True
Cultuur.TV - TV kijken via internet, de beste Cultuur tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Vroege vogels - Alle afleveringen
Vroege vogels
Vroege Vogels: De Hondsbossche Zeewering

Tien jaar terug nog de hoogste dijk van Nederland, nu het nieuwste duingebied van ons land: de Hondsbossche Zeewering. Door anders te maaien is de oude dijk nu een prachtplek voor graslandvlinders. De oude achterliggende polder is een walhalla voor brakke flora én talloze steltlopers en kustvogels. Tot voor kort waren op de eilandjes achter de duinen nog duizenden grote sterns aan het broeden. Deze broedkolonie is door de vogelgriep nagenoeg verdwenen. Kluten, visdieven, plevieren en toch een enkele grote stern zijn hier nog wel vaak te vinden.



Vroege vogels
Vroege Vogels: West-Kempen

In de West-Kempen met de vele landgoederen en pimpelpaarse heide zoekt Menno Bentvelt tijdens de schemer naar groot wild en de verborgen nachtzwaluw. In de beken, die nooit zijn rechtgetrokken, leeft de mysterieuze beekprik en de grootste populatie drijvende waterweegbree ter wereld. Menno ziet hoe op de landgoederen het bos wordt aangepakt om de natuurwaarde te versterken en tegelijkertijd de cultuurhistorie te behouden.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Trintelzand

Midden in het Markermeer ligt een klein maar bijzonder natuurgebied: het Trintelzand. Dit eilandencomplex bestaat pas een paar jaar, maar er broeden al talloze vogels en het kleurt er paars en geel van de bloemen. Dit is verboden gebied voor de mens, maar het Vroege Vogels-team mag mee met de onderzoekers die nauwkeurig bijhouden hoe het gaat met dit gloednieuwe natuurgebied. Het is een ware kraamkamer voor vissen, waar zwartkopmeeuwen en de bijzondere dwergsterns van profiteren. Ondertussen worden de zwermende dansmuggen fel bejaagd door gele kwikstaarten.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Holtingerveld

Vanaf de Havelterberg kijk je uit over een bijzonder landschap. Daar waar tijdens De Tweede Wereldoorlog duizenden bommen vielen, bloeien nu ontelbaar veel orchideeën. We zijn in het Holtingerveld, een natuurgebied gevormd door ijstijd en oorlog. Op oude startbanen vliegen nu vlinders en hommels rond. Leeuweriken, boompiepers en talloze libellen profiteren van dit prachtige natuurgebied. Menno Bentveld gaat op zoek naar de grootste waterroofkever van Nederland, een zeldzaamheid die alleen hier te vinden is. Zal het hem lukken?



Vroege vogels
Vroege Vogels: Landtong Rozenburg

Het is een onverwachte, groene enclave in het Rotterdamse havengebied: Landtong Rozenburg. Dit langgerekte stuk natuur is spontaan ontstaan bovenop de door de mens gemaakte gronddepots. Op dit kleine stukje groen ziet Menno de populierwespvlinder, orchideeën en honderden nesten van de oeverzwaluw. Ondertussen varen gigantische olietankers achter de grazende hooglanders en zoemende bijen langs. Doordat het zoute water hier nog tientallen kilometers het land in treedt, vinden we hier allerlei bijzondere vissen en planten.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Weerter Kempen

Kletsnatte moerasbossen en graslanden; de natuur in de Weerter Kempen, dicht bij de Belgische grens, heeft een grote aantrekkingskracht op bevers en boomkikkers. Ook trekken wilde zwijnen hier ons land binnen. Menno Bentveld baant zich een weg door een ondergelopen bos, op zoek naar een bijzondere plant: de slangenwortel. Zal hij deze vinden? De prachtige zang van de wielewaal is te horen, maar zullen we deze goed verborgen vogel ook zien?



Vroege vogels
Vroege Vogels: Reestdal

Op de grens van Drenthe en Overijssel meandert rivier de Reest tussen bloeiende hooilanden, authentieke boerderijen en graanakkers met blauwe korenbloemen. Hier vind je een kleinschalig landschap met typische soorten, zoals het moerasviooltje en de daarbij horende zilveren maanvlinder. Ook barst het er van de ooievaars, ooit bijna uitgestorven, maar nu niet meer weg te denken uit het Reestdal. Waar tot voor kort intensieve landbouwgrond was, leven nu grauwe klauwieren en de roodborsttapuiten op de natte heide.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Staats-Spaanse Linies

Waar vroeger een hevige strijd woedde tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bloeien nu de meest prachtige orchideeën en klavers en dat heeft alles met elkaar te maken. We zijn bij de Staats-Spaanse Linies, in Zeeuws-Vlaanderen. Toen hoorde je strijdkreten en bommen, tegenwoordig klinkt het oorverdovende concert van de boomkikker. Deze soort was bijna uitgestorven, maar heeft zich dankzij de verbindingen van de linies kunnen uitbreiden tot de grootste populatie van Nederland. Zandbijen zitten in de warme, zuidelijke hellingen van de linies, en ook zomertortels en steltkluten profiteren van dit groene historische landschap.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Beekdal van de Lende

Alles draait om water in het beekdal van de Lende, of zoals de Friezen zeggen: de Linde. Deze beek meandert langs mystieke moerasbossen, bloeiende hooilanden en het laagveenmoeras: de Rottige Meente. We zien bijzondere planten, zoals het zeer zeldzame plant blaasjeskruid. Tussen de uitgestrekte rietkragen duiken behendige baardmannetjes op. We zijn getuige van het uitsluipen van een libellenlarve. En Menno ontdekt hoe veelzijdig de gewone paardenbloem is.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Noordhollands Duinreservaat

Ontwakend tussen zingende nachtegalen en slapend tussen kwakende rugstreeppadden: in het Noordhollands Duinreservaat barst het van de geluiden. Door het stuivende zand groeit hier het zeldzame zandviooltje en kruipen er bijzondere loopkevers rond. Toch zijn er genoeg uitdagingen voor dit waterwingebied, zoals stikstof en klimaatverandering. Ook gaat het niet goed met de konijnen hier, die cruciaal zijn voor de duinnatuur. Menno helpt daarom met het uitzetten van een aantal nieuwe bewoners.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Zwarte Water

Het is dé plek voor de wilde kievitsbloem, de hooilandjes van het Zwarte Water. Met miljoenen tegelijk bloeien ze langs het riviertje dat van Zwolle naar het Zwarte Meer stroomt. Met de kerktoren van Hasselt in het zicht vaart het Vroege Vogels-team door dit riviertje waar kiekendieven, hommelkoninginnen en de zeearend zich laten zien. Ze duiken het riet in waar rietzangers, snorren, blauwborsten en kleine karekieten laten zich horen en ze worden verrast door een vliegende roerdomp.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Hondsrug

Dwars door Drenthe loopt de Hondsrug, een lange zandrug die tijdens de ijstijden is ontstaan. Nu wisselen bossen en oude zandverstuivingen elkaar hier af. In de naaldbossen barst het van de koepelnesten, waar kale bosmieren hun kroost grootbrengen. Deze mieren zijn voedsel voor de zwarte specht. We hebben geluk, want de schuwe vogel laat zich zien. Tussen de hunebedden warmen de zandhagedissen zich op in het zonnetje. En ook is er weer een kijkje in de nesten van Beleef de Lente.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Hellingbossen

