

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Kassa - Alle afleveringen
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit.
Heerlijk, een kopje koffie in de ochtend. Maar wat je zo vroeg vooral niet wil, is nadenken over waar je je koffiecupje na gebruik moet laten. Wat kun je nou het beste doen met gebruikte koffiecups? Weggooien bij het gft- of restafval, of toch recyclen? Het afgelopen jaar stegen de variabele energietarieven extreem. Maar het is de vraag of dat wel mocht. Klanten die bezwaar maken, krijgen soms fors geld terug. Heeft nu iedereen recht op compensatie en hoe pak je dat aan? En de Belbus gaat langs bij Delta Fiber, want klant Jan Buth heeft door een storing al maanden geen internet of tv.
De snel slijtende distributieriem van Peugeot, Citroën, DS en Opel komt weer aan bod: moederconcern Stellantis heeft ingestemd met een interview. Daarnaast wordt de onenigheid in de pensioenwereld besproken. Een groep havenwerkers krijgt te weinig pensioen, ze zijn een rechtszaak gestart. Ook hebben we het over nalatige verhuurders: de staat van oudere huurwoningen verslechtert en energierekeningen lopen op. Desondanks krijgt de huurwoning een hoog energielabel. Hoe zit dat? In de belbus het verhaal van Danielle. Ze kocht een proefflesje CBD-olie. Zonder het door te hebben zit Danielle vast aan een jaarcontract van het bedrijf BlendSeeds.
Dierenwelzijn op maneges. We gingen met een geheime camera langs bij verschillende maneges. * Wat is het nut van waterontharders? Volgens fabrikanten van de ontharders hebben veel mensen in Nederland hard kraanwater en kunnen hun producten dit verhelpen door het water te ontdoen van kalk. Hoe slecht is ons drinkwater nou echt? * Update: problemen met de distributieriem. Vervolg op de problemen met de distributieriem in de 1.2 PureTech-motor die in Peugeots, Opels en Citroëns zit. * Belbus: verzekeraar VGZ vergoedt bril niet. Omdat zijn ogen steeds verder achteruitgaan, heeft Jayden alweer een nieuwe bril nodig. En daar doet VGZ moeilijk over.
Het was de noodkreet uit de samenleving waarmee we de politiek wakker schudde: met #IkRedHetNietMeer schreeuwden grote groepen burgers het uit omdat ze hun energierekening en boodschappen niet meer konden betalen. We maken de balans op van wat daarna gebeurde. Dat doen we in gesprek met minister Carola Schouten van Armoedebeleid. Daarnaast worden naar aanleiding van de uitzending over de distributieriem van de driecilinder 1.2 PureTech-motor een aantal reacties uitgelicht van mensen die hun verhaal wilden delen. Ook test Kassa's Boodschappenmandje weer de goedkoopste variant van een alledaags product bij zes verschillende supermarkten.
Probleemmotor Peugeot, Citroën, DS en Opel. Door een distributieriem die veel te snel slijt, kunnen auto's remproblemen krijgen en kan zelfs de motor in de soep lopen. Daarom is er een verplichte terugroepactie voor auto's van Stellantis (Peugeot, Citroen, DS en Opel) met een driecilinder 1.2 PureTechmotor. * Kredietverstrekkers compenseren niet naar behoren. Dat blijkt uit mails en berichten die binnenkomen bij Kassa en Stichting Geldbelangen. * Belbus: MediaMarkt en de terugkeer van de kapotte tv. Een televisie die ná de reparatie nog kapotter is dan ervoor? Bij MediaMarkt kan het. Curtis Ham bracht de tv weer terug en wacht nu al maanden.
Niet iedereen kan de digitalisering bijbenen. * Wie wint de vegetarische burger test? * Alles over de Provinciale Staten: hoe gaan we met geluidhinder om? * Belbus: even een spaarrekening openen voor je zoon? Niet bij ING
Een uitspraak van een kantonrechter in een zaak tegen Vattenfall kan mogelijk grote implicaties hebben voor de energiemarkt. De tekst in het contract op basis waarvan het energiebedrijf dacht haar prijzen te mogen wijzigen, is volgens de rechter te onduidelijk. En daarom is er een streep gezet door een recente prijsverhoging. Volgens juristen kan dit gevolgen hebben voor veel meer prijsverhogingen, mogelijk tot jaren geleden. Daarnaast wordt er besproken waarom een burn-out vaak niet gediagnosticeerd wordt en wat voor gevolgen dat heeft. Verder gaat de Belbus langs bij de Beddenleeuw, omdat ze vaak niet leveren en onbereikbaar zijn.
De provincie bepaalt hoe we ruimte inrichten. Waar komen wegen, waar kan er gebouwd worden, waar is ruimte voor natuur en waar komen windmolens? * In 2022 werden studenten uitgesloten van de eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Uit een recente rechtszaak blijkt opnieuw: die uitsluiting is onterecht. Alleen vallen de meeste studenten nog steeds buiten de boot. Want als je niet op tijd bezwaar hebt gemaakt, heb je geen poot om op te staan. Hoe zit dat precies? * In de belbus het verhaal van Inge. Door een storing bij een kledingwinkel betaalt ze twee keer. Na twee weken heeft zij dit geld nog steeds niet terug.
Luchtverontreiniging zorgt in Nederland ieder jaar voor een enorme gezondheidsschade. Denk aan vroeggeboortes, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker en duizenden voortijdige sterfgevallen. In Nederland is weerstand tegen nieuwe normen voor luchtvervuiling die Europa wil, maar gaan die wel ver genoeg? Daarnaast komen de Provinciale Statenverkiezingen aan bod. Veel mensen weten niet dat de provincie directe invloed heeft op hun naaste omgeving. Ook wordt de handel in tweedehands tickets besproken. De bekendste kaartverkoper Ticketmaster houdt de doorverkoop steeds vaker in eigen beheer. Maar zijn fans daar ook echt mee geholpen?
'Vind-mijn' gadgets worden misbruikt door stalkers. * Hoe goed is fluoridevrije tandpasta? * Belbus: Studers. * Test: Welke alcoholvrije mousserende wijn is het lekkerst (voor Valentijnsdag)?
Er is aandacht voor de vraag: wie betaalt de rekening voor mensen met long covid? Want 26.000 mensen zitten thuis met langdurige covidklachten na te zijn besmet met corona. In de Belbus het verhaal van Maurice. Hij stuurt twee pakketjes retour naar Otto, maar waarom krijgt hij zijn geld niet terug?
Burgers hebben via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) recht op huishoudelijke hulp, maar in de praktijk duurt het lang voordat mensen deze hulp ook echt krijgen. Hoe zit dat? Onder de #IkRedHetNietMeer luisteren we naar het verhaal van Esmee (23), die door haar fysieke beperking minder uren beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Daardoor komt ze ongewild in de bijstand. Is het wel passend om mensen met een chronische ziekte onder te brengen in de Participatiewet? En veel jongeren gebruiken de video-app TikTok als belangrijkste nieuwsbron, maar dat gaat vaak gepaard met nepnieuws of desinformatie. Hoe kun je deze content herkennen?
