

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
VPRO Boeken - Alle afleveringen
Carolina Lo Galbo spreekt met Geert Mak over zijn schrijverschap en over zijn boek 'Grote verwachtingen. In Europa 1919-2019'. Geert Mak duidt de recente geschiedenis pakt de draad op waar vijftien jaar geleden zijn boek 'In Europa' eindigde. Mak schetst oa de sfeer rond de eeuwwisseling en de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de bankencrisis, Noord- versus Zuid-Europa en de vluchtelingen. Wessel te Gussinklo is ook te gast. Hij praat over zijn roman 'De hoogstapelaar'. Ewout Meyster is zeventien en denkt de wereld en het leven begrepen te hebben, en dat zal hij zijn naïeve vriendjes wel eens tonen. Verbazen wil hij hen, maar ook de wereld, met zijn 'optredens' op straten en pleinen. Het personage Ewout Meyster was ook hoofdpersoon in twee eerdere romans van Te Gussinklo.
Tjitske Mussche spreekt met Josephine Rombouts over haar boek 'Terug naar Cliffrock Castle. Belevenissen op een Schots kasteel'. De Nederlandse Josephine Rombouts klimt op van huishoudster tot manager op het Schotse kasteel waar ze werkt. Maar promotie krijgen betekent niet altijd dat je leven er makkelijker op wordt... Ook te gast is A. H. J. Dautzenberg, hij praat over zijn boek 'Geestman'. Een raadselachtige vertelling waarachter het verhaal schuilgaat van een schrijver die zich in een huwelijkscrisis bevindt. In zijn streven een echte man te worden, doet de schrijver een beroep op zijn onderbewustzijn en de literatuur.
Tjitske Mussche spreekt met Miriam Guensberg over haar boek 'Held zonder Vaderland. Mijn vader: Pools, Joods en bevrijder'. Guensberg duikt in het bewogen leven van haar vader, de Poolse Jood Dolek Guensberg, één van Nederlands eerste anesthesisten. Over de Holocaust en de oorlog spreekt hij nog zelden. In zijn geboortedorp Nowy Targ doet Guensberg gruwelijke ontdekkingen over het lot van haar familie. Ook te gast is Kees van Beijnum, hij spreekt over zijn roman '23 seconden'. Twintig jaar na de moord op haar moeder, een Amsterdamse raamprostituee, keert de jonge schrijfster Anne terug naar de Amsterdamse Wallen. Annes zoektocht naar de wortels van haar eigen bestaan, werpt steeds meer vragen op over de moord op haar moeder. Vastbesloten om het mysterie te ontrafelen, daalt ze dieper en dieper af in de duistere wereld van haar verleden.
Carolina Lo Galbo spreekt met dichter, prozaschrijver en vertaler H.C. ten Berge over zijn publicaties 'Notities van Nemo, verhalen en novellen' en 'De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca, een script in 45 scènes en een tussenspel'. Een gesprek over zijn algehele schrijverschap en zijn vele reizen en grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. Ook te gast is Alma Mathijsen, zij spreekt over haar novelle 'Ik wil geen hond zijn'. Liefdesverdriet is allesomvattend, maar wat als de mens zich niet meer maandenlang hoeft te wentelen in zijn eigen pijn? 'Ik wil geen hond zijn' is een novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde.
Carolina Lo Galbo spreekt met Frank Westerman over zijn boek 'De wereld volgens Darp. De nagalm van de Koude Oorlog sinds de val van de Muur'. Westermans ontmoetingen met oa een voortvluchtige RAF-terroriste, de eerste ruimtewandelaar kosmonaut Leonov en ex-Sovjetminister Edoeard Sjevardnadze maken de ondergang van 'de kameraden' invoelbaar. Ondertussen toont hij het wel en wee van het Drentse dorp Darp, waar Westerman in begin jaren 80 als scholier meeliep in de jaarlijkse mars tegen de opslag van Amerikaanse kernkoppen in het bos. Ook te gast is Henk Blanken, hij spreekt over zijn boek 'Beginnen over het einde. Over euthanasie bij dementie'. Nergens ga je zo prettig dood als in Nederland. Behalve als je dement bent. Want ook al mag het van de wet, geen arts helpt je bij het sterven als je niet meer begrijpt wat er gebeurt. Waarom is euthanasie bij dementie zo moeilijk? En hoe kan het wél?