De hellingbossen van Zuid-Limburg zijn misschien wel op hun mooist in het voorjaar. In de bossen schuilen wilde katten, vuursalamanders en gele anemonen. Natuurfilmer Roel heeft een bijzondere ontmoeting met de uiterst zeldzame waterspreeuw. De nog kale bomen geven kans aan een deken van voorjaarsbloeiers en de bronnen en beken bruisen van het leven. Het zijn de beken die de heuvels uit het Limburgs plateau hebben gesleten en het is de mens die met zijn hakhoutbeheer de hellingbossen vorm heeft gegeven.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Fochteloërveen

Gracieus stappen de kraanvogels door het landschap. Het team is in het Fochteloërveen, een bijzonder natuurgebied waar deze statige vogels broeden en rust vinden. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt. Gewapend met waadpak ploetert Menno Bentveld door het bijna onbegaanbare gebied, op zoek naar de veenmossen die deze plek uniek maken. Verder laten wilde zwanen zich zien, en struikelen we bijna over de adders.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Dinkelland

Een van de nieuwste bewoners van het Dinkelland is de rode wouw. Gewapend met verrekijker speurt het team langs de hemel naar deze zeldzame, grote roofvogel. Menno is in Twente, waar de oeroude Dinkel door een uitgestrekt landschap meandert. Wie geluk heeft kan langs de oevers de broedende ijsvogel en grote gele kwikstaart tegenkomen. In de natte bossen floreren slanke sleutelbloemen, bloeiende bosgeelsterren en bosanemonen. Ook de beek zelf zit vol leven: van beekschaatsenrijders tot vlokreeften.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Westfriese Omringdijk

Het team van Vroege Vogels is bij de grootste aalscholverkolonie van Nederland, bij de Westfriese Omringdijk. Vroeger hield deze dijk de voeten van de boeren in West-Friesland droog, maar door inpoldering en de Afsluitdijk verloor hij zijn functie. Nu verbindt deze dijk talloze kleine natuurgebiedjes, waar honderden wulpen overnachten, scholeksters opvetten en de grutto's zich verzamelen. Tussen de oude knotwilgen zet de natuurfilmer een tentje op in afwachting van de steenuilen. En we zien weer de laatste perikelen op de nesten van Beleef de Lente.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Duinen van Goeree

Menno Bentveld struint in de duinen van Goeree langs het strand waar van alles aanspoelt: van de zeeappel en de zeeklit, tot scheermesjes en krabben. Door de specifieke stromingen rond dit Zuid-Hollandse eiland wordt de kust hier steeds breder, waardoor er ruimte is voor duizenden steltlopers. Dit is ook een belangrijke plek waar glasaal, jonge paling, ons land binnenkomt via kieren in de Haringvlietdam. Het natuurfilmersteam laat zich verrassen door zowel bruine áls blauwe kiekendieven.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Natuurfilmers

Het team van Vroege Vogels staat niet alleen in hun liefde voor natuur. Er verschijnen schitterende natuurfilms van Nederlandse bodem. Wat drijft de makers? Hoe gaan ze te werk? Wat is hun motivatie om soms dagenlang, in weer en wind, te wachten op dat ene shot? Om daarachter te komen reist Menno het hele land door om te zien wat hen drijft.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Wintergasten

De koude wintermaanden zijn hét moment om bijzondere wintergasten te ontdekken, soorten die overwinteren in ons land. Daarom trok Vroege Vogels deze winter door het land. Van Brabant tot Schiermonnikoog zien we roofzuchtige klapeksters, rappe drieteenstrandlopers en sierlijke, kleine zwanen. De natuur bereidt zich voor op de lente. Er wordt geroepen, gebaltst en zelfs al gepaard.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Zutphen

Roeken in de oude stadsbomen en een slechtvalk op de hoge kerktoren: we zijn in Zutphen, een van de oudste steden van Nederland. Dankzij de IJssel groeide hier een nederzetting uit tot een belangrijk handelscentrum. In het oude centrum treden we in de voetsporen van de 18e eeuwse botanist David de Gorter en ontdekken welke planten hier zeker 200 jaar later nog te vinden zijn. We gaan op zoek naar de merel, een echte alleseter. En we zien hoe de roeken ware notenkrakers zijn, waar de kauwtjes slim van meeprofiteren.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Kop van Schouwen

De Kop van Schouwen: een van de zeldzame uitgestrekte duingebieden in Zeeland waar je je echt op een eiland waant. Hier krijgt het zand vrij baan waardoor de stranden eindeloos lijken. In de duinvalleien grazen Exmoorpony's én damherten, en we zijn er net op tijd voor de spectaculaire bronst. In het oude ringstation wordt al 60 jaar onderzoek gedaan naar trekkende roodborstjes, goudvinken en winterkoninkjes. In het water is van dichtbij te zien waarom zeewier zo belangrijk is voor zowel dieren in zee als op het strand.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Speulderbos

Het bos van de dansende bomen, het Speulderbos, is een prachtig sprookjesachtig bos, met bijzondere paddenstoelen en korstmossen. Maar het is ook een van de belangrijkste bossen voor de wetenschap. Duizenden bomen worden onderzocht en gemeten. En vanuit een enorm hoge toren worden data uit het bos verzameld en met satellietbeelden vanuit de ruimte vergeleken. Ook de boommarters in dit bos worden nauwkeurig in de gaten gehouden door tientallen camera's, en dat levert heel veel beelden op, en niet alleen van de boommarter.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Randmeerbossen

De Randmeerbossen in Flevoland zijn nog jong, maar dankzij de vruchtbare en kalkrijke zeeklei ontwikkelt de natuur zich hier in een razend tempo. Bomen schieten uit de grond en je ziet hier steeds meer nieuwe soorten verschijnen. We speuren naar de edelherten die een paar jaar geleden het Veluwemeer zijn overgezwommen en zien enorme zeearenden overvliegen. Het water van de randmeren is ook steeds schoner geworden en verwelkomt nu elk jaar duizenden overwinterende vogels. Ook komen hier paddenstoelen voor als de uiterst giftige groene knolamaniet en de kleine bovist, die je normaal alleen in duingebieden tegenkomt.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Groninger Waddenkust

We zijn op het meest noordelijke puntje van het vasteland, de Groninger Waddenkust. Een prachtig kweldergebied waar kiekendieven slapen, zeekraal rood kleurt en talloze sterns en kluten hun jongen grootbrengen. Veel kustbroeders trekken nu weg naar het zuiden, terwijl ganzen, eenden en andere steltlopers uit het noorden hun plek innemen om hier te overwinteren. Tussen de windmolens en industrie door zien we gele kwikstaarten, boerenzwaluwen, grote zilverreigers en de zeldzame grauwe franjepoot.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Blauwe Kamer

Eén dag leven, en in die ene dag vervellen, paren, eitjes leggen en sterven. En dan ook nog eens gefilmd worden door het team van Vroege Vogels. Dat is het leven van duizenden eendagsvliegen aan de Nederrijn. Vroege Vogels is in de Blauwe Kamer, een dynamisch rivieroeverreservaat dat regelmatig overstroomt. Samen met de dynamiek van de rivier zorgen de koniks en de galloways voor bijzondere stroomdalflora. Lepelaars staan hier zij aan zij met grote zilverreigers en aalscholvers. En juist tijdens de draaidagen is de visarend al jagend aanwezig in dit prachtige natuurgebied.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Mieden