De helft van de basisschoolleerlingen die van school afkomt en één op de drie vijftienjarigen heeft ernstige leesproblemen. Nu er plannen liggen om de dyslexiezorg terug te brengen naar het onderwijs, is het de vraag of scholen klaar zijn voor deze belangrijke taak. Ook het onderwerp armoede komt aan bod. Armoede was hét onderwerp van 2022. Door de inflatie en hoge energierekeningen kwamen steeds meer mensen in de knel. Het kabinet kwam met een omvangrijk pakket aan koopkrachtmaatregelen. Krijgen we in 2023 eindelijk financiële ademruimte? Arjan Vliegenthart van het Nibud komt met nieuwe koopkrachtberekeningen.
Welke vragen leven er rondom het energieplafond en de sterk wisselende energieprijzen? Want ondanks de maatregelen is de situatie voor veel mensen nog niet beter. Verder is er aandacht voor de medicijntekorten waar Nederland al jaren mee te kampen heeft en legt gezondheidseconoom Xander Koolman uit waarom juist Nederland daar zoveel last van heeft. Ook onderzoeken we de komende tijd hoe het kan dat steeds meer mensen die werken tóch niet rond kunnen komen. Zo werkt Marga Hubers als chauffeur voor mensen die speciaal vervoer nodig hebben, ze werkt 32 uur per week, maar komt van haar salaris niet meer rond.
Ciana Mayam kijkt terug op het afgelopen jaar waarin ze tientallen gedupeerden hielp, die opvallend vaak problemen in en om het huis hadden. Spannende confrontaties met lastige bedrijven en oplichters.
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit.
Eneco gaat klanten met zonnepanelen die stroom teruggeven fors minder betalen. Andere maatschappijen zoals Budget Energie berekenen deze terugleververgoeding niet meer per jaar, maar per maand. De consument heeft in ieder geval het nakijken. Hoe zit dat precies? En mag het allemaal wel volgens de wet? En verder zijn energierekeningen van 500 euro per maand helaas geen uitzonderingen meer. Steeds meer Nederlanders komen in de knel. Aandacht voor iedereen die kopje onder dreigt te gaan door deze enorme prijsstijgingen. De overheid is aan zet, maar zijn de nieuwste plannen van het kabinet wel genoeg om dit op te lossen?
Grote spelers als Facebook en Google volgen je bij alles wat je doet op je telefoon of online. De profielen die zij van jou opbouwen zijn veel geld waard voor adverteerders. Maar wat weten ze dan eigenlijk van je? * Aandacht voor de 2,5 miljoen laaggeletterde Nederlanders die vaak vastlopen in de gezondheidszorg. * Waarom zou je dertig euro betalen voor het opzeggen van een abonnement op bijvoorbeeld een krant, sportschool of provider, terwijl het ook gratis kan? Door de slimme marketing van deze opzegbedrijven trappen veel mensen hier in. Maar mag het eigenlijk wel?
Door alle gigantische prijsstijgingen kunnen steeds meer Nederlanders hun energierekening, boodschappen of benzine niet meer betalen. Wat moet er gedaan worden om ervoor te zorgen dat niet nog meer Nederlanders ten onder gaan? Er wordt een webshop ontmaskerd die het onder andere niet zo nauw neemt met de retourregels. En wanneer moet je akkoord gaan met een compensatieregeling? Wat als de regeling na jaren veel beter is geworden, maar jij bent al akkoord gegaan? Tot slot gaat de Belbus langs bij Bol.com.
In de Belbus-special kijkt Ciana Mayam terug op bijzondere verhalen van het afgelopen jaar. Oud-presentatoren van de afgelopen 23 jaar laten hun meest dierbare aflevering zien. Verder een kijkje achter de schermen bij de politie bij de jacht op malafide websites. En een spetterend einde om alle ergernissen van het afgelopen jaar achter ons te laten.
In de laatste uitzending van dit seizoen verkeert Kassa alvast in vakantiesferen! We vertellen je alles wat je moet weten over zonnebrandcrème. We hebben een test: welk strandtentje is de beste voor een dagje zon, zee en strand? En, de prijzen voor reizen zijn geëxplodeerd. Kun je nog wel voor een leuk bedrag op vakantie? Wij zoeken het voor je uit. In de Belbus het verhaal van John en zijn vrouw. Een stedentripje naar Londen geboekt bij Eurostar betekende voor hen bijbetalen voor minder!
Hondenuitlaatservice steeds minder welkom. Nu we weer met z'n allen overdag op kantoor zitten, is de (nieuw aangeschafte) hond alleen thuis. Dé oplossing lijkt de hondenuitlaatservice (HUS). Maar steeds meer gemeenten en natuurgebieden verbieden deze bedrijfstak. * Fast fashion: snelle en goedkope mode. We kopen steeds meer kleren die we steeds korter gebruiken, omdat de producten van lage kwaliteit zijn of de volgende trend zich alweer aandient. In Europa wordt nu strengere regelgeving voorbereid om deze wegwerpcultuur een halt toe te roepen. * Rookmelders vanaf 1 juli verplicht. * Belbus: Loodgieters rekenen torenhoge prijzen.
Voedzaam koken met een beperkt budget. Kun je met een beperkt budget eigenlijk nog wel een gezonde, voedzame én lekkere maaltijd op tafel zetten? Masterchef-winnaar Estée Strooker, tv-kok Jadis Schreuder én kookboekenauteur, en tevens Kassa-bekende, Judith Cyrus gaan de ultieme uitdaging aan om dat te onderzoeken. * Vitamine D gaat uit het basispakket. Maar waarom eigenlijk? * Veel klachten over Viaplay. We nemen de problemen onder de loep. * Belbus: Verhuurder lost geluidsoverlast niet op. Suzanne heeft al 3 jaar lang geen rust in haar eigen huis door geluidsoverlast van het verwarmingssysteem. De verhuurder weet het maar niet op te lossen.
Schuldhulpverleners rekenen torenhoge kosten. Wie schulden heeft, wil natuurlijk geen nieuwe schulden maken! Sommige commerciële schuldhulpverleners blijken daar echter heel anders over te denken. Zij rekenen torenhoge kosten en brengen klanten alleen maar verder in de problemen. * Belbus: De alarmdienst waar je niet meer vanaf komt. * Digitale toegankelijkheid voor slechtzienden. Het internet is slecht toegankelijk voor mensen voor een beperking. Hoe kan dat en wat moeten we daaraan doen?
Er wordt aandacht besteed aan de steeds hogere kosten van de dierenarts. Zeker als je buiten reguliere openingstijden bij de dierenarts terecht moet, ben je vaak enorme bedragen kwijt. Kassa zoekt uit hoe dat zit. Ook staan we stil bij de energietoeslag. Mensen met een laag inkomen krijgen een eenmalige compensatie van 800 euro om de stijging van de energieprijzen te compenseren. Maar studenten, die vaak met meerdere personen op één adres ingeschreven staan, vallen buiten deze regeling. Ook als ze individueel onder de inkomensgrens zitten. Hoe kan dat? En kan deze groep niet tóch in aanmerking komen voor compensatie?