Carolina Lo Galbo spreekt met Bavo Dhooge over zijn boek 'Schrijvers op het scherm'. Dhooge is auteur, scenarist en filmregisseur en beschrijft in twintig hoofdstukken verschillende type schrijvers of het beeld dat daarvan bestaat in films: de dromer, de neuroot, de alcoholist, de kantoorklerk, de geniale gek en vele andere. Eva Ludemann spreekt over haar boek '#ArabierEnSeculier. De opmars van afvallige moslims in de Arabische wereld'. Bij 'de Arabische wereld' denken we vrijwel altijd aan gelovige moslims. Maar klopt dat beeld wel? Sinds de Arabische Lente doet een groeiende groep Arabische jongeren stilletjes afstand van hun geloof. De groep is, met dank aan internet, aan het 'ontmoskeeën'.
Tjitske Mussche spreekt met Asis Aynan over 'Linoleumkoorts. Aantekeningen van een docent'. Het is het verslag van een schooljaar, van het leven op een hogeschool in een grote stad. Een bundel over taal en identiteit. Ook te gast is de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska, zij spreekt over haar essay 'Intussen komen mensen om', over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid. Gescinska verraste met haar kandidatuur op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen. Wat is de plaats van een filosoof in de samenleving? Zijn politiek en filosofie onverenigbare disciplines?
Carolina Lo Galbo spreekt met P. F. Thomése over zijn familieroman 'Vaderliefde'. Wanneer zijn ouders gestorven zijn, beseft Thomése dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden. De 'nagelaten zoon' ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Hans Luijten is ook te gast en vertelt over zijn biografie 'Alles voor Vincent', over Jo van Gogh-Bonger (1862-1925), de schoonzus van Vincent van Gogh. Toen Vincent en Theo kort na elkaar overleden, ontfermde zij zich over Van Goghs artistieke nalatenschap en wijdde de rest van haar leven aan de verspreiding en bekendmaking ervan. Voor de reputatie van zijn kunst waren haar inspanningen cruciaal. Maar ook in andere opzichten leidde ze een boeiend leven.
Tjitske Mussche spreekt met Maarten 't Hart over zijn roman 'De nachtstemmer'. Een orgelstemmer krijgt de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers en maakt kennis met een Braziliaanse weduwe en haar eigenaardige dochter. Zij brengen de stemmer in grote problemen. Ook te gast is Benjamin Moser, hij praat over zijn boek 'Sontag - Haar leven en werk'. De Amerikaanse Susan Sontag (1933-2004) schreef romans, films, dagboeken en essays over kunst en camp, porno en politiek, feminisme en homoseksualiteit, faam en stijl, fascisme en communisme. En ze hield er veel bijzondere geliefden op na. Moser laat de onzekerheid zien die achter het publieke masker schuilging: de verbroken relaties en de worsteling met haar seksualiteit.
Carolina Lo Galbo spreekt met Oek de Jong over 'Zwarte schuur', een roman over het kwaad, over schuld en geweten, over de demonen die een leven begeleiden, en over de vrouwen die hoofdpersoon Maris Coppoolse confronteren met zichzelf. Ook te gast is Elma Drayer over haar boek 'Witte schuld', waarin ze identiteitspolitiek in de mediawereld, literatuur, kunst en politiek bespreekt. Sinds het racismedebat vanuit de VS overwaaide naar Nederland heeft Drayer het in columns en discussies becommentarieerd, want ze hoort veel dat haar niet bevalt. Waarom slaat het debat zo aan? Wat is de rol van de sociale media?
Jeroen van Kan spreekt met de Duitse schrijver Wolf Wondratschek over zijn roman 'Zelfportret met Russische piano'. In een Weens koffiehuis leert een schrijver de oude Soevorin kennen, lang geleden een beroemde Russische pianist. Nu loopt zijn leven ten einde en wil hij zijn verhaal kwijt. Ook te gast is Alfred Birney, hij praat over zijn boek 'Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005-2011'. In 2005 wordt de wereld van Meneer B. kleiner als hij het na een hartinfarct rustig aan moet doen. In dit dagboek mijmert hij tijdens het herstel zonder schroom over voorbije liefdes, muziek maken, het schrijven, de boeken en de schrijvers die hem irriteren of inspireren. Gaandeweg herwint Meneer B. de lust om te schrijven.
Carolina Lo Galbo spreekt met onderzoekjournaliste Linda Polman over haar boek 'Niemand wil ze hebben'. Haar verhaal over het Europese 'vluchtelingenmanagement' begint in 1938. Het aantal Joden dat uit nazi-gebied probeerde te ontkomen was geëxplodeerd: er waren dringend opvangplaatsen nodig. Alle argumenten van West-Europese regeringen om de vluchtelingen níét binnen te laten waren dezelfde als nu. Wat is er terechtgekomen van de belofte van 'nooit meer' waarop het VN-vluchtelingenverdrag in 1951 was gebaseerd? En: Manon Uphoff praat over haar roman op autobiografische grondslag 'Vallen is als vliegen'. Wanneer haar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, dwingt dat de schrijfster een verleden onder ogen te zien dat gruwelijk en angstwekkend was.