De Mieden is een eeuwenoud Fries landschap van elzensingels en houtwallen, dat ervoor zorgt dat zeldzame planten, zoals de berijpte viltroos en kleinste egelskop, hier kunnen groeien. We zien watersnippen, ijsvogels, grote zilverreigers en snorren. Menno Bentveld staat voor het eerst oog in oog met de waterspitsmuis, een felle rover die onderwater jaagt naar zijn voedsel. Ook zien én horen we hoe de groene glazenmaker haar eieren afzet tussen de waterplanten.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Miljoenenlijntje

Het is een groene ader die door Zuid-Limburg loopt: het Miljoenenlijntje. De spoorweg van bijna honderd jaar oud vormt een lange strook die natuurgebieden aan elkaar verbindt. Met zijn bielzen en stenen creëert hij een uniek leefgebied voor veel planten en dieren. Denk aan de rotskaardespin of de zwarte reuzenmier, die in Nederland alleen bij dit spoorlijntje te vinden zijn. Of de muurhooiwagen, die in de tunnels onder het spoor leeft. De kalkrijke bodem levert een rijk gebied met veel planten en insecten, de perfecte jachtgronden voor de grauwe klauwier.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Plantage Willem III

Vroeger was het een tabaksplantage, maar nu is Plantage Willem III een prachtig, heuvelachtig natuurgebied waar galloways, koniks, damherten en konijnen grazen. Het is het zuidwestelijke puntje van de Utrechtse Heuvelrug, een landschap met bloemrijke graslanden, heide en smeltwaterdalen uit de ijstijden. In de ochtend horen en zien we spotvogels, roodborsttapuiten en de grauwe klauwier. Na een dag met sprinkhanen, zandhagedissen en prachtige flora zet het team zijn tent op bij een oude tabaksschuur en genieten ze van het geluid van de nachtzwaluw.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Brunssummerheide

Het team van Vroege Vogels wordt verrast door een rennende das. Ze zijn in het zuidelijkste heidegebied van Nederland, de Brunssummerheide. Dieppaarse heuvels met bronnen en een zeldzaam hoogveengebied, midden op de hei. Overal zie je het stralend witte zilverzand, dat je nergens anders vindt. Schoonebeekerschapen zorgen voor het behoud van de paarse heide. We vinden zandhagedissen, grauwe klauwieren, groene spechten en blauwvleugelsprinkhanen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Oostelijke Vechtplassen

Tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug ligt een van de grootste laagveenmoerassen van Nederland: de Oostelijke Vechtplassen. Waar ooit turf werd weggehaald, liggen nu grote plassen waarin prachtige fonteinkruiden en kranswieren te vinden zijn. Langs de oevers broedt hier een van de laatste populaties grote karekieten in het dikke riet. En in de moerassen van Tienhoven voelen niet alleen de zwarte stern en roerdomp zich thuis, maar komt ook langzaam het bijzonder zeldzame trilveen terug.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Noordduinen

In de kop van Noord-Holland tussen Callantsoog en Den Helder ligt een smal, maar bijzonder natuurlandschap: de Noordduinen. Deze in de 15e eeuw aangelegde duinen vormen samen met de nieuwe natuurgebieden een dynamisch gebied, waar duinsoorten zich helemaal thuis voelen. In de duinen leeft tussen de konijnen een van de laatste populaties tapuiten van het land. Net buiten de duinen groeien op oude bollenvelden talloze orchideeën die je normaal in duinvalleien vindt. En aan de kust duiken de visdieven in zee en rennen de strandlopers over het strand, op zoek naar voedsel.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Dal van Mosbeek

Een vliegend hert waarnemen is één ding, maar om deze grootste kever van Nederland ook daadwerkelijk te zien vliegen, dat gebeurt zelden. Menno Bentveld is met zijn team in het Dal van de Mosbeek, een prachtig gebied waar deze kever met 'gewei' volop voorkomt. Dit natuurgebied in het oosten van het land is heuvelachtig en doet met zijn bronnen bijna sprookjesachtig aan. Het team gaat op zoek naar een zeer zeldzaam waterbeestje, dat in de rest van Nederland niet voorkomt. Verder profiteren de grote gele kwikstaart, boomleeuweriken, boompiepers en grauwe klauwieren van dit heuvelachtige, oude cultuurlandschap.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Rivier de Grensmaas

Menno Bentvelt is op rivier de Grensmaas. Per kano zie je in Limburg het spectaculaire Rivierpark Maasvallei waar grote grindrivieren brede beddingen door de heuvels geslepen hebben. Na iedere bocht wacht een verrassing: badderende grote grazers, nestelende oeverzwaluwen in afgeslagen steile wanden, doodhoutkevers in de ooibossen en bevers die bomen omknagen en met takken sjouwen om dammen te bouwen. Na de overstromingen midden jaren 90 is hier flink ingegrepen. Nu verlegt zich de loop van de Grensmaas voortdurend; de dynamiek van het water heeft vrij spel tussen uitgestrekte eilanden van grind en ruig struweel.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Rijnstrangen

Vanboven lijkt het nog een rivierengebied, maar het water van de Rijn stroomt in de Rijnstrangen allang niet meer. Er ontstaat hier steeds meer rietmoeras, met een aantrekkingskracht op allerlei vogels. Menno sluipt bij het krieken van de dag door het riet en heeft een wel heel bijzondere ontmoeting met de buidelmees. Ondertussen speurt Willemijn urenlang naar de bever, met succes. Vanuit het water zijn de libellen massaal aan het uitsluipen en de eerste zwarte sterns arriveren bij hun nestvlotjes, de dode rivierarm ademt leven.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Met zonsopkomst zien we roodborsttapuiten, torenvalken en andere vroege vogels in deze Brabantse Sahara. We lopen mee met een schaapsherder en haar Kempische heideschapen die het natuurgebied beheren. En we liggen aan de voet van een ondergestoven eik oog in oog met een mierenleeuw. In het moerasgebied grenzend aan het stuifzand lokken boomkikkers een vrouwtje, en zijn de medicinale bloedzuigers op jacht. In de avond komen de dassen uit hun burchten, op zoek naar eten voor hun jongen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Veerse Meer

Van levendbarende hagedissen en zandbijen in de oude duinen, tot de nachtegaal en andere zangvogels op de voormalige schorren. Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven verkennen het Veerse Meer. In de jaren zestig was dit de eerste zeearm die werd afgesloten voor de Deltawerken. Drooggevallen schorren en slikken veranderden in eilanden en graslanden. Langzaam werd het water in het meer steeds zoeter en de natuur verslechterde. Maar door een nieuwe verbinding met de Oosterschelde is het meer sinds vijftien jaar weer zout. Nu leven er mystieke zeeslakken in het water en groeien er om het meer zeldzame planten, zoals de prachtige harlekijn.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Mortelen en Scheeken

Het team van Vroege Vogels is in de Mortelen en Scheeken, een verborgen parel in het Brabantse land. Een oud cultuurlandschap met leembossen vol bosanemonen, slanke sleutelbloemen, eenbessen en andere voorjaarsflora. Willemijn gaat tussen de bramen op zoek naar boomkikkers, die met goed weer liggen te zonnen. Menno gaat op pad om poep van het edelhert te verzamelen, en in het water gaat hij op zoek naar prachtige kokerjuffers. In de avond wordt een deel van het team getrakteerd op de roep van de houtsnip en het andere deel heeft moeite elkaar te verstaan tussen de roepende boomkikkers.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Bargerveen