Er wordt aandacht besteed aan spiraalsloten. Opmerkelijk genoeg zijn de spiraalsloten van de HEMA wel heel makkelijk open te maken. Verder doet de helft van de Nederlanders weleens vrijwilligerswerk, maar 98% van de vrijwilligers ontvangt daar geen vergoeding voor. Ook weten we allemaal dat vliegen slecht is voor het milieu. De CO2 uitstoot kan je echter vaak compenseren door een paar euro neer te leggen, maar kan dit wel zo goedkoop?
Wie verhuist, deelt uit! Vegetarische bitterballen in ons geval. Welke is de lekkerste? * Maar we hebben meer onderwerpen: de Nationale Ombudsman, Reinier van Zuthpen, is bij ons in de studio om te praten over de financiële knelpunten waar statushouders mee te maken krijgen. * Voetbalfans verleid tot online gokken door sponsors Eredivisieclubs. * Ook de Belbus komt in actie. Tyrone is bezorger voor Domino's Pizza in Breda. Om de pizza's zo snel mogelijk te bezorgen rijdt hij op een elektrische fiets. En omdat hij niet alle straten van de stad kent, gebruikt hij zijn telefoon voor navigatie. Alleen, dat komt hem duur te staan.
Er is een nijpend tekort van leraren in het onderwijs. Detacheringsbureaus zien een gat in de markt en vragen soms het dubbele voor hun flexleraren aan de basisscholen. Hoe zit dat precies? Daarnaast verplicht een verhuurder zijn huurders, vaak studenten, akkoord te gaan met een buitensporige verhoging van 300% aan servicekosten. Mag dat wel? En Ciana in de Belbus komt in actie voor bewoners van een acht verdiepingen tellend flatgebouw, omdat door de verbouwing de lift voor een aantal weken is uitgeschakeld.
Voor een gehandicapt kind zijn verschillende hulpmiddelen in huis nodig. Wanneer het kind verhuist naar een woonvoorziening, moeten de verzorgers hier afstand van doen. Maar hoe moet dat nu als het kind geregeld thuis wil logeren? Het tuincentrum staat vol met uitheemse of met gif bespoten plantjes die bijen zouden aantrekken, maar vaak zijn deze helemaal niet zo goed voor de bijen. Waar moet je op letten als je het wel goed wil doen voor de bijen? En in de Belbus: Hoelang mag een bedrijf over het plaatsen van kunststof kozijnen doen? Na een jaar van gemiste kansen is voor Jaap het geduld op en wil hij zijn aanbetaling terug.
Non Fungible Tokens, ofwel NFT's: veel mensen kopen deze digitale plaatjes als beleggingsobject. Dat blijkt echter een riskante business. En verder laat ING weten dat ze per direct stoppen met het financieren van nieuwe olie- en gasprojecten. Maar wat betekent dat voor de miljarden euro's die al geïnvesteerd worden in bestaande olie- en gasprojecten? In de Belbus is er aandacht voor een bedrijf dat zijn eigen spullen niet retour wil nemen.
We duiken in de wereld van het persoonsgebonden budget (pgb). Waarom wordt na 27 jaar het pgb-systeem nog steeds vaak geassocieerd met fraude? En hoeveel geld kost het eigenlijk om alle pgb-toekenningen te controleren? Starters met een modaal inkomen moeten een schep met eigen geld meenemen om kans te maken op de woningmarkt. Vaak blijkt 38.000 euro nog niet te voldoen. En Parkmobile denkt dat klanten op twee plekken tegelijk kunnen zijn. Ciana neemt de proef op de som en test met de Belbus of dat mogelijk is.
Er wordt aandacht besteed aan schimmel en vochtoverlast in huurwoningen. Deze problemen zijn vies, vervelend en ook nog eens slecht voor de gezondheid. Woningcorporaties leggen de verantwoordelijkheid regelmatig bij de bewoner neer: er moet gewoon beter geventileerd worden. Maar is dat zo? Wiens verantwoordelijkheid zijn die vieze schimmels nou eigenlijk? Ook duiken we opnieuw in de wereld van het online gokken: hoe beschermen legale gokaanbieders jongvolwassenen tegen grote verliezen? Verder maakt Ciana een puzzeltocht in haar Belbus.
Met de oorlog in Oekraïne komt de goedheid van veel Nederlanders naar boven. We maken een portret van meerdere burgerinitiatieven om de mensen in Oekraïne te helpen en in de studio praten we met hoogleraar Noodhulp Thea Hilhorst over deze initiatieven. Verder is er op dit moment in het primaire onderwijs een tekort aan 4000 leraren. De Indische Buurtschool in Amsterdam heeft een oplossing bedacht: namelijk een lerares uit Suriname hierheen halen, want daar hebben ze een overschot. Maar die krijgen geen werkvergunning. Hoe kan dat?
Alles over de handel in NFT's, digitale eigendomscertificaten van een kunstwerk, foto of zelfs een twitterbericht. De één wordt schatrijk en de ander opgelicht. Wat is het precies en wat moet je als consument ermee? * De gemeente Rotterdam ziet toch af van de omstreden verkoop van het vakantiepark Hoek van Holland na publieke verontwaardiging en uitgebreide aandacht in Kassa. * We onderzoeken of je kleine statiegeldflesjes ook weer kan inleveren op de plek waar je ze gekocht hebt. * In de Belbus: hoe veilig is je bijzondere Lego-verzameling bij opslagbedrijf Shurgard?
Er is veel te doen om het fokken van kortsnuitige hondjes. Niet alle fokkers houden zich aan de wettelijke regels. In de Belbus het verhaal van Aldo. Zijn tuinhuisje is maar half afgebouwd. Komt het ooit nog goed? En nieuwe studenten krijgen weer een basisbeurs. Maar hoe moet het met de torenhoge studieschulden die studenten de afgelopen jaren hebben opgebouwd?
Onlinegokkers krijgen steeds vaker te maken met de risico's op gokverslaving. Er is twijfel of er voldoende bescherming hiertegen is. Daarnaast loopt retaildeskundige Paul Moers door de supermarkt. Sommige producten zijn erg hard in prijs gestegen. In de Belbus het verhaal van Ton en Carrie. De sta-op-stoel die zij vorig jaar kochten bij Zit Optimaal, wordt maar niet geleverd. Met de kandidaten van Kassa's Leefstijlprogramma maken we de balans op.
Aandacht voor mensen met een beperking die niet kunnen sporten. omdat een speciale prothese niet wordt vergoed. En gezellig rond het haardvuur zitten, kan dat nog? Gemeenten geven steeds vaker subsidie voor het laten verwijderen van de open haard. De Belbus rukt uit voor Leo en Marion. Zij deden geen coronatest maar kregen wél een uitslag. En we presenteren Kassa's kaasfonduetest.