Uitzending geheel in het teken van het Boekenweekthema 'De moeder de vrouw'. Carolina Lo Galbo praat met Marja Pruis, die een nieuwe feministische canon samenstelde, en met literatuurwetenschapper en feministe van het eerste uur Maaike Meijer. Zij werkt aan een studie over de culturele verbeelding van mannelijkheid. Jeroen van Kan ontvangt Volkskrantcolumnist Aleid Truijens, die aan een biografie van Hella Haasse werkt, en schrijver en columnist voor De Groene Amsterdammer Niña Weijers.
Jeroen van Kan spreekt met Vrouwkje Tuinman over het postuum verschenen boek 'Klaar. Afscheid van moeder en zoon' van haar man F. Starik, die in 2018 aan een hartstilstand overleed . Moeder woont in het verpleeghuis. Ze vergeet wie ze is, waar ze is, wie haar zoon is. Dan krijgt de zoon, die voor haar zorgt, een hartinfarct en wordt zelf patiënt. Hij moet stoppen met roken, stoppen met drinken. Moeder en zoon, allebei overgeleverd aan de zorg van anderen. Ook te gast is Maartje Wortel. Zij vertelt over haar boek 'Dennie is een star', een verhaal over tijd en ruimte, over religie en over seks en vooral over Dennie, de kat.
Carolina Lo Galbo spreekt met Bette Dam over haar boek 'Op zoek naar de vijand'. Het is het verslag van een zoektocht naar de gevreesde talibanleider Moellah Omar, die haar tot in de gevaarlijkste delen van Afghanistan bracht. Dam reconstrueert als eerste westerse journalist het leven van Omar en doet baanbrekende ontdekkingen over een regime waar veel aannames over bestaan, maar waar, zo blijkt, weinig concreet onderzoek naar gedaan is. Ook te gast is Joke Hermsen, ze spreekt over haar essay 'Het tij keren'. Rosa Luxemburg (1871-1919) en Hannah Arendt (1906-1975) waren politieke denkers die voor meer politieke participatie van de bevolking pleitten. Hermsen vraagt zich in haar essay af in hoeverre de inzichten van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt ons behulpzaam kunnen zijn bij de transitie naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving.
Carolina Lo Galbo spreekt met Saskia de Coster over haar roman 'Nachtouders'. Hoofdpersonen Saskia en Juli gaan met hun zoontje naar het Canadese hippie-eiland waar Karl, de biologische vader van het jongetje, opgroeide. De eilandbewoners delen een pijnlijk geheim over hem. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie, haar vriendschap met Karl, haar schrijverschap en haar moederschap. Neerlandicus en journalist Elsbeth Etty sprak voor 'In de man zit nog een jongen - Willem Wilmink - de biografie' met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink (1936-2003). Hij is één van de meest geliefde dichters van Nederland en schreef voor tv-programma's als De Stratemakeropzeeshow en De film van Ome Willem. Hij hertaalde Middeleeuwse klassiekers en was een groot kenner van poëzie.
Carolina Lo Galbo spreekt met Hester den Boer over haar boek 'Onderdrukt door de verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu'. Tijdens het bewind van Stalin werden miljoenen mensen in goelagkampen gevangengezet, geëxecuteerd of verbannen. Toch is Stalin uitgegroeid tot de populairste historische figuur onder de Russen. Hester den Boer sprak met oud-gevangenen die Stalin zijn blijven vereren, met nabestaanden van slachtoffers die nog steeds niet weten wat er met hun familie is gebeurd en met onderzoekers van de Stalin-terreur die nu worden vervolgd. Hoe kan het dat mensen bleven geloven in een leider die miljoenen mensen de dood in stuurde? Ook te gast is Elisabeth van Nimwegen, zij praat over haar roman 'Onderdak', waarin zij een beeld schetst van een vrouw die toegeeft aan het universele verlangen om uit het eigen leven te verdwijnen. Van Nimwegen ontleedt het leven van haar hoofdpersoon tot op het bot.
Carolina lo Galbo spreekt met schrijver en klinisch psycholoog Paul Verhaeghe over zijn boek 'Intimiteit'. Ben je een lichaam of heb je een lichaam? Volgens Verhaeghe berust intimiteit tussen mensen in de eerste plaats op de verhouding tot ons eigen lichaam. Helaas wordt die tegenwoordig gekenmerkt door schaamte, veroorzaakt door de overtuiging dat we nooit mooi en gezond genoeg zijn. Ook te gast is Babah Tarawally, hij praat over zijn boek 'Gevangen in zwart wit denken'. 23 jaar geleden kwam Tarawally als vluchteling uit Sierra Leone naar Nederland. Voor het eerst wordt hij zich ervan bewust hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt.