We zijn in het Bargerveen in Drenthe, het grootste hoogveenrestant van ons land. Slechts dertig jaar geleden kwam hier definitief een eind aan turfwinning en nu doen ze er hier alles aan om de natuur te herstellen. Want in dit unieke landschap leven ook unieke soorten. Van adders die net ontwaken uit hun winterslaap tot heikikkers die blauw kleuren tijdens de paring. Er groeien zeldzame hoogveenmossen, waartussen bijzondere diertjes leven. En ook de mystieke kraanvogel heeft dit gebied ontdekt. Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven duiken in een uitgestrekt, ondoordringbaar hoogveenmoeras.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Hollandse Waterlinies

We reizen langs het grootste rijksmonument van Nederland, de forten van de Hollandse Waterlinies. Willemijn Veenhoven verwelkomt duizenden grutto's die zich na een lange reis elk jaar vol eten aan regenwormen bij Fort Krommeniedijk. Menno Bentveld vaart naar een fort waar vleermuizen overwinteren en ontdekt welk roofdier daar ook huishoudt. Ook beklimt hij de bunkers om bijzondere korstmossen van dichtbij te bekijken. Verder is deze oude verdedigingslinie een oase van rust voor ijsvogels, reeën en dassen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Friese Meren

We bevaren de Friese meren. De uitgestrekte nattigheid maakt het een fantastisch en belangrijk gebied voor onze wintervogels. Bij zonsopkomst zien onze natuurfilmers Roel en Marit duizenden vogels opstijgen uit het water, op weg naar hun foerageerplekken. Willemijn tuurt door haar verrekijker naar de eerste grutto's die in het gebied zijn neergestreken en vist ook nog een grote modderkruiper uit het water. We zien enorme zeearenden en minuscuul kleine zeggekorfslakken. Menno bezoekt het grootste stoomgemaal ter wereld, het Woudagemaal, dat een einde maakte aan de natuurlijke dynamiek van het water.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Tussen uitsterven en aanpassen

Bijna een miljoen dier- en plantsoorten op aarde dreigt op dit moment uit te sterven. Zitten we in een uitstervingsgolf, zoals de dinosauriërs overkwam? In Maastricht verdiepen we ons in het tijdperk van de mosasaurussen. In de duinen van Meijendel gaan we onderzoeken hoe het nu met insecten gaat. In de collectietoren van Naturalis zie je, dankzij eeuwen van onderzoek, wat het belang is van biodiversiteit. Wat zal er in Nederland gebeuren? Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven duiken in de natuur van het verleden, heden en de toekomst.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Plankton

Voor de 100e aflevering brengen we de basis van het leven in kaart: plankton. Deze haast onzichtbare diertjes en plantjes, die ook in de Noordzee en in het slootje achter je huis rondzweven, zijn van levensbelang. Ze zijn niet alleen belangrijk voor onze zuurstofvoorziening, maar kunnen ons ook van alles vertellen over hoe het klimaat verandert. Met speciale technieken brengt filmer Jan van IJken de felle kleuren en de mystieke vormen van deze micro-organismen in beeld.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Utrecht

We zijn in de stad Utrecht waar maar weer eens bewezen wordt dat natuur overal is. Menno ontdekt bijzondere planten zoals de zeldzame wolfskers en het slaapkamergeluk op onverwachte plekken; kademuren, middeleeuwse straatjes en op het monumentale oude postkantoor. Willemijn verdiept zich in de lokale fauna; duiven blijken minstens zo interessant als weidevogels en 's avonds kun je in Utrecht op sprinkhaansafari. Zelfs in de top van de Domtoren is nog natuur te vinden.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Beekdal van Westerwolde

We strijken neer in het Beekdal van Westerwolde, waar de vogeltrek in volle gang is. Vinken, graspiepers, kolganzen, de rode wouw en nog veel meer soorten komen over het boerenland gevlogen. Hier in het oosten van Groningen proberen ze het eeuwenoude kleinschalige cultuurlandschap te behouden en te herstellen. Terug naar het landschap waar zandruggen, oeroude bossen, kleine heidevelden en vochtige graslanden elkaar afwisselen. Willemijn Veenhoven ziet hoe waardevol het oude boerenlandschap is voor de allerkleinsten. En Menno Bentveld volgt met de kano de stroom van de beek en daarmee de trek van de mysterieuze paling.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Noordzeekanaal

Kustnaaldkreeftjes, krabben, lepelaars, een gigantische meeuwenkolonie, en dat allemaal tussen de grote schepen. We bezoeken het Noordzeekanaal, een drukke vaarroute tussen de sluizen van IJmuiden en de haven van Amsterdam, maar ook een bijzonder stuk brakwaternatuur. Willemijn Veenhoven ontdekt welk onderwaterleven is meegebracht door schepen uit andere delen van de wereld. Menno Bentveld gaat kijken bij een uniek brak veenmosrietland. En in de vroege ochtend zien we vlak naast het kanaal talloze vogels die je vooral op de Wadden zou verwachten.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Waddenkust bij Harlingen

Vroege Vogels is aan de Waddenkust bij Harlingen, waar je ooit op een handdoekje kon liggen en een ijsje kon eten. Nu is het een en al slik, waar Willemijn Veenhoven tot boven haar knieën in zakt. Het team worstelt zich door de steeds dikkere sliklaag tussen Harlingen en Holwerd heen, om te ervaren wat dit betekent voor de natuur. Stranden verdwijnen, maar de kwelders zorgen voor enorme rustplaatsen en voedsel voor trekvogels. Menno Bentveld gaat in het holst van de nacht visfuiken legen, terwijl Willemijn met een bootje op zoek gaat naar de kraamkamers voor vissen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Rottumerplaat

Precies veertig jaar na Bomans en Wolkers mag Menno Bentveld een paar nachten bivakkeren op Rottumerplaat. Een unieke ervaring die slechts een enkeling meemaakt. De rust maakt de natuur op de Rottums uniek. Zelfs een dode dwergvinvis mag hier rustig vergaan om nieuw leven een kans te geven. Door die rust krijgt ook zeegras, het Nederlandse koraal, weer een kans. Ook kunnen honderdduizenden vogels zich ongestoord volvreten voor hun laatste etappe van 6000 km naar Siberië.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Richel

Vroege Vogels is op het onbewoonde eiland Richel, een ware parel in de Waddenzee. Op deze afgelegen zandplaat komen normaal geen mensen, maar deze keer is er een uitzondering gemaakt. Willemijn Veenhoven slaapt in de wachttoren, omringd door tienduizenden wadvogels. Bij hoog water is het de laatste vluchtplaats voor wulpen, kanoeten, rosse grutto's en andere vogels. Menno Bentveld duikt in het bodemleven, waar volop voedsel te vinden is, als je goed kijkt.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Kalmthoutse heide

Vroege Vogels strijkt neer in het overweldigende paars van de Kalmthoutse heide. In dit bijzondere natuurgebied slaan Belgen en Nederlanders hun handen ineen in hun onuitputtelijke strijd tegen de droogte. Menno Bentveld ziet wat er gebeurt als je een medicinale bloedzuiger te dichtbij laat komen en Willemijn Veenhoven maakt kennis met de zeldzame, gladde slang. En als de avond valt, ontwaakt de mysterieuze nachtzwaluw in het licht van de Antwerpse haven.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Het Zwin

Vroege Vogels is in het Zwin, een internationale luchthaven voor vogels in het meest zuidwestelijke puntje van Nederland. Hier op de grens met België vliegen meer dan 300 soorten vogels af en aan. Willemijn Veenhoven ziet lepelaars, zwartkopmeeuwen, allerlei sterns, kleine zilverreigers en het paradepaardje van het Zwin: de ooievaar. Menno Bentveld gaat ondertussen in het slik op zoek naar slakjes die iets wonderbaarlijks kunnen. En we struikelen op het strand over haaientanden van miljoenen jaren oud.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Oostvaardersplassen