We besteden aandacht aan bankhelpdeskfraude. Volgens de wet moeten banken hun klanten vergoeden bij schade door fraude, maar sommige klanten van ABN AMRO komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Verder laat een Kassa-kijker een vijfde woonoplossing zien en worden er kruidnoten getest.
Aandacht voor statiegeld op plastic flessen. Sinds deze zomer zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, maar niet op álle plastic flesjes. Hoe zit dat? Verder hebben we het over het ondernemerskrediet en laten we zien hoe zwaar kleine ondernemers het op dit moment hebben. Daarnaast hebben we het over zwarte tandpasta met actieve houtskool en of dit nou echt voor wittere tanden zorgt.
Het kabinet geeft compensatie voor de gestegen energieprijzen. Is dit voldoende voor lagere inkomens in slecht geïsoleerde huizen? Verder neemt Kassa de dure cursus van Chemo CleanUp onder de loep, waarmee pijnklachten na een chemokuur worden verholpen. Kloppen de claims van het bedrijf wel?
Hoe kan het dat miljoenen pensioenen al twaalf jaar niet meegroeien met de koopkracht? We bespreken het. Verder kijken we naar CO2-compensatie bij KLM. Werkt dat eigenlijk wel? Ook is er weer een Belbus, waarin we langsgaan bij Jet. Zij wacht al twee jaar op haar droombadkamer.
Kassa gaat in op de zorgen die er leven onder consumenten over de stijgende energieprijzen. Nu al worden contracten met klanten die niet akkoord gaan met een prijsverhoging eenzijdig opgezegd. * We kijken naar de vermeldingen van wachttijden in ziekenhuizen op Zorgkaartnederland.nl. Daar blijkt van alles mis mee. * De Belbus komt in actie omdat Canal Digitaal geld van een opgezegd abonnement niet volledig wil teruggeven.
Er is onduidelijkheid over de vrijwillige ouderbijdrage. Sommige scholen doen nog altijd alsof ouders verplicht zijn om een financiële bijdrage te geven. * In de Belbus het verhaal van Petra. Haar vlucht naar Marokko ging vorig jaar niet door, maar het geld heeft ze nog steeds niet terug. * Aandacht voor de groei van het aantal ondergrondse laadpunten voor elektrische auto's. VvE's maken bezwaar vanwege brandgevaar. * Verslavingszorginstelling Jellinek vindt dat de Toto-reclames, waarin BN'ers zoals Wesley Sneijder en Kim Feenstra meedoen, aanzet tot gokken.
Jonge kinderen online worden ingezet voor marketingdoeleinden. 'Familievloggers' verdienen op YouTube en Instagram geld met filmpjes, terwijl er strenge regels gelden voor kinderarbeid. Kan dit zomaar? * In de supermarkt zie je steeds vaker kartonnen waterflesjes zónder statiegeld. Zijn deze echt beter voor het milieu dan plastic flesjes? * Je zit in een rolstoel en je huis heeft dure aanpassingen nodig. Wat moet je doen als de gemeente zegt: 'Ga maar verhuizen'?
Aandacht voor opvallende regels die verhuurders opnemen in het huurcontract. Vaak zijn dat regels die helemaal niet opgesteld mogen worden. Verder hebben we het over antidepressiva en de afbouwmedicatie die nog vaak niet vergoed wordt en vertellen we het schrijnende verhaal van Tansu, die het huis uitgezet wordt. In de Belbus: Een schoonmaakrobot voor een zwembad, die voor reparatie wordt opgestuurd, komt maar niet terug. De robot wordt gegijzeld door de leverancier, een oude bekende van de Belbus. Tijd voor actie van het B-Team!
Weggejaagd van vakantiepark: kan dat zomaar? Al tientallen jaren sta je op een vakantiepark. Jouw recreatiewoning heb je omgetoverd tot je eigen paleisje. Maar dan word je weggejaagd, omdat je recreatiewoning plaats moet maken voor dure chalets. * Kindertoeslagaffaire: is de compensatie vanuit kabinet genoeg? * Belbus: Er rammelt van alles bij exclusief fietsmerk Van Moof. Hielke koopt zijn droomfiets, een elektrische Van Moof. Maar sinds de aanschaf is het niets dan ellende.
Aandacht voor weer een nieuwe vorm van spoofing, waardoor ABN AMRO-klanten tienduizenden euro's kwijtraakten. Ook kijken we naar de vangnetregeling van diezelfde bank, gaan we langs bij enkele deelnemers van Kassa's Leefstijlprogramma en onderzoeken ze hoe inclusief de foundation is op de Nederlandse markt. Verder zet de Belbus een lange achtervolging in door Oost-Nederland.
Er is al drie jaar een medicijn voor patiënten met zeer ernstige migraine, maar waarom wordt het nog steeds niet vergoed? Verder regent het klachten over een vakantiepark van de Oostappen Groep. Wat gaat er mis met de hygiëne en het onderhoud? De Belbus gaat op pad om geld terug te krijgen van T-Mobile. Ook zien wij dat de overname van pensioenfonds Reiswerk Pensioenen gepaard gaat met tal van problemen.
Het is volop zomer, tijd om lekker te ontspannen dus! Maar zomer of niet ... keuzestress blijft je achtervolgen. Elke dag sta je namelijk voor duizenden keuzes. Voor je kledingkast, als je de koelkast opentrekt, in de supermarkt, als je gaat sporten of als je een uitje wilt plannen. Samen met 'de Beerthuisjes' uit Gelderland gaan we in Test Case allerlei producten voor jou testen. Van ijskoffie tot stuntsteps en van supboards tot vleesvervangers voor op brood. Alles om jouw leven nét een stukje makkelijker te maken.
In vakantiesfeer kijken Ciana Mayam en Amber Kortzorg terug op het afgelopen seizoen, waarin de Belbus opkwam voor consumenten met kleine en grote problemen die bij bedrijven tegen muren aanliepen van onwil of onkunde. Met opvallende en leuke fragmenten en ontwikkelingen. En een spectaculaire ontdekking.
De erfbelasting vormt een groot probleem voor minderjarige kinderen wier beide ouders overlijden en hierdoor soms hun huis moeten verkopen. * Goed nieuws voor klanten met (voorheen) een wurgkrediet bij Interbank, waarvoor er nu extra compensatie komt. * We kijken vooruit naar de zomer. Kunnen we dan wel op vakantie en is het slim om nu al te boeken? * De Belbus en vier duo's testen producten in 'Tebbie Nou Weer Gekocht Dan?!'.
Welke gevolgen heeft het uitschakelen van het TF-signaal? Veel consumenten zitten per 1 juli zonder goedkope stroom en met apparaten die niet goed werken. * Welke duurzaam gevangen vis kun je met een gerust hart eten? En welke vis kun je maar beter laten liggen? * In de Belbus moet Ciana een slepend probleem met zonnepanelen oplossen. * In de studio ontvangen wij de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij vindt dat 3.000 AOW-gerechtigden die onjuist geregistreerd staan bij het CAK compensatie verdienen.