Jeroen van Kan spreekt met Aminatta Forna over haar roman 'De paradox van geluk'. Atilla, een Ghanese traumapsychiater en Jean, een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert ontmoeten elkaar in Londen, toevallig. Wanneer Atilla's neefje vermist blijkt, mobiliseert Jean haar netwerk van vrijwilligers en gaan ze samen op zoek. Gaandeweg ontvouwt zich tussen Atilla en Jean een bijzondere vriendschap. Ook te gast is dichter Ingmar Heytze. Hij vertelt over zijn gedichtenbundel 'Ik wil je iets moois vertellen'. 's Avonds als zijn gezin slaapt, trekt de dichter zich terug op zolder. Met uitzicht op de groene muur van een monumentaal kerkhof, een gitaar op schoot en een borrel onder handbereik neemt hij afscheid van zijn jeugd en van overleden collega's en vrienden. Zo ontstaat er ruimte om te reiken naar wat het menselijk verstand te boven gaat.
Jeroen van Kan spreekt met Nora Krug over haar boek 'Heimat. Terug naar het land van herkomst'. Krug groeide op in het Duitse Karlsruhe en wist weinig van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat er nooit over werd gesproken. Als zij al meer dan tien jaar in Amerika woont, beseft ze de noodzaak de vragen te stellen die zij als kind nooit durfde te stellen. Ze keert terug naar Duitsland en ontrafelt het verontrustende verhaal van haar familie. Literatuurwetenschapper Maaike Meijer spreekt over 'Hemelse mevrouw Frederike: Leven en werk van F. Harmsen van Beek'. Deze schrijver, dichter en tekenaar was ook het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust, de legendarische verzamelplaats voor grensverleggende schrijvers in de jaren vijftig. 'Fritzi' werd lang afgeschilderd als spilzieke 'flodderdiva', maar de kunstenaarsbiografie van Meijer vertelt een ander verhaal.
Carolina Lo Galbo spreekt met A.N. Ryst over zijn boek 'De nadagen'. Haak en Juan Ellerts de Wit wonen in een afgelegen huis in Friesland. Hun zoon Niek beschrijft de laatste jaren van hun huwelijk: een emotionele periode van confrontaties, van herinneringen en van afscheid, omlijst door het woeste land waarin zij zich, ooit, hadden teruggetrokken. Een vertelling over het onvermogen van mensen om elkaar te bereiken, over wat vergankelijk is, en over dat wat blijft. En te gast is Gregor Verwijmeren, hij praat over zijn roman 'De vorm van geluid'. Verwijmeren onderzoekt in zijn boek het effect van tinnitus op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn hoofdpersoon en diens omgeving. De intens storende, voortdurende piep is voor niemand goed te hebben, maar voor wie zijn dagen en denken vult met muziek is het een elementair dieptepunt.
Carolina Lo Galbo spreekt met Jan Brokken over zijn boek 'De rechtvaardigen'. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden. In korte tijd schreef hij duizenden visa uit en vrijwel alle Joden overleefden de oorlog. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden en schetst een beeld van een wanhopige tijd. Ook te gast is Bregje Hofstede, zij praat over haar boek 'Drift'. Het is een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf. Een verhaal over hoe overweldigend een eerste liefde is en hoe elk liefdesverhaal uiteindelijk draait om bedrog.
Jeroen van Kan spreekt met de Amerikaanse schrijfster Deborah Feldman (Brooklyn, 1986) over haar internationale bestseller 'Onorthodox'. Deborah Feldman groeide op in de gesloten wereld van de streng chassidische joden, de Satmargemeenschap, in Brooklyn, waarin de rol van de vrouw enkel dienend is. Feldman beschrijft in haar memoires haar jeugd en uiteindelijke vlucht uit de religieuze sekte. Ook te gast is biografe, onderzoekster en schrijfster Annet Mooij (1961). Zij praat over 'De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares'. Schilderes Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) was de dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër en bracht haar jeugd door op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Dit begin vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol vriendschappen en liefdes.
Carolina Lo Galbo spreekt met Lieve Joris over haar boek 'Terug naar Neerpelt'. Lieve Joris trok op haar negentiende de wereld in en verdiepte zich jarenlang in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette. In dit boek keert zij terug naar het Vlaanderen van haar jeugd en vertelt het verhaal waar ze al die tijd omheen reisde. Ook te gast is Marente de Moor, zij praat over haar roman 'Foon'. Een biologenechtpaar runde ooit een asiel voor verweesde berenwelpen in hun huis in de Russische bossen. Maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt?