Het roer is om in de Oostvaardersplassen, het meest besproken natuurgebied van Nederland. Geen hongerende dieren en kale vlaktes meer. Willemijn zoekt uit wat er verkeerd ging in dit gebied en wat er is verbeterd. Ze laat zich betoveren door de edelherten en konikpaarden, terwijl Menno voet zet in het nooit betreden moeras. Ondertussen speelt moeder vos met haar jongen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Baronie

In de Baronie van Breda komen zand en klei samen en daarom vind je hier 500 jaar oude bossen waar de stadsadel op reigers jaagde, maar ook oeroude polders. Willemijn bewondert de kleine, zeldzame vinpootsalamander die in de sprookjesachtige vennen leeft. Menno ziet dat reigers niet alleen langs het water zitten, maar ook in de top van dennen. En hoe staat het met de Amerikaanse zonnebaars, die hier al jaren bestreden wordt?



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Pelen

Het team strijkt neer in de prachtige Pelen. Een internationaal erkend wetland, een hoogveenmoeras met veenputten en heidevelden. Willemijn duikt voorzichtig de veenputten in om de bijzondere veenmosjes van dichtbij te bekijken. Ook is te zien hoe de natuur zich herstelt na de grote brand die in 2020 woedde. Na een prachtige avond in een verstild landschap gaat Menno op zoek naar de gladde slang, een bedreigde diersoort die zich juist hier in het hoogveen thuis voelt. En we zien het Amerikaanse hondsvisje, de vinpootsalamander, Nederlandse landgeiten en de vele vogels die deze natuurparel rijk is.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Diemerscheg

Staartmeesjes, tjiftjaffen, prachtige nachtvlinders en boommarters, allemaal op steenworpafstand van Amsterdam. Het team strijkt neer in de Diemerscheg, een versnipperd natuurgebied ingeklemd tussen Diemen, Weesp, Muiden en de hoofdstad. Menno is op een eeuwenoude dijk, waar een onderzoeker zich op een aantal ringslangen stort. Willemijn telt de eieren in een haviksnest. Ook is het team op een oude vuilstortplaats, waar het barst van de bijzondere vogels en konijnen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Munnikenland

Roodborsttapuiten, blauwborsten, lepelaars, grote modderkruipers en een prachtig rivierenlandschap. We strijken neer in Munnikenland en het team slaapt in Slot Loevestein. Het is niet alleen de plek waar Hugo de Groot ooit ontsnapte door zich te verstoppen in een boekenkist. Het is ook een gebied waar tot voor kort nog aardappelen en bieten groeiden, maar nu ontwikkeld is tot een overstromingsgebied en een heus vogelparadijs. Kluten, veldleeuweriken en blauwe reigers vinden hun weg tussen de konikpaarden en rode geuzen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Beekdal Koningsdiep

Het team trotseert de hagel, regen en wind om maar een glimp op te vangen van de otter. In het Friese Beekdal Koningsdiep beleven we vier seizoenen in twee dagen. Varend door het oude veengebied zien we de eerste zwaluwen dansen in de sneeuw, en horen we hoe belangrijk waterplanten zijn voor alles wat hier leeft. En dan, als de avond valt, zijn we getuige van een uniek gedoogbeleid tussen de vos en de das.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Eempolders

De Eempolders, een weidevogelwalhalla onder de rook van de Randstand. Grutto's, tureluurs en kieviten vliegen je er om de oren. We ontdekken hoe mensen en dieren samenleven in dit agrarisch gebied. Menno Bentveld gaat langs bij enthousiaste weidevogelboeren en ziet hoe de rammelende hazen het voorjaar vieren. Willemijn Veenhoven duikt in de verborgen wereld van het boerenland en zoekt bodemmieren. Dit gebied barst van het leven.



Vroege vogels
Vroege Vogels: In het spoor van de wolf

Terwijl er een paar jaar geleden af en toe een wolf te zien was, zijn er inmiddels al welpjes geboren, en het aantal lijkt alleen maar toe te nemen. De wilde kat leidt een verscholen leven in Limburg en gaat misschien op zoek naar nieuw leefgebied in Nederland. En het lijkt een kwestie van tijd of de goudjakhals gaat zich vestigen. Wat voor invloed hebben deze dieren op onze natuur? We volgen het spoor van de wolf en de andere roofdieren die vanuit de grensgebieden Nederland binnenkomen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Volop natuur in de winter

Het is weer lente. Vroege Vogels is terug met een special over de winter, omdat de natuur juist dan volop in beweging is. Bomen vormen knoppen en zaden, rupsen werken aan hun toekomst als vlinder, vogels zoeken geschikte nestplaatsen. Welke invloed heeft de opwarming van het klimaat hierop? Koolmezen en bomen weten zich vooralsnog te redden. En de vorstperiode waar we zo blij mee waren, is slecht nieuws voor de exotische lepelaars, die hier steeds vaker overwinteren.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Leiden

Snorkelend bij nacht ligt Menno Bentveld in 'zijn' Leidse gracht oog in oog met een Amerikaanse rivierkreeft. En Willemijn Veenhoven struint langs putten om padden en kikkers te redden. We zijn deze keer niet in een natuurgebied, maar in de stad, waar meer natuur is dan je op het eerste gezicht zou denken. Menno wordt door de directeur van de Hortus gewezen op alle bijzondere planten die tussen de stoeptegels leven. Verder zien we allerlei bijzondere vondsten die uit de grachten worden opgevist, gaan we mee op expeditie langs het spoor en zien we hoe meerkoeten ingenieuze nesten maken van plastic rietjes, verpakkingen en mondmaskers.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Friese IJsselmeerkust

Na de afsluiting van het IJsselmeer in 1932 stond de natuur langs de zestig kilometer lange Friese IJsselmeerkust volledig op de kop. Nu, zo'n negentig jaar later, heeft de kustnatuur zich spectaculair ontwikkeld en overal vinden we sporen van de Zuiderzee. Willemijn trekt naar de bijzondere, witte schelpenstranden bij Workum en Menno gaat op woeste expeditie naar een oude zandbank voor de kust. Ook horen we waarom een bijzondere, Friese traditie op het punt van uitsterven staat en welke rol een mossel uit Oekraïne langs de kust speelt. En wat leeft er eigenlijk allemaal in dat woeste IJsselmeer? We krijgen een uniek kijkje in een wereld die normaliter verborgen blijft.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Veluwezoom

We zijn bij het grootste spektakel uit de Nederlandse natuur, de edelhertenbronst. Willemijn zit midden tussen de agressieve edelherten: testosteronbommen van tweehonderd kilo met enorme geweien. En Menno zoekt een dier dat we nooit eerder filmden, een neotene watersalamander. Op de Veluwezoom laten ze al vijftig jaar de boel de boel. Klapstoelbeheer, noemen ze het zelf. Dode bomen, dode dieren, alles laten ze liggen zoals het ligt. De natuurbeheerders zijn de edelherten, wilde zwijnen en de vervangers van het oeros, de Schotse hooglander. We dompelen ons onder in een gebied dat zich zo op unieke wijze heeft ontwikkeld.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Texel