Kassa staat stil bij internetbankieren. Want waarom beschermen banken hun klanten niet beter? Verder besteden we in Kassa's Leefstijlprogramma aandacht aan bewegen met een beperking en gaan we met de Belbus langs bij Eneco voor een onderhoudsafspraak.
We besteden aandacht aan de bouwkundige keuring. Want wordt deze wel altijd zo kundig uitgevoerd? * En we kijken naar de vele plastic wikkels van chocoladefabrikanten als die van Mars, die in de natuur terechtkomen. Wanneer gaat hier iets aan gebeuren?
's Lands oudste vakantiepark in de uitverkoop. Hoe Rotterdam kiest voor poen ik plaats van fatsoen. * Brandgevaarlijke accu in Opel Ampera-E. Eigenaren kregen een brief van Opel Nederland waarin staat dat de auto brandgevaarlijk is als hij volledig is opgeladen. * Compensatie klanten Santander en Hollandsche Disconto Voorschotbank? * Belbus - WANTED: Budget Energie.
Na de uitspraak van het Kifid over de rente bij het doorlopend krediet van ABN AMRO is de grote vraag: gaat de bank geld teruggeven aan de tienduizenden klanten die te veel rente hebben betaald? * We besteden aandacht aan medicijnverpakkingen. Voor veel patiënten zijn die verpakkingen nog een doorn in het oog. Negen op de tien van hen heeft moeite met de verpakkingen van medicijnen voor specifieke aandoeningen en ziekten, zoals reuma en parkinson. * Ook kijken we hoe het nu gaat met deelnemer Marja uit Kassa's Leefstijlprogramma, proberen we producten uit in 'Tebbie Nou Weer Gekocht Dan?!' en bezoeken we met de Belbus Leen Bakker.
Particuliere investeerders bezetten woningmarkt. Kassa gaat kijken in het Laakkwartier in Den Haag, een wijk die enorm in trek is bij particuliere beleggers. * Gehackte Instagram-accounts. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof legt uit hoe het gebeurt en geeft tips hoe je dit kunt voorkomen. * Wil je op me stemmen? Twee zwevende kiezers gaan op date met een lijsttrekker. * Belbus: Parkeren met een parkeervergunning blijft een vak apart. Shannon en Gijs krijgen maar liefst dertien parkeerboetes van de gemeente Amsterdam, en dat terwijl ze een parkeervergunning hebben.
Er wordt aandacht besteed aan het AOW-pensioen. Je krijgt een brief voor een hoger AOW-pensioen, maar dan blijkt ineens dat je er honderden euro's op achteruitgaat. Verder wordt er aandacht besteed aan wurgkredieten. Een recente uitspraak van klachteninstituut Kifid pakt namelijk goed uit voor tienduizenden klanten van ABN AMRO, die te veel rente hebben betaald over hun doorlopende krediet.
Hoe kan het dat kinderen al op jonge leeftijd te zwaar zijn? En wat moet er gebeuren om het tij te keren? * In Kassa's verkiezingsrubriek Wil je op me stemmen? sturen wij zwevende kiezers op date, deze keer Sigrid Kaag (D66) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). * Veel ondernemers lukt het door de coronacrisis niet meer om de rekeningen te betalen, laat staan de torenhoge rente op hun ondernemerskrediet. Wat nu? * In de Belbus: Kruidvat lost een accuprobleem met een e-bike maar niet op.
Het elektrische hulp- en servicesysteem bij de auto's van Opel werkt niet meer. Waarom wordt dit niet opgelost? * We kijken naar de financiële problemen waarin veel kleine ondernemers nu verkeren, doordat de TOZO niet toereikend is. * En we kijken naar de beveiliging bij het achteraf betalen via Klarna.
Aandacht voor de wetswijziging die irritante telemarketing-telefoontjes aan banden moet leggen. Pakt dit wel goed uit? * We gaan in op de vraag: Hoe komt het dat gemeentes de WOZ-waarde vaak verkeerd vaststellen? We vergelijken wachtwoordmanagers en kijken we naar het nieuwe beleid van Zilveren Kruis, waardoor wat hulpmiddelen alleen nog bij online of telefonisch bestellen worden vergoed. * De Belbus gaat deze week langs bij de Beddenreus, die de coronamaatregelen als excuus gebruiken om hun klanten aan het lijntje te houden.
Het is weer tijd voor een broodnodige test. Deze keer geven we antwoord op de vraag: In welke supermarkt ben je aan het juiste adres voor fijn volkorenbrood? Ook gaan we in op de invloed van corona op overgewicht voor Kassa's Leefstijlprogramma en is er weer een gloednieuwe Belbus met in de hoofdrol Bol.com.
Problemen telefonische energieverkoop houden aan * Achterstanden onderwijs * Problemen jeugd-ggz worden steeds groter * Belbus: Rofra Home laat klant met reuma kast zeven keer in- en uitladen
We besteden aandacht aan de bijstandsuitkering. Als je inwonende kind volwassen is, ontvang je minder geld. Maar wat moet je doen als je dan niet meer rondkomt? Verder hebben we het over de problemen in de jeugd-ggz die steeds groter worden en volgen we de 62-jarige Spaanse Josefina, één van de negen deelnemers van Kassa's leefstijlprogramma.
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit.
We belichten de gevolgen voor scholieren van de nieuwe lockdown. Want wéér zijn de scholen gesloten. Het gevaar van leerachterstanden en grotere sociale ongelijkheid dreigt. Gelukkig zijn er tijdens de lockdown ook mooie initiatieven. Wij laten er een paar zien. Verder komen Leaf-rijders veel minder ver op een accu-lading dan voorgespiegeld. Waarom werden zij niet goed voorgelicht door Nissan? En we laten zien dat niet alleen consumenten klem komen te zitten door wurgkredieten. Ondernemers maken hetzelfde mee met zakelijke kredieten. Tot besluit testen wij, speciaal voor kerst, ijstaart uit de supermarkt.
We besteden aandacht aan de zorgverzekeringen. Verzekeraars bieden kortingen aan als je je collectief verzekert, maar je bent niet altijd voordeliger uit. Verder hebben we het over het gebrek aan tolken in de zorg, misbruikt Ticketmaster de coronaregeling om geen geld terug te betalen en reikt Foodwatch het Gouden Windei 2020 uit.
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit.
We besteden aandacht aan de elektrische auto van Nissan. Je zou er veel kilometers mee kunnen rijden, maar dat blijkt in de praktijk vies tegen te vallen. Verder hebben we het over bedrijven die subsidie krijgen terwijl ze veel CO2 uitstoten en over banken die alles uit de kast halen om klanten niet te hoeven compenseren.
ING reageert voor het eerst voor de camera op Kassa's spoofing-onthullingen. Schiet die bank slachtoffers van bankhelpdeskfraude te hulp of niet? In de Belbus helpt Ciana geld terug te krijgen voor gloednieuwe sneakers met een lekke zool. En Kassa neemt spatschermen onder de loep. Hoeveel bescherming bieden deze tegen het coronavirus?