Jeroen van Kan praat met Mirjam van Hengel (1967) over haar biografie 'Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert'. Van Hengel, die eerder 'Hoe mooi alles' publiceerde over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman, sprak wekelijks met Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Het verhaal van zijn leven loopt van de naoorlogse avant-garde via feestende jongeren rond het Vondelpark en toenemende publieke zichtbaarheid naar de stilte van een werkkamer. Er was de afwezige vader, er kwamen en gingen grote liefdes, maar altijd bleef het schrijven, dicht op de eigen huid.
Jeroen van Kan spreekt met Radna Fabias (1983) over haar dichtbundel 'Habitus'. Fabias schrijft bepaald geen verstilde poëzie. In haar bundel vraagt een vrouw zich af wat 'thuis' is. Die plaatsbepaling, misschien tegelijk een coming-out, voltrekt zich op meedogenloze wijze. Ook te gast is historicus Luuc Kooijmans (1956) met zijn boek 'Frederik Ruysch - Op het snijvlak van kunst en wetenschap'. Drie eeuwen voor 'Body Worlds' bestond er al een wereldberoemde anatomische expositie: het museum van Frederik Ruysch aan de Amsterdamse Bloemgracht. Ruysch ontdekte een preparatietechniek waarmee hij wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opwekte, maar bewondering en vertedering. Ook nu nog worden toeschouwers getroffen door de levensechtheid van zijn preparaten. Niemand heeft die ooit weten te evenaren, hoe vaak het ook is geprobeerd. Ruysch heeft zijn werkwijze nooit willen openbaren. Wat was zijn geheim?
Carolina Lo Galbo heeft Renate Dorrestein te gast waarmee zij spreekt over haar veelzijdig oeuvre en schrijverschap. In verband met haar gezondheidssituatie geeft Dorrestein nog maar zelden interviews. Aan bod komen onder andere haar romans 'Reddende Engel', 'Liever horen we onszelf' en 'Weerwater' en ze praat over haar bijzondere band met haar lezers.
Carolina Lo Galbo spreekt met Mano Bouzamour (1991) over zijn roman 'Bestsellerboy'. Mohamed Zebbi, een jongen van de straat, heeft één droom: de literaire wereld bestormen. Wanneer zijn debuutroman 'Mohamed, de proleet' verschijnt is zijn naam in één klap gevestigd. Maar zijn ouders zetten hem het huis uit en hij wordt verstoten door zijn vrienden. Hier begint zijn zwerftocht door Amsterdam op zoek naar een thuis. Ook te gast is Eva Rovers (1978), zij praat over haar handboek 'Practivisme'. Zij gaat daarin de strijd aan met de verlammende machteloosheid die mensen kunnen voelen in een wereld waarin het soms lastig om niet moedeloos te worden. Rovers zoekt naar antwoorden op vragen als: wat zijn de voorwaarden van een succesvolle opstand? Wat is het nut van online petities en de rol van social media? Voor de antwoorden gaat zij te rade bij oa filosofen, opstandige bejaarden en smartphonedemonstranten.
Carolina Lo Galbo ontvangt Laura van der Haar (1982) met haar debuutroman 'Het wolfgetal', een roman over een ontsporende pubervriendschap. Twee jonge meisjes groeien ergens tussen stad en achterland op. Vikki wordt door haar wereldvreemde moeder aan haar lot overgelaten en sleept haar vriendin mee op een ontdekkingstocht naar zichzelf. Wanneer Vikki haar grenzen blijft verleggen en van haar vriendin volledige overgave verlangt, volgt een nacht waarin het onherroepelijk misgaat. Ook te gast is Christophe Vekeman (1972). Hij spreekt over zijn roman 'Mensen als ik'. Christophe 'Buck' Vekeman was 44 jaar toen hij besloot dat hij, voor het eerst in zijn leven, tot een gemeenschap wilde behoren. De zoektocht naar zielsverwanten en zichzelf voerde hem algauw langs diepe afgronden van eenzaamheid en leidde ten slotte tot een spectaculaire, maar rampzalige afloop.
Jeroen van Kan spreekt met Bettine Siertsema over haar onderzoek en boek 'Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust 1945-1946'. Direct na WOII verschenen talloze boekjes, pamfletten, essays en andere getuigenissen van Nederlanders die de Holocaust aan den lijve hadden meegemaakt. Bettine Siertsema werkt als universitair docent geschiedenis aan de VU en doet onderzoek naar de Holocaust-dader als literair personage. Zij vindt dat de aanklachten veel meer aandacht verdienen. Ook te gast is Evelien Gans, onderzoeker bij het NIOD en bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom aan de UvA. Onderzoek naar antisemitisme doen is een mijnenveld betreden: je maakt er meer vijanden dan vrienden mee. Er is in Nederland nauwelijks systematisch onderzoek naar antisemitisme gedaan, maar in de publicatie 'The Holocaust, Israel and 'the Jew'' onder redactie van Evelien Gans en Remco Ensel, staat antisemitisme in Nederland als multiculturele samenleving centraal.