Texel, ons grootste Waddeneiland, speelt ook in het najaar een cruciale rol in al het leven op en rond het eiland. Van bodemdieren tot de top van de voedselketen: hier komt alles samen. Menno trekt in een sprookjesachtig decor de duinen in, op zoek naar trekvogels en ontmoet het grootste zeeroofdier uit de Noordzee: de grijze zeehond. Willemijn ziet welke vissen het voedsel zijn en ziet een nieuw duingebied ontstaan. Op het land heeft de natuur op Texel te lijden onder een ander roofdier, eentje die graag bij de mensen thuiskomt: de verwilderde huiskat.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Geuldal

Het zuidelijkste puntje van Nederland: het Limburgse Geuldal. In dat prachtige heuvellandschap houden zich voor Nederland unieke soorten schuil, die we toch te zien krijgen. Menno staat op ooghoogte met een nest hazelmuizen, we hebben bijzondere beelden van de korenwolf en Willemijn gaat op zoek naar bevers in een van de vele beken. We zien de buizerd, kiekendief en de torenvalk. En, heel bijzonder, ook een grijze wouw. Verder gaat Menno met een wichelroede op zoek naar water en een stukje verderop zijn we getuige van een primeur in Nederland: het ringen van de zeldzame, kleurrijke bijeneter.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Buurserbeek

We stappen in de kano om de idyllische Buurserbeek in Twente af te slingeren. We zien ijsvogels, reeën en een heel bijzondere meeuw, een robotmeeuw. Willemijn gaat op pad met een Schotse Hooglanderfluisteraar terwijl Menno zijn best doet om geen veenlijk te worden in het drassige hoogveen. Heel bijzonder is dat de enige boom op de rode lijst, de jeneverbes, zich hier verjongt. En we duiken onder in een gigantisch rietveld waar wetenschappers bezig zijn om water te zuiveren zoals dat in de middeleeuwen al gebeurde. Dat levert hele bijzondere natuur op.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Schoorlse Duinen

We strijken neer in de Schoorlse Duinen, de hoogste en breedste duinen van Nederland. Een werkelijk prachtig natuurgebied met spectaculaire heidevelden. Willemijn staat oog in oog met een zandhagedis die nog maar net uit het ei is gekropen en we zien de inmiddels zeldzame duinkonijnen. Ook zijn er beelden van boomkruipers die, voor het slapen gaan, lekker dicht bij elkaar kruipen. En Menno struint door de bossen op zoek naar de duinwespenorchis, klein en zeldzaam, met een bijzonder verhaal.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Oude IJssel

De levensader van de droge Achterhoek, de Oude IJssel, wordt langzamerhand weer schoner en dat is aan de natuur te zien. De otter is terug en zonder dat iemand het doorhad heeft ook de bever weer een burcht gebouwd. We kijken mee met een gangbare boer én bij een kasteelheer en -vrouw die hun land omvormen tot natuur. We gaan vissen bij een vispassage langs de rivier en vogels zoeken langs de nieuw aangelegde groene oevers.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Het Vechtdal

In het Overijsselse Vechtdal doen we een dramatische ontdekking bij de nesten van de spectaculaire rode wouw. We bezoeken een familie die de zeldzame knoflookpad gewoon in de tuinvijver heeft zitten. Willemijn zoekt de schuchtere nachtzwaluw en wordt verrast door de giftige adder. Menno filmt grauwe klauwieren en de uiterst zeldzame stronkmier. En we ontdekken hoe het komt dat eeuwen geleden de Vecht veranderde van een kabbelend beekje in een wild stromende rivier. Dat geheim zit in de bodem.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Leudal

Snelstromende beekjes, metershoge zandmuren met broedende ijsvogels en omgevallen bomen. We zijn in Het Leudal, een onontdekt pareltje in het hart van Midden-Limburg. Het is geen toeval dat een wereldberoemde Nederlandse paleontoloog hier een paradijs probeerde te creëren. We zoeken naar de raadselachtige hazelworm, volgen de gangen van de bever en kijken onder water wat er leeft in de schilderachtige beken die dwars door het gebied kronkelen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De snelweg

Wie in de zomervakantie over de snelweg reed heeft misschien niet gezien hoeveel natuur zich naast dat asfalt bevindt. Vroege Vogels wel! Deze aflevering draait om al die bermen, parkeerplaatsen en klaverbladen, die samen ook een enorm ecosysteem vormen. Een kolonie Roeken verblijft op een parkeerplaats naast de A12 en juist kerkuilen worden vaak aangereden en daar is een bijzondere reden, en oplossing voor. In het rondje van een klaverblad groeien hele bijzondere planten. En dassen, marters en eekhoorns hebben zo hun viaducten om over te steken. Na deze uitzending zal een autorit nooit meer hetzelfde zijn.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Kroondomein

Unieke beelden van een wolvenfamilie, die onder meer in het Kroondomein leeft. De hele uitzending komt vanuit dat Kroondomein, het eeuwenoude landgoed met z'n oeroude bossen, heide en een park met de hoogste douglasspar van Nederland. Willemijn ziet voor het eerst van haar leven een wild zwijn met kleintjes. We filmen tientallen libellen in afgesloten meertjes en worden verrast door paaiende beekprikken en hele, bijzondere vogelsoorten, die je alleen maar vindt als je er niet naar zoekt.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Schokland en Urk

Urk en Schokland waren ooit eilanden en dat is nog steeds te zien als je daar bent. Vroege Vogels is in de Noordoostpolder (tachtig jaar geleden nog Zuiderzee), een gebied waar niet alleen mensen pionierden, maar ook rugstreeppadden en de wijfjesvaren. Zelfs het bombardement op Rotterdam heeft invloed gehad op de ruige bossen in de polder. Menno kijkt hoe broedende weidevogels helpen deze geschiedenis te bewaren en Willemijn spiekt 25 meter hoog in de nesten van roofvogels.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Wieringen

Vroege Vogels gaat naar de Wadden, niet met de boot maar over land. Menno en Willemijn zijn op Wieringen, een oud Waddeneiland aan vaste wal. Menno bewondert de vogels op de quarantainedijk, een plek waar zeelieden vroeger werden opgevangen om een verspreiding van een epidemie te stoppen. Ook ziet het team patrijzen, boommarters, rotganzen, lepelaars, kleine tureluurs en de zeer unieke tengere distel. Een rijk natuurgebied, met een glooiend stuwwallandschap en een bijzondere historie.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Wageningen

We zijn in Wageningen, dé plek in Nederland waar natuur en wetenschap samenkomen. We filmen parende ringslangen in de zon, Willemijn ontdekt verschillende persoonlijkheden bij koolmezen en Menno duikt de berm in op zoek naar hondenpoep. We kijken wat alle onderzoeken naar klimaatverandering opleveren en Menno en Willemijn onderzoeken wat er zoemt, vliegt en groeit op de groene daken. Daar hoef je geen universiteit voor te zijn, die kun je ook zo op je eigen schuurtje beginnen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De IJsselvallei

Vroege Vogels slaapt letterlijk midden in de natuur, op een onbewoond eilandje in de IJsseldelta. We worden wakker van het geluid van de zeearend, terwijl de ratten om onze tenten knagen, en de kou van de nacht langzaam verdwijnt. We zijn in de IJsselvallei, tussen Deventer en Kampen, waar duizenden kievitsbloemen bloeien, de slechtvalk huist in de steenfabriek van Fortmond en waar de grote modderkruiper een heel graafproject heeft gedwarsboomd. En we varen naar IJsseloog, een eiland vol 'vieze' bagger, maar dat rijk is aan enorme aantallen vogels.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Biesbosch

Deze week is het team van Vroege Vogels in de Biesbosch, waar we op een eilandje slapen midden in het gebied. Vanuit de boot zien we een visarend met een gigantische vis in zijn klauwen, maar ook de zeearend, zandhommel en talloze moerasvogels passeren de revue. Vanuit ons griendhuisje horen we de roerdompen, zien we ijsvogels af en aan vliegen met een visje, en zwemmen er meerdere bevers voorbij. Dit uitgestrekte natuurgebied is de enige plek in Nederland waar er een zoetwatergetij is, en dit brengt bijzondere natuur en soorten met zich mee.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Winterswijk

In Winterswijk ligt een oude steengroeve van dertig meter diep, die is overgenomen door de natuur. Vanaf de bodem kijk je naar 240 miljoen jaar geschiedenis. De oude aardlagen nemen je mee naar de tijd van sauriërs, voorlopers van de huidige vogels. Op dit moment brengt de grootste uil ter wereld haar jongen groot op de oude steenlagen. Rondom de groeve is te zien hoe het landschap er vroeger in Nederland veelal uitzag: kleine akkers en weilanden, vennen, koeien in de wei en stukjes bos tussen de akkers. Menno en Milouska gaan op zoek naar de steenuil, een typische vogel van dit kleinschalige boerenlandschap. In de natuurlijke beken vissen ze naar bijzondere soorten, zoals de beekprik.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Ilperveld

Op steenworp afstand van Amsterdam ligt een ongekend natuurparadijs: het Ilperveld. Vroege Vogels vaart er twee dagen en nachten rond, op jacht naar een hermelijn, overdonderd door heel veel weidevogels, een roerdomp en baltsende bruine kiekendieven boven het riet. En we brengen 20 schapen en 35 lammetjes na een lange winter op stal weer naar de wei.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Alde Faenen

Van de beroemde zeearenden van Beleef de Lente tot baltsende brilduikers en honderden andere eenden en ganzen. Nationaal Park de Alde Feanen, het grootste aaneengesloten natuurgebied op het Friese vasteland, is een waterparadijs. Het water in het gebied wordt steeds schoner, waardoor de otter ook weer terug is. En nergens anders slapen er zoveel grutto's als hier, tenminste als het water niet te hoog staat. Om de 'koning van de weide' te zien moet het team Vroege Vogels dit keer flink aan de bak.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Ooijpolder

Het water staat hoog in de Ooijpolder. Een unieke gelegenheid voor presentatoren Menno en Willemijn om bevers te zien. Dankzij fanatieke demonstranten in de jaren 70 ligt hier een prachtig moerasbos. Vroege Vogels stapt in de kano om deze oudste ooibossen van Nederland te ontdekken. En ook het naastliggende boerenland wordt steeds mooier door een unieke samenwerking tussen boeren en natuurbeschermers. Al 46 kilometer hagen, heggen en poelen hebben 44 rode lijstsoorten als de otter, de bever en de klapekster teruggebracht in dit unieke gebied.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De IJstijden

Wolharige mammoeten, hyena's, neushoorns, sneeuwuilen, reuzenherten en nog meer reusachtige dieren. Het team van Vroege Vogels duikt in de ijstijden. Wat leefde er toen in ons land en hoe weten we dat? Menno Bentveld en nieuwe Vroege Vogel Willemijn Veenhoven gaan op zoek naar fossiele botten, doen onderzoek ín de kiezen van muskusossen, peuteren in hyenakeutels en zoeken op plekken in het land naar de sporen die de ijstijden hebben achtergelaten.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Special

Dit jaar stond weer bol van de memorabele momenten. In deze aflevering maken we ze nog eens mee. Milouska staat voor het eerst oog in oog met spelende dassen en ziet overdag een nachtzwaluw. Menno gaat op zoek naar kleine gruttokuikens, is getuige van een bijzonder heftig zwanengevecht en bewondert voor het eerst de bijna onzichtbare roerdomp. Ook zien we bevers, grote oeverspinnen, eikelmuizen en nog veel meer zeldzame en bijzondere natuur die Nederland rijk is.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Amsterdamse Waterleidingduinen

Grote gevechten, een kakafonie aan geluid en rondvliegende hormonen, Milouska staat midden in het toernooiveld van honderden bronstige damherten. Vroege Vogels is in de Amsterdamse Waterleidingduinen, bekend van de grote aantallen damherten, maar ook waterwingebied van de stad Amsterdam. Krooneenden, vossen, konijnen en talrijke vogels voelen zich er ook prima thuis. En het is de plek waar Boudewijn de Groot de foto van een bekende lp-hoes heeft gemaakt en waar hij zelfs zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Weerribben-Wieden

De Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Milouska staat oog in oog met de 'luipaard onder de spinnen', namelijk de zeldzame grote oeverspin. En ook de otter is volop hier aanwezig, al laat dit beest zich zelden zien. Tijdens onze draaidagen worden we geconfronteerd met een aangereden otter, een van de vele slachtoffers dit jaar. Samen met de boswachter zorgen we ervoor dat dit roofdier bewaard wordt voor onderzoek. Verder vaart Menno door dit prachtige gebied, waar de bijzondere vegetatie een thuis biedt aan de zeer zeldzame grote vuurvlinder en talrijke libellen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Marker Wadden

We gaan naar de Marker Wadden, Nederlands jongste natuurgebied. Vijf eilanden in het Markermeer, die het leven in dit gebied terug gaan brengen, in het water en op het land. En het lukt. Vanaf het begin van de aanleg, in 2016, wisten vogels als visdieven, bontbekplevieren en kluten de eilandengroep in groten getale te vinden en er was het eerste broedgeval van de ijseend in Nederland. De eilanden raken begroeid met moerasandijvie en riet, er zwemmen weer vissen zoals houting en pos en er zijn al twaalf verschillende soorten loopkevers geteld. Er zijn geulen en slikken en strandjes met golven. Wetenschappers van vijftien universiteiten houden alles nauwlettend in de gaten, want het is ook een ongelofelijk spannend experiment: een helemaal door mensen aangelegd natuurgebied.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Hunzedal

Ooit werd de slingerende Hunze rechtgetrokken voor de intensieve landbouw, totdat twintig jaar geleden bij extreme regenval het water zo het Groninger Museum instroomde. De Hunze wordt nu weer een slingerende beek door een prachtig natuurgebied met bijzondere libellen, zweefvliegen en de zeearend die er vlak langs de weg broedt. Milouska springt in een kano en gaat op zoek naar witwangsterns en geoorde futen. Menno kijkt mee met de beste vogelschilder van Nederland en krijgt net geen ruzie met een eigenwijze libellenonderzoeker. Reis mee langs deze bijzondere beek.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Zuid-Limburg

We reizen af naar het uiterste zuiden, naar het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Een plek die niet te vergelijken is met een ander deel van Nederland, uniek door zijn heuvels en de kalk in de bodem. De ideale omgeving voor de grootste uil van Nederland, de oehoe. In de ENCI-groeve luistert Milouska naar 'de gesprekken' van het oehoepaar en we gaan de bossen in waar de laatste eikelmuizen van Nederland leven. Maar ook Maastricht zelf biedt volop natuur. Vlakbij het centrum leven tussen de stenen van de vestingmuren honderden muurhagedissen.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren

Vroege Vogels duikt in het water van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. Terwijl de bruinvissen ons enthousiast begeleiden, gaan we op zoek naar haaien en zeehonden. We maken kennis met de wondere wereld van de algen en verbazen ons over het rijke onderwaterleven. We zetten alles op alles om een glimp op te vangen van de zeer zeldzame kuifaalscholver.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Krammer Volkerak

Ooit was er hier de zoute zee met getijden en dynamiek. Nu, na de Deltawerken, een zoet meer, waar blauwalg een probleem werd: het Krammer Volkerak. Toch is dit gebied onverwacht veranderd in een heus vogelparadijs. En nu zijn er plannen om dit paradijs weer te veranderen. Verder is Vroege Vogels bij het zenderen van een jonge zeearend, we zien mantelmeeuwen die glas(!) eten en we zien hoe een nieuw type windmolen de levens redt van de zeearenden.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Oosterschelde

Na de bouw van de kering werd de Oosterschelde het grootste Nationaal Park van Nederland. Menno trekt zijn duikpak aan en gaat kijken hoe het ervoor staat met de natuur onder water. Boven water bezoekt Milouska een waar paradijs voor vogels en ziet ze waar de trek- en broedvogels hun eten vandaan halen. Overnachten doen we bovenop de toren die het landschap heeft zien veranderen: de iconische Plompe Toren.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Maasheggen

De Maasheggen, op de grens van Brabant en Limburg, is een uitzonderlijk gebied waar dankzij die heggen volop dassen leven en het buitengewoon goed met steenuilen gaat. De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland en heeft sinds 2018 een Unesco-status en wij gaan ontdekken waarom. De eeuwenoude heggen zijn naast oude cultuur ook fantastische natuur. Bovendien is het de grond waar de bekendste ooievaar van Nederland voedsel zoekt voor zijn jongen. In deze aflevering begraaft Menno een jonge, dode ooievaar.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De IJsselvallei

Vroege Vogels slaapt letterlijk midden in de natuur, op een onbewoond eilandje in de IJsseldelta. We worden wakker van het geluid van de zeearend, terwijl de ratten om onze tenten knagen en de kou van de nacht langzaam verdwijnt. We zijn in de IJsselvallei, tussen Deventer en Kampen, waar duizenden kievitsbloemen bloeien, de slechtvalk huist in de steenfabriek van Fortmond en waar de grote modderkruiper een heel graafproject heeft gedwarsboomd. En we varen naar IJsseloog, een eiland vol 'vieze' bagger, maar dat rijk is aan enorme aantallen vogels.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Hatertse en Overasseltse vennen

De zeldzame knoflookpad komt pas in de schemering uit het zand naar boven. Het is dus een waanzinnige bijzonderheid dat Vroege Vogels hem kon horen en zien in de Hatertse en Overasseltse vennen. Met maar liefst 28 vennen is De Hatertse en Overasseltse vennen bij Nijmegen een uniek natuurgebied. In de zandige rivierduinen naast het ven leven dassen in een burcht van vele honderden jaren oud. Ook de schuwe das proberen we vast te leggen. Ver voor zonsopgang wachten we hem op bij zijn burcht. Er wordt een klein feestje gevierd als de das zich eindelijk laat zien. Even verderop springen jonge sprinkhaantjes met de meest bijzondere naam van Nederland, de wrattenbijter, door het veld.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Nieuwkoopse Plassen

15.000 smienten en de zwarte ibis - een onverwachte vondst, midden in het groene hart van de Randstad. Vroege Vogels' Menno en Milouska duiken onder in de Nieuwkoopse Plassen, een onberekenbaar en belangrijk veengebied! Daar wordt met CSI-achtige methoden onderzocht hoe het met de otters gaat, welke vissen er zwemmen, waar woelmuizen leven, waarom trilveen verdwijnt en hoe het zeldzame schorpioenmosje van de ondergang gered kan worden. Deze methoden geven nieuwe inzichten en maken ontwikkelingen zichtbaar maken die tot nu toe voor ons verborgen bleven. In de Nieuwkoopse plassen drijft van alles onder water dat je van bovenaf niet kunt zien - daardoor slaan Milouska Meulens en de cameraploeg bijna overboord.



Vroege vogels
Vroege Vogels: De Onlanden

In de kop van Drenthe ligt een spiksplinternieuw natuurgebied: De Onlanden. Het is aangelegd als wateropslag in tijden van nood, om te zorgen dat de Groningse voeten droog blijven. Maar het gebied heeft zich in een mum van tijd ontwikkeld tot een natuurparadijs. Voor het eerst in de geschiedenis van Vroege Vogels TV is het gelukt om roerdompen te filmen. En ook de kiekendieven, zeearenden en ganzen vliegen je om de oren. In het water zwemmen ottermoeders met hun kleintjes.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Tilburg

Vroege Vogels ontdekt de groene parels van de voormalige Brabantse textielstad Tilburg. Met Schotse Hooglanders middenin een woonwijk, zeldzame varens in de haven, exotische eekhoorns in het bos en lieveheersbeestjes in de klimop. We gaan op pad met de grootste plantenzadenverzamelaar van ons land en ruimen afval met een tienjarige milieubeschermer. Verder zien we hoe een bewoonster ambassadeur is geworden van de laatste stukjes heide van Tilburg en wat het met je doet als je veertig jaar lang de vogels bestudeert in een stadspark in de kruikenstad.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Zuid-Kennemerland

In de ruige duinen van Zuid-Kennemerland sta je oog in oog met indrukwekkende hooglanders en koniks. Door sleuven in de duinenrij stuiven zout en zand het gebied in en verandert het landschap van dit gebied continu. Terwijl Menno getuige is van het imposante geburl van de damherten, dwaalt Milouska over oude buitenplaatsen met wonderschone moshellingen. We tellen de vogels die naar warme oorden vertrekken en we zien in de duinen de restanten van de Tweede Wereldoorlog.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Botshol

In de herfst is de polder van Botshol, net onder Amsterdam, een vogelwalhalla. In het moeras zoeken zeldzame watersnippen naar eten en baardmannetjes verstoppen zich in het wuivende riet. Terwijl Menno de aalscholvers achterna reist naar het centrum van Amsterdam, helpt Milouska met de aanleg van een nieuw moeras in een van de laagste polders van Nederland. Maar het water van Botshol is te troebel. Is de exotische Amerikaanse rivierkreeft de schuldige?



Vroege vogels
Vroege Vogels: Radio Kootwijk

Rondom Radio Kootwijk op de Veluwe is de edelhertenbronst in volle gang. Met unieke beelden van een dodelijk gevecht tussen het dominante hert en zijn gevaarlijke uitdager. Milouska krijgt een kijkje in het leven van twee jonge wespendieven en vanuit het historische zendgebouw ziet Menno het uitgestrekte Kootwijkerzand, een soort Sahara in Nederland. We onderzoeken de zuurgraad in de bodem, met een verontrustend resultaat. Verder zorgen wilde zwijnen voor flink wat overlast in het dorp.



Vroege vogels
Vroege Vogels: Drents-Friese Wold

Vroege Vogels ontdekt het immense Drents-Friese Wold, met z'n majestueuze Spaanse sayaguesa's, met korstmossen op Drentse hunebedden en met de laatste heidevogels van dit vogelseizoen. Verder holt Menno achter de korstmosrenspin aan, staat Milouska oog in oog met een bunzing, struikelen we over paddenstoelen, botsen we tegen een weidemierbult aan en proberen we erachter te komen hoe de Drentse geschiedenis van schapen en paupers het landschap heeft gevormd.