipedia.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zout

Zout zit in bijna elk product. Bart reist af naar de grootste zoutvlakte ter wereld, midden in Bolivia. Vroeger werd zout gebuikt als betaalmiddel en om eten, bijvoorbeeld vlees, langer te kunnen bewaren. Waarom is zout tegenwoordig nog zo belangrijk voor de mens? De Ober kan niet goed doseren met zout.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Tijger

De tijger is het grootste katachtige dier dat er bestaat. Je herkent hem aan de strepen op z'n lijf. De tijger is snel, springt ver en hoog, en zwemt heel goed. Pascal loopt in een dierentuin mee met dierverzorger Theo. Hij vertelt ook over de tijgers in het wild, die worden bedreigd. In de hobbyquiz beantwoorden Bert en Joke vragen over de tijger.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 231

Ben wil graag met blote billen van de zwembadglijbaan en Wouter is jaloers op de hipster van het koffietentje. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom kinderen minder mogen dan volwassenen. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit wat latte art precies is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Escher

Escher is misschien wel de bekendste graficus van Nederland. Hij maakte figuren die eigenlijk niet kunnen. Hij noemde ze zelf 'onbestaanbare situaties'. Dolores bekijkt zijn werk heel precies om er achter te komen hoe dat onbestaanbare werkt. Hoe maak je van een salamander een schaakbord? Bij de kassameisjes is meneer Lisman bewonderaar van Escher.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Aikido

Aikido is een Japanse krijgskunst. Alles in de sport draait om het samenbrengen van het lichaam en de geest. Het gaat niet om geweld maar juist om vrede. Daarom worden er geen wedstrijden gehouden. Janouk leert van een echte meester in aikido hoe je de krijgskunst moet uitvoeren. Varkentje Rund gaat ook aan aikido doen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zilver

In Bolivia wordt al meer dan vijfhonderd jaar zilver gehaald uit de Potosí zilvermijn. Nog steeds gaan er elke dag duizenden mannen de mijnen in, op zoek naar zilver. Bart gaat met ze mee. Diep in de berg brengen ze dynamietstaven tot ontploffing, in de hoop dat ze zilver vinden in de brokstukken van de berg.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Compost

Van je groente, fruit en tuinafval dat de gemeente ophaalt, wordt compost gemaakt. Wormen eten het afval op en poepen het weer uit. Uiteindelijk ontstaat er zo heel vruchtbare aarde. Daar groeien planten goed in. Zelf kun je ook compost maken, bijvoorbeeld in een wormenhotel. Janouk zoekt uit hoe dat precies moet. En ook de Cowboys leren composteren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 230

Wouter is nog steeds een moederskindje. Een eigenaardige dokter komt hem daarvan af helpen. Janouk legt in Waarom? Daarom! uit waarom sommige mensen niet uit hun bed kunnen komen. In Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag hoe baby's ademen in de buik, en hoe je weet of iets 'natuurlijk' is, wordt uitgelegd in Huh?!



Het klokhuis
Het Klokhuis: De Dom van Utrecht

De Dom van Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland. Het kostte ruim 250 jaar om de kerk te bouwen. Er was heel veel geld en mankracht voor nodig. Maar tijdens een zware storm in 1674 is de kerk helemaal verwoest, alleen de Domtoren bleef overeind staan. Sosha zoekt uit hoe dat kan én hoe ervoor gezorgd wordt dat de toren niet alsnog instort.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Verliefd

Vlinders in je buik, een roze bril, geen eetlust, weinig concentratie. Het hoort allemaal bij verliefdheid. Waarom word je verliefd? En wat gebeurt er dan in je lijf en je hersenen? Eva zoekt het uit. Bezorgde Ouders Nederland geeft advies over hoe je verliefde kinderen kunt voorkomen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Traumateam

Als je een ongeluk hebt gehad en je bent gewond, dan komt er een ambulance. Maar als een slachtoffer bewusteloos is of niet meer ademt, wordt er een traumahelikopter gestuurd. Janouk mag een dagje meelopen met het traumateam. De Chirurg zou ook graag eens een rondje met de traumahelikopter vliegen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Turnen

Tisha Volleman is een Nederlandse topturner. Eva kijkt hoe Tisha traint en ze legt het ingewikkelde puntensysteem van turnwedstrijden uit. Tisha laat zien hoe camera's haar helpen om te kijken of ze haar bewegingen goed maakt. Ard en Fjodor doen aan pannenkoekturnen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 229

Ben organiseert een Frisfeest om veel geld aan kinderen te verdienen, maar dat redt hij echt niet alleen. In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom we bang zijn in het donker, in Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag wat akoestiek is en in Snapje? leer je hoe watermoleculen bewegen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Crowdcontrol

Op een festival, in een pretpark of een grote bioscoopzaal komen heel veel mensen samen. Er zijn regels nodig om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken ontstaan. Pascal neemt een kijkje achter de schermen van een groot evenement in Maastricht. Wie zorgt er eigenlijk voor dat alles goed verloopt, zonder dat iemand het doorheeft? En hoe doe je aan crowdcontrol op een verjaardagsfeestje met weinig gasten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Putten in de oorlog

Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder dat ze zich konden verdedigen. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Die hadden niks gedaan, maar werden toch zonder proces afgevoerd en bijna allemaal vermoord. We leven nú in een democratie waarin alle mensen gelijk zijn, met regels waar iedereen zich aan moet houden, ook de regering! Eva spreekt met Beatrice de Graaf over de razzia van Putten, en met rechter Shirin Milani over toen en nu. Vrachtwagenchauffeuse Babette lijkt een beetje op een dictator.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Piranha's

Bart gaat op zoek naar de gevaarlijkste vis ter wereld, de piranha! In het regenwoud van Bolivia zwemmen drie soorten piranha's. Bart probeert ze te lokken met een stuk koeienvlees. Daarna gaat hij zelf het water in. Zouden piranha's ook mensen eten? En wat weten quizkandidaten Bert en Joke van piranha's?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ratten

Veel mensen vinden ratten vieze, enge beestjes. Ze kunnen veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door ziektes over te dragen of gewassen aan te vreten. Sosha gaat op pad met rattenvanger Rando. Bert en Joke testen hun rattenkennis in de hobbyquiz.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 224

De minister president bezoekt de redactie van Het Klokhuis. In Vragen van Kinderen wordt antwoord gegeven op de vraag hoe waterijsjes gemaakt worden. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe politiebegeleiding werkt en in Huh?! wordt uitgelegd wat het moeilijke woord 'algoritme' betekent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Daktuinen

Een duinlandschap op het dak van een appartement? Of een bloeiend tuintje op het dak van je schuur? Het kan allemaal, en daktuinen blijken ook goed voor de opvang van regenwater en het verkoelen van de stad. Janouk gaat kijken hoe verschillende daktuinen worden aangelegd en wat daar allemaal de voordelen van zijn. Ton en Liesbeth hadden enorm veel pech bij de aanleg van hun daktuin.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zaadveredeling

Groenten ontstaan uit zaad. Uit één zaadje kan bijvoorbeeld wel 40 kilo tomaten voortkomen. Pascal gaat naar een zaadveredelaar en ziet hoe ze er jaren over doen om de allerbeste en sterkste zaden te ontwikkelen voor de lekkerste groenten. Ook ziet hij hoe nieuwe rassen biologische pompoenen worden gekweekt. De oom van Varkentje Rund heeft zaadveredeling als hobby.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Heksen

We gaan op bezoek bij een echte heks. Ze legt ons uit waar ze in gelooft en welke rituelen ze doet. En we bezoeken een weegschaal uit de tijd van de heksenjacht. Als je te licht was, kon het slecht met je aflopen. In een sketch zien we hoe in de middeleeuwen werd bepaald of een vrouw een heks was.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Warmtepomp

In de winter willen we dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je een huis warm? Een nieuwe manier om warmte te maken is met de warmtepomp. Een super ingewikkelde machine die warmte uit de grond haalt en het omzet in nog meer warmte. Manon gaat tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Barry Snotter probeert Mermelien warm te toveren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 227

Ben heeft expres een advocaat van ruim twee meter natgespoten met een waterpistool. In Waarom Daarom legt Janouk uit hoe het komt dat Nederlanders zo lang zijn. Je krijgt in Vragen van Kinderen antwoord op de vraag wat er gebeurt als je je vingers knakt, en in Doen Ze Dat Zo zoekt Habtamu uit hoe het kan dat er uit elke kraan schoon drinkwater stroomt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Etalagefiguren

Je ziet ze in elke winkel en toch loop je er vaak zo aan voorbij: etalagefiguren. Janouk bezoekt een studio waar ze etalagefiguren maken in allerlei soorten en maten. Van hout, levensecht of in een yogapose, er kan van alles. Janouk ontdekt de mogelijkheden en ziet hoe etalagefiguren worden gemaakt. Klokko presenteert modelkids voor als je teveel last hebt van je echte kinderen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Elektrische gitaar

Scheurende gitaren op een concert. Dat klinkt natuurlijk super gaaf. Janouk zoekt uit hoe een elektrische gitaar werkt en hoe je dat scheurende geluid maakt. Twee pubers verschillen van mening wat mooier is: elektrische of akoestische gitaar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Evenwichtsorgaan

Behalve de vijf zintuigen zit er in je hoofd nog een soort supersensor die bewegingen aanvoelt en daar razendsnel op reageert. Het wordt ook wel je 'zesde zintuig' genoemd: het evenwichtsorgaan. Goed verstopt, achter je oren. Piepklein, maar o zo belangrijk. Pascal merkt hoe moeilijk het functioneren is als je evenwichtsorgaan niet goed meer werkt. Hoe kan zoiets kleins je zó in de war brengen? Debbie is ontroerd dat Lara haar vraagt om de ladder vast te houden bij een klusje.