Schrijver en politicus Jacob van Lennep leidde een fascinerend leven. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd. Marita Mathijsen (1944) doorzocht voor 'Een bezielde schavuit' duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen om oude familieverhalen te achterhalen. Ook te gast is Nell Zink (1964, Californië ) over haar roman 'Nicotine'. Werkloze Penny heeft altijd tegen haar familie gerebelleerd; door helemaal normaal te zijn. 'Nicotine' gaat over familie, familie die je bij je geboorte hebt gekregen én die je zelf verzamelt, over obsessie, idealisme en bezit.
Carolina Lo Galbo spreekt met Sien Volders over haar debuutroman 'Noord'. In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze ontmoet Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat en twee mannen, mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah wat het betekent vrij te zijn. Ook te gast is schrijver en redacteur Joost de Vries, hij spreekt over zijn roman 'Oude meesters' over de broers Sieger en Edmund van Zeeland. Edmund reist van cruiseschip naar vijfsterrenhotel op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn al dan niet weggelopen schoonzus, voelt hij zich verleid zich ergens aan te verbinden. Sieger is journalist en de enige getuige van een aanslag op een Russische politicus: een scoop die zo groot is, dat hij hem met niemand wil delen.
Jeroen van Kan spreekt met Aleid Truijens en Joost de Vries over feit en fictie. In het grensgebied tussen fictie en werkelijkheid ligt geen echte grens meer. Literaire non-fictie doet zich vaak voor als roman en de roman doet zich vaak voor als verslag van iets wat de auteur zelf heeft beleefd. Verandert dat de literatuur? Gaat daarmee iets verloren? Of verrijkt het de literatuur juist als de grens vervaagt? In 2017 waren er een paar kleine incidenten in het grensgebied tussen fictie en werkelijkheid. Charlotte Mutsaers schreef een roman over iets wat ze zelf heeft meegemaakt. Ze beschrijft in haar boek 'Harnas van Hansaplast' dat zij en haar zus de kinderpornoverzameling van haar overleden broer verkopen. En de roman 'Het beste wat we hebben' van Griet op de Beeck gaat onder meer over incest. Is het echt gebeurd wat ze beschrijft? Aleid Truijens is biografe van F. B. Hotz en Hella Haasse en columniste bij de Volkskrant, Joost de Vries is schrijver en criticus bij De Groene Amsterdammer.
Carolina Lo Galbo heeft Renate Dorrestein te gast waarmee zij spreekt over haar veelzijdig oeuvre en schrijverschap. In verband met haar gezondheidssituatie geeft Dorrestein nog maar zelden interviews. Aan bod komen onder andere haar romans 'Reddende Engel', 'Liever horen we onszelf' en 'Weerwater' en ze praat over haar bijzondere band met haar lezers.
Jeroen van Kan spreekt met Madelon de Keizer over haar biografie over Albert Verwey 'Als een meeuw op de golven'. Nog geen zeventien was Albert Verwey toen hij debuteerde met het gedicht 'De Roze' in een gerespecteerd literair tijdschrift. Kort daarna werd hij met Willem Kloos een van meest bewonderde vaandeldragers van de Beweging van Tachtig. Zijn dichterschap blijkt nog steeds actueel. Ook Sasja Janssen is te gast, zij praat over haar gedichtenbundel 'Happy'. Hoe licht van toon soms ook, haar poëzie laat zich alleen typeren in termen van eenzame woede en diepe melancholie. Toch is Sasja Janssen er de dichter niet naar om bij de pakken neer te zitten.
Martin Michael Driessen praat over zijn nieuwste roman De Pelikaan. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur. Ook te gast zijn Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde over hun boek Vuile Lakens, een hedendaagse visie op seksualiteit. Seks is overal. Op tv, op straat, op social media: er is geen ontkomen aan. In dit boek leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat 'seksuele vrijheid' een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot, in de hoop zo de nodeloze schaamte eindelijk voorbij te raken.
Carolina Lo Galbo spreekt met Pieter Waterdrinker over zijn roman 'Tsjaikovskistraat 40: Autobiografische vertelling over Rusland & Revolutie', waarin hij de lezer op een reis meeneemt door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Ook te gast is Elke Geurts met haar boek 'Ik nog wel van jou. Een ontroerend en hartverscheurend verslag van een gezin dat uiteenvalt.'
Jeroen van Kan ontvangt schrijver, journalist en columnist Onno Blom (1969) naar aanleiding van zijn boek 'Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers', waar hij tien jaar aan heeft gewerkt. Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van 'Kort Amerikaans', 'Een roos van vlees' en 'Turks fruit'. Op basis van een schat aan materiaal schetst Onno Blom een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.