We besteden aandacht aan coronapuppy's'. Sinds de eerste coronagolf groeit de vraag naar huisdieren. Zijn de baasjes maanden later nog steeds blij met hun huisdier? * Steeds meer mensen raken overbelast door de zware zorg voor een ouder, ziek kind of partner. Nederland telt 4,4 miljoen mantelzorgers, waarvan een kwart overbelast is. Hoe combineer je de zorg met een werkend leven? * Vanwege de coronapandemie zijn veel vliegtickets geannuleerd. Als dat gebeurt, heb je er recht op om binnen 7 dagen je geld terug te krijgen, maar consumenten moeten daar vaak maanden op wachten. * In de Belbus duikt Ciana in de wereld van Zwembad-discounter.com.
Reviews: hoeveel waarde hechten we eraan en hoe betrouwbaar zijn ze? Uit een Kassa-enquête onder 2.000 mensen blijkt dat bijna iedereen weleens reviews raadpleegt en ze voor veertien procent zelfs doorslaggevend zijn. Maar hoe betrouwbaar zijn deze reviews als de positieve recensies vooral 'op uitnodiging' worden geschreven? En hoe kan het dat reviews op de site van een webshop zelf soms een totaal ander beeld geven dan die op externe platforms? * Vergelijking infraroodthermometers. Steeds meer bedrijven en winkels gebruiken infraroodthermometers om coronapatiënten te detecteren. Maar hoe betrouwbaar zijn deze meetinstrumenten eigenlijk? * Waarom is prijs aan kassa soms hoger staat bij supermarktschap? Betaal je aan de kassa in de supermarkt wel de prijs die in de winkel staat aangegeven? Bij een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat verassend vaak niet het geval te zijn. Vaak gaat het om een paar cent, maar soms betaal je, als je niet oplet, euro's teveel.
Sinds deze week moeten we allemaal aan de mondkapjes. Maar welke moet je dan hebben? Kassa zoekt het - samen met TU Delft - ècht uit. * Je hebt niet altijd zin om de kleine lettertjes van je verzekeringen te lezen. Maar voor de bezitters van een huis met een asbestdak of -gevelbekleding is dat toch heel verstandig om te doen. Bij sommige opstalverzekeringen wordt namelijk de vergoeding bij schade aan je dak steeds verder teruggebracht. * Update spoofingfraude. Bankklanten worden in deze vorm van fraude gebeld door een crimineel die zich voordoet als medewerker van de bank en het echte telefoonnummer van de bank gebruikt. * Problemen met e-bikes bij Amslod. Na een eerste fietstochtje laadt de accu niet meer op.
Je betaalt een torenhoge rente op je krediet en krijgt deurwaarders op je dak, omdat je de rekeningen niet kunt betalen. En als blijkt dat de bank veel te veel rente in rekening heeft gebracht, stuurt de bank een duur advocatenkantoor op je af. * Voedselbanken zien nog grotere vraag én kleiner aanbod. Voedselbanken zijn fel tegen verspilling. Maar nu heel Nederland die visie overneemt, komen zij ineens producten te kort, en dat terwijl door de coronacrisis het aantal klanten toeneemt en nog verder zal toenemen. * Door de coronamaatregelen bezoeken steeds minder mensen sportscholen en yogastudio's. Online yoga vanuit de huiskamer wordt dan ook steeds populairder. Kassa test zes yogamatten.
Houden influencers zich aan de reclameregels? Net zoals voor reclame op televisie zijn er regels voor influencers die reclame maken in online video's, via Instagram of Youtube. Zo moet voor de kijker altijd duidelijk zijn of er sprake is van een betaalde samenwerking tussen een merk en de influencer in kwestie en er zijn verschillende manieren waarop dit aangegeven kan worden bij een video. Kassa nam de video uitingen van een aantal grote influencers onder de loep, en hieruit blijkt dat niet iedereen zich aan die regels houdt... * Hoe makkelijk kunnen minderjarigen zwaarden, kruisbogen en machetes kopen? Honderden minderjarigen zijn het afgelopen jaar betrokken geweest bij steekpartijen. Als slachtoffer, maar ook als dader. Kassa zocht uit hoe moeilijk het is om als minderjarige een gevaarlijk mes, zwaard of kruisboog te kopen. Zo mag je als minderjarige machetes kopen, terwijl de verkoop van zwaarden en kruisbogen aan jonger dan achttien jaar verboden is. Moet de wapenwet op de schop? * Belbus met een nieuw gezicht. En deze week de allereerste Belbus van de kersverse presentatrice Ciana Mayam. Voor haar vuurdoop gaat ze langs bij KLM, maar krijgt daar niet het koninklijke onthaal waar ze op hoopte...
We belichten de woningnood onder studenten. Die sleept al jaren voort, terwijl de huurprijzen de pan uit rijzen. Wat moet er gebeuren om dit te veranderen? Verder aandacht voor ME-patiënten. Zij worden nog altijd niet serieus genomen door verzekeringsartsen en keuringsinstanties. En we hebben een test: hoe smaakt de wijn van Nederlandse bodem?
Aandacht voor de buurtbus, want door de coronacrisis rijdt deze niet meer. Verder hebben we een update over de gevaarlijke cv-ketels van Ferroli en gaan we het hebben over 'spoofing', een vorm van fraude waarbij criminelen zich voordoen als een medewerker van een fraude-afdeling.
Hoe vier je deze zomer vakantie? We kijken alvast vooruit naar de zomer. Wat is er mogelijk als je vakantie wil vieren in Zuid-Europa? En hoe gaat het er in eigen land aan toe op de camping? Kunnen we veilig op pad? Verder laten we zien waar je op moet letten als je zwembandjes zoekt voor kinderen. Blijf je thuis deze zomer? De Belbus geeft tips voor de optimale 'staycation'.
Ruim 400.000 Nederlanders gebruiken de verslavende pijnstiller oxycodon. Om ermee te stoppen moet je langzaam afbouwen. Dat kan soms alleen met op maat gemaakte pillen. Maar het gekke is: dat wordt niet vergoed en als je de pillen blijft gebruiken wél. Voor sommigen betekent dat dan ook: niet afkicken, wel doorslikken. * Crédit Agricole rekende jarenlang torenhoge rentes aan klanten met doorlopende kredieten. De bank is daarvoor op de vingers getikt door het Kifid. Reden voor de bank om een compensatieregeling op te zetten. Maar die regeling pakt vaak slechter uit dan waar klanten volgens het Kifid recht op hebben. * Er is de afgelopen maanden een hoop te doen om de vouchers die luchtvaartmaatschappijen verstrekken. Deze week besloot minister Van Nieuwenhuizen om toch in te grijpen als deze maatschappijen weigeren om klanten hun geld terug te geven voor een geannuleerde vlucht. De Consumentenbond geeft antwoord op kijkersvragen.
Mensen met psychische problemen krijgen geen hulp vanwege coronacrisis. Veel mensen met ernstige psychische problemen zijn de afgelopen weken niet geholpen in de GGZ. Maar er zijn volgens deskundigen wel degelijk behandelmogelijkheden en die moeten nu ingezet worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aantal verwijzingen naar een psycholoog of psychiater de laatste maand met bijna 80 procent is afgenomen. In de studio Jacobine Geel, bestuursvoorzitter van GGZ. * Vleesvervangers; waar moet je op letten? Het aanbod vleesvervangers in de winkels groeit, want steeds meer mensen eten minder vlees. Maar zijn alle vleesvervangers even gezond en duurzaam? Wij zoeken uit wat de verschillen zijn en waar je op moet letten. Aan inspiratie geen gebrek; Chef Naresh Ramdjas laat zien hoe je op verschillende manieren zelf groenten kunt bereiden zodat het een gezonde én lekkere vervanging voor een stuk vlees is, bijvoorbeeld op de barbecue. * Brandgevaar elektrische auto's in parkeergarages. Kassa liet een aantal weken geleden zien dat elektrische auto's een groot brandgevaar kunnen vormen in ondergrondse openbare parkeergarages. Zijn er inmiddels maatregelen getroffen? Want ook bewoners met een ondergrondse parkeerplek maken zich nu grote zorgen over hun veiligheid.
Veel vragen over vakanties in eigen land. De mailbox van Kassa stroomt over van de vragen met betrekking tot vakanties in eigen land. Bij wie moet ik zijn als mijn verblijf niet doorgaat: de veilingsite of het vakantiepark? Waarom is het annuleren van een grote groepswoning niet mogelijk met de huidige maatregelen? Is een verhuurder verplicht om kosteloos om te boeken? En mag een park weigeren geld terug te geven als een consument geen voucher wil? De Consumentenbond beantwoordt deze en nog meer prangende vragen. * Geen rente voor certificaathouders Rabobank. Het is vaak een appeltje voor de dorst of een welkome aanvulling op het pensioen. Certificaathouders van de Rabobank rekenen eind maart op hun driemaandelijkse rentevergoeding. Maar de bank schrapt op het laatste moment onverwacht de betaling. Volgens berekeningen kunnen certificaathouders fluiten naar maar liefst 363 miljoen euro. * Test: kant-en-klare satésaus. Het barbequeseizoen is weer aangebroken en wat is dan lekkerder dan pindasaus bij je sateetjes? Natuurlijk kun je zelf aan de slag met ketoembar, pindakaas en sereh. Maar bij gebrek aan tijd óf zin is er in de supermarktschappen genoeg aanbod aan satésauzen. Tijd voor een test in Indische sferen: de kant-en-klare satésaustest. * Gevolgen van een coronaboete. Als je met meer mensen bij elkaar komt, kun je een boete krijgen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Je krijgt dan een strafblad en dat kan later nog vervelende gevolgen hebben als je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig hebt bij een werkgever, of als je bijvoorbeeld naar Amerika wilt reizen. * Verrassingsreisje in de Belbus. Deze week in de Belbus verzorgt Sahil een verrassingsreisje. Want als wij niet naar Frankrijk kunnen... dan halen we Frankrijk toch hierheen?
In de problemen door je belastingadviseur. Het is kinderlijk eenvoudig om belastingadviseur te worden. Maar door fouten van de adviseur kunnen mensen dik in de problemen en zelfs in de schulden terechtkomen. En wat misschien nog wel het ergste is: jij kunt er zelf de schuld van krijgen. * Klachten over Topbloemen.nl. Veel mensen zullen in deze tijd graag een bloemetje voor zichzelf of voor iemand anders kopen. Het is dan handig dat je dit ook online kunt doen, maar dan moet het boeket natuurlijk wel geleverd worden! Er bereiken ons opvallend veel klachten over de website Topbloemen.nl, die in 2016 nog als beste uit Kassa's bloemenbezorgtest kwam. Boeketten zouden niet geleverd worden of de bezorgde bos komt niet overeen met wat er is besteld. Vervolgens is het lastig om contact te leggen met de klantenservice van het bedrijf. Hoe zit dat? En hoe gaat Topbloemen dit oplossen? * Opvangplekken: Nu en straks. Door de coronacrisis moesten zoveel mogelijk daklozen van straat. Wegens besmettingsgevaar. Extra opvangplekken blijken nu opeens wél mogelijk. Maar hoe is het straks, als het virus weer weg is? * Bijzondere verrassing in De Belbus. Sahil gaat met de Belbus langs bij oma Titi om haar een wel heel bijzondere, muzikale verrassing te bezorgen.
Pasen staat voor de deur. Dus zie je in Kassa eieren, kooi-eieren. Deze worden gelegd in kooisystemen, waarin kippen nauwelijks bewegingsruimte hebben. Jaarlijks krijg je al snel tientallen kooi-eieren binnen. Hoe zit dat? * Aandacht voor de drieduizend Nederlanders die al wekenlang vastzitten in Marokko. * De veiligheid en privacy van videobel-apps. * Sahil biedt weer een helpende hand. Niet met de Belbus, maar met de paasmobiel.
Moeten banken hun hoge rentes tijdelijk verlagen? * Een volle inbox met corona-reisvragen: wat zijn mijn rechten en plichten? * Grote zorgen om kwetsbare kinderen * Kleine ondernemers die steunmaatregelen mislopen * Belbus: een bijzondere verjaardagsverrassing
Hou houd je als gezin alle ballen in de lucht? Pubers moeten in tijden van corona thuis braaf aan hun schoolwerk. Maar zélf willen ze bankhangen, gamen en afspreken met vrienden. En dat leidt tot irritaties en ruzie. We praten hierover met ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. * GGZ en corona. De coronacrisis zorgt voor een toenemende onrust en spanning in de samenleving. En helemaal bij mensen met een psychische aandoening. Wat doen de beperkende maatregelen en het isolement met mensen die mentaal kwetsbaar zijn en juist gebaat bij persoonlijk contact? Hoe redden zij zich en wat voor oplossingen worden er gevonden om hen toch bij te staan? * Kappers dicht? Geen nood. Wat als je net toe bent aan een knipbeurt nu alle kappers gesloten zijn? Helaas is het nog even wachten tot een professionele knipbeurt weer mogelijk is. Daarom in Kassa tips and tricks over hoe je thuis het haar van je huisgenoot of van jezelf kunt knippen. En ook wat je vooral niet moet doen! * Lekker weg in eigen land: kan dat nog? Dit weekend is de officieuze start van het voorjaarsseizoen voor campings en vakantieparken. Maar is het met de coronapandemie wel mogelijk er in eigen land op uit te gaan? Deze week mochten in delen van het land de campings en vakantieparken met maatregelen openblijven, elders werden ze gedwongen te sluiten. * De Belbus komt helpen! De Belbus trekt ook deze week alles uit de kast om mensen te helpen die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt. Zo gaat Sahil langs bij Jasmine uit Krommenie. Normaal gaat ze elke week sjoelen bij haar oma, maar door de crisis gaat dit niet meer door. Ook helpt hij Susanne om haar vriend Jeroen te verrassen. Susanne en Jeroen hebben sinds januari een relatie maar moeten elkaar nu missen. * En we bespreken wat de redactie van Kassa deze week verder opviel rondom het coronavirus.