Truska Basts 'Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen', is niet het zoveelste boek over seksueel misbruik. Wat de auteur wil laten zien is hoe het systeem in elkaar zat waarin dat misbruik kon voorkomen. Twintig oud-leerlingen komen aan het woord over hun tijd op kostschool. Enkelen zijn er seksueel misbruikt, sommigen 'alleen' psychisch vernederd, maar er zitten ook vrolijke verhalen bij. Wat voor kinderen waren dat, die op hun twaalfde of jonger door hun ouders naar kostschool werden gebracht? Ook te gast is Renée van Marissing. Zij ontleedt in haar roman 'Parttime Astronaut' haarfijn de verwijdering tussen een vrouw en haar man. Het gebeurt voor je er erg in hebt. Je wordt verliefd, je reist, je krijgt samen een kind, het groeit op, je brengt het naar school, je gaat naar je werk. En ineens is er een kloof. Tussen jou en degene die het dichtst bij je staat. Hoe gaat zoiets in zijn werk?
Jeroen van Kan ontvangt schrijfster Nicolien Mizee. Zij praat over haar boek 'De Kennismaking. Faxen aan Ger ( 1994-1997)'. In 1994 krijgt Nicolien Mizee les in scenarioschrijven van Ger Beukenkamp. Er ontvouwt zich een klassieke meester-leerling relatie. Nicolien begint hem faxen te sturen. Eerst een paar, dan bijna dagelijks, vele jaren lang. Ger antwoordt nooit. 'De kennismaking. Faxen aan Ger (1994-1997)' is het geopenbaarde deel van een eenzijdige fascinatie. Ook te gast is Wytske Versteeg. Haar roman 'Grime' is een verhaal over wat niet kan worden vergeten, over een obsessie die tot over de rand van de waanzin drijft en over de onbetrouwbaarheid van onze waarneming.
Jeroen van Kan spreekt met Tim Parks over zijn boek 'De roman als overlevingsstrategie. Een nieuwe kijk op de relatie tussen schrijver, tekst en lezer'. Parks is ervan overtuigd dat de inhoud, de stijl, het soort verhaal én de manier van vertellen samen de overlevingsstrategie vormen die de auteur ontwikkelt als reactie op spanningen in zijn of haar persoonlijke leven. De lezer reageert tijdens het lezen van een roman op vergelijkbare wijze als tijdens een persoonlijke ontmoeting - hij probeert de auteur te doorgronden. 'De roman als overlevingsstrategie' is een biografie van het schrijven zelf. Adriaan van Dis praat over 'In het Buitengebied', zijn roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in en afgelegen vallei, ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. Het sterkst klinkt een tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies.
Carolina LoGalbo spreekt met Ted van Lieshout (1955) over zijn boek 'Schuldig kind'. In 2012 publiceerde deze veelbekroonde auteur 'Mijn meneer', een onthullende roman die gebaseerd was op zijn omgang als kind met een pedofiele man. De vraag die hem daarna het meest gesteld werd was: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? In 'Schuldig kind' geeft Van Lieshout al even onthullend en soms onthutsend antwoord op die vraag. Ook te gast is Ileen Montijn. Zij schreef 'Tot op de draad. De vele levens van oude kleren. De fascinerende geschiedenis van hergebruikte kleding.' Mensen zijn voortdurend met kleren in de weer, vermaken ze, koesteren ze, geven ze door. Haar boek gaat over de zorg en de fantasie, het vakmanschap en de technieken die kwamen kijken bij de omgang met kleren. Jongensbroeken van oude meelzakken, een zijden jurk die honderd jaar is gedragen en een bebloed hemd dat een politieke relikwie werd; verbazende verhalen over het gewoonste wat er is: oude kleren, vroeger en nu.
Jeroen van Kan spreekt met de schrijver Pankaj Mishra (1969, India) over zijn roman 'Tijd van woede. Een geschiedenis van het heden'. Het lijkt soms alsof de mens genoeg heeft van rust en vrede. Angst en woede vormen de drijfveer, destructiedrift en negativisme zijn het gevolg. Ze dreigen onze maatschappij te ontwrichten. En de vraag is: hoe is het mogelijk? Pankaj Mishra beschrijft de geschiedenis van woede als politieke drijfveer. Met verrassende historische parallellen laat Mishra zien dat deze tijd niet uniek is. Ook te gast is Bettina Stangneth (1966,Duitsland), zij praat over haar boek 'Het kwade denken'. De schrijfster van 'Eichmann in Argentinië' kan met recht kenner van 'het kwaad' genoemd worden. In dit vervolg gaat Stangneth uit van de beroemde uitspraak van de filosoof Kant: 'De mens is van nature geneigd tot alle kwaad en moet zich ervan afkeren om het goede aan te hangen.' Aan de hand van voorbeelden stelt Bettina Stangneth een scherpe diagnose. Het gaat niet in de eerste plaats om een oplossing of een therapie maar om beter inzicht: wie het kwaad wil bestrijden, zal het eerst moeten begrijpen.
Carolina Lo Galbo spreekt Margot Vanderstraeten over haar boek 'Mazzel Tov' en Rosanne Hertzberger over haar boek 'Ode aan de e-nummers'. Margot Vanderstraeten (1967) komt praten over haar boek 'Mazzel Tov', waarin ze vertelt hoe ze als twintigjarige werkstudent terechtkwam bij een orthodox-joods gezin in Antwerpen. Ze werd er aangenomen om de kinderen bijles te geven en ontwikkelde in de zes jaar dat ze er vrijwel dagelijks over de vloer kwam een hechte band met de familie, in het bijzonder met de oudste dochter Elzira. Vanderstraeten geeft in 'Mazzel Tov' een uniek kijkje achter de orthodox-joodse voordeur. * Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger (1984) maakte heel wat los met haar boek 'Ode aan de e-nummers', waarin ze korte metten maakt met de ongefundeerde angst voor voedsel waaraan stoffen zijn toegevoegd om smaak, kleur en houdbaarheid te beïnvloeden. Hertzberger houdt een warm pleidooi voor koken met behulp van pakjes en zakjes en zet zich af tegen de voedselkerk waarin alles ambachtelijk, puur en eerlijk moet zijn.
Cees Nooteboom (1933) spreekt over '533 Een Dagenboek'. Daarin schrijft de kosmopoliet Nooteboom over zijn geliefde Menorca. Vijfhonderddrieëndertig dagen uit het leven van een groot schrijver, met zijn dagelijkse zorg voor zijn huis en zijn planten, en zijn gedachten over de wereld en zijn plek in het universum. Verder wordt zijn gedichtbundel 'Monniksoog' besproken. 'Monninksoog' is te lezen als een bundeling van 33 losse gedichten, maar ook als één enkel gedicht over een dichtersleven. * Daarnaast is Mieke van Zonneveld (1989) te gast. Zij debuteerde met 'Leger', een klassiek aandoende bundel over liefde en vriendschap, over ziekte en geloof. Haar poëzie wekt de indruk van volledige helderheid, maar ze versluiert tegelijk. 'Leger' is een gemystificeerd en genadeloos zelfonderzoek van een jonge dichter die de dood in de ogen heeft gekeken.
Carolina Lo Galbo spreekt met schrijver Wessel te Gussinklo (1941) over zijn roman 'De Weergekeerde Bloem'. De ontmoeting met de raadselachtige jongeling Marcel verandert het leven van Hajé voorgoed. De symbiotische vriendschap die zij ontwikkelen haalt hem uit de impasse waarin zijn leven als beginnend schrijver is geraakt. De balans in hun vriendschap verandert dramatisch bij het verschijnen van Lisette. Tot verbazing van Hajé blijken zij en Marcel op een dag opeens een relatie te hebben. Schokkender voor hem is dat Marcel achter zijn rug om een roman heeft geschreven, die niet veel later zijn glorieuze entree in de literaire wereld betekent. * Ook te gast is Robbert Welagen (1981) over zijn detective 'Nachtwandeling'. De schrijver Jacob van Herwijnen wint de Sebriko Literatuurprijs en wandelt na de uitreiking het Amstel Hotel uit, een zachte lentenacht in. De volgende ochtend wordt zijn lichaam drijvend in de Amstel gevonden. Inspecteur Mudde buigt zich over deze zaak. Alhoewel hij hoopt dat dit een van zijn laatste zaken is, hij heeft genoeg ellende gezien, is elke moord een vraag waar hij het antwoord op wil vinden.
Wat hebben een straatjongetje uit Uruguay en een aanslag op de Miljonair Fair met elkaar te maken? Carolina Lo Galbo praat met schrijfster Carolina Trujillo over haar boek 'Vrije Radicalen'. De Uruguayaan Jaime Castro, die als jongen naar Nederland is geëmigreerd, is geslaagd als verslaggever, maar mislukt als mens. Hij is bang voor zijn telefoon, voor de buren en voor de spinazie op zijn bord. Hij wou dat hij zo moedig was als Gastón, zijn jeugdvriend uit Uruguay, vuurspuwer van beroep en strijder uit overtuiging. Als Jaime zo psychotisch is dat hij zijn huis niet meer uit durft, vraagt hij zijn vriend hem te komen helpen. * In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor 'De dood van Murat Idrissi. Een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood'. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme verstekelingen gevonden die de overtocht uit Tanger niet overleefden. 'De dood van Murat Idrissi' beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen.