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit. Met Sahil Amar Aïssa in de Belbus.
Nabestaandenpensioen. Je denkt dat je alles goed geregeld hebt, totdat je partner met wie je al twintig jaar samen bent plotseling overlijdt. Dan maak je ineens geen aanspraak op het pensioen van je partner. Hoe zit dat? Als je bent getrouwd en komt te overlijden, krijgt je partner (meestal) nabestaandenpensioen. Voor mensen die samenwonen is dat niet automatisch geregeld. Je moet vaak beschikken over een samenlevingscontract en bij het pensioenfonds aangeven dat je een partner hebt. Doe je dit niet, dan kan het zomaar zijn dat je niets krijgt. Ook niet als je kan bewijzen dat je al twintig jaar samen bent. * Vinted toch niet zo makkelijk? Volgens de reclame van Vinted kun je via het Europese online platform makkelijk en veilig tweedehands kleding kopen en verkopen. Toch is niet iedereen te spreken over Vinted. Zo wordt voornamelijk de koper beschermd door de regels van Vinted en als er problemen is de klantenservice slecht bereikbaar. Wat zijn je rechten eigenlijk als je gebruik maakt van een verkoopplatform als Vinted? * Kassa beantwoordt vragen over het coronavirus en reizen. Vanuit Noord-Italië is het coronavirus deze week steeds verder Europa binnengedrongen. Steeds meer landen melden mensen die zijn besmet met het virus. Naast Italië zijn ook populaire vakantiegebieden als Tirol, Frankrijk en Tenerife getroffen. Kunnen we nog wel op vakantie? Moeten we onze reizen uitstellen? En worden geannuleerde reizen gecompenseerd? In de studio van Kassa schuift Frank Oostdam van de ANVR aan met antwoorden op deze en andere vragen. * Arriva heft eerste klas in de trein op in Groningen en Friesland. Vanaf 13 december 2020 begint Arriva met het opheffen van de eerste klas in de trein in Friesland en Groningen. De tweede klasse wordt met oplaadpunten en dergelijke verbetert. Zo hoopt de vervoerder voor alle reizigers de treinreis comfortabeler te maken. Reisorganisatie Rover is er alleen op tegen. De organisatie stelt dat het niet voor alle reizigers wenselijk is. * Belbus: Samsung casht niet back. Nicole koopt begin september een Samsung-tablet waar een cashbackactie op zit. Ze stuurt een gebruikte iPhone 6S op en hoort van Samsung 123 euro terug te krijgen. Maar na maanden contact en vele beloftes staat het beloofde bedrag nog steeds niet op haar rekening. Sahil gaat erop af!
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit. Met Sahil Amar Aïssa in de Belbus.
Kassa kijkt naar het groeiend tekort aan geschikte woningen voor ouderen. Veel alleenstaande ouderen zitten in grote eengezinswoningen die niet levensloopbestendig zijn. Ze willen wel verhuizen, maar kunnen geen geschikte woning vinden. Hoe moet het tekort aan seniorenwoningen verholpen worden? Ook besteedt Kassa aandacht aan de aanhoudende klachtenstroom over MijnVerklaring.nl en probeert Sahil met de Belbus Pauls problemen met TV-Online op te lossen. Ook zie je de uitslag van de hondenpoepzakjes-test.
Aandacht voor de problemen bij de aanvraag van dubbele kinderbijslag. Een grote groep ouders ondervindt problemen met de wijze van beoordeling. Verder gaan we het hebben over de problemen bij het vinden van een nieuwe huisarts en hebben we het over luidsprekers van Sonos, die niet meer geüpdatet worden.
Leeftijdsdiscriminatie bij afsluiten autoverzekering. Je wilt een nieuwe autoverzekering afsluiten maar komt erachter dat je bij sommige verzekeraars geen verzekering kunt afsluiten. Of je moet als oudere, of zelfs als jongere, veel meer betalen dan een ander. Hoe kan dat en mag dat zomaar? * Hoge kosten bij naamswijziging vliegtickets. Bij het boeken van een vliegticket let je natuurlijk goed op of alle gegevens die je invult juist zijn. Toch kan het gebeuren dat je een (typ)fout maakt in je naam. Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen kun je zo'n fout kort na boeking nog kosteloos wijzingen, maar als je er later achter komt kan dat je zeer duur komen te staan. Zo zijn er ook vliegmaatschappijen die geen mogelijkheid bieden om een fout aan te passen, er zit dan niks anders op dan een compleet nieuw ticket te kopen. Mag dat zomaar? * Hoge boete van Belastingdienst door foutje btw-aangifte. Je bent een kleine zelfstandige of hebt tijdens je studie een bijbaantje als fietskoerier en bent daarom verplicht om elke kwartaal btw aangifte te doen. Maar wat doet de belastingdienst als je een klein foutje maakt? * Aftrap poepzakjestest. Kassa test hondenpoepzakjes! Je kunt ze krijgen in alle soorten en maten, met of zonder geurtje en in alle kleuren van de regenboog. Maar welk zakje is nou het fijnst? Een panel van hondenliefhebbers gaat met hun trouwe viervoeters aan de slag met verschillende hondenpoepzakjes en beoordeelt de zakjes op allerlei punten. In deze uitzending de aftrap van de test.
De eerste aflevering van het jaar is traditiegetrouw de Belbusspecial. Hierin kijkt Renze Klamer terug naar de leukste, meest spraakmakende en ontroerende Belbussen van het afgelopen jaar.
Kassa besteedt aandacht aan een nieuwe maatregel voor ex-kankerpatiënten. Zij kunnen straks, net als ieder ander, onder dezelfde voorwaarden een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Verder heeft Kassa het over gevaarlijke en milieuonvriendelijke pelletkachels en ze laten zien hoe je een heerlijke budgetkerstmaaltijd kunt maken.
Veel opticiens bieden een bril met een speciaal filter aan, dat ogen beschermt tegen het blauw licht van schermen. Werken die brillen ook echt? Kassa zoekt het uit. * Ook aandacht aan de nieuwe regels waarmee sociale huurders mogelijk in aanmerking komen voor huurverlaging. * Verder onderzoekt Kassa hoe iemand onverwacht voor zijn eigen risico opdraait, terwijl diegene geen behandeling heeft gehad, en de Belbus gaat langs bij een webshop met starterspakketten 'bijenhouden'.
Live consumentenprogramma met relevante, actuele en creatieve reportages, spannende confrontaties en handige tests. Kassa geeft niet op als het moeilijk wordt, graaft dieper en legt ingewikkelde zaken eenvoudig uit.
Stel, jouw motor wordt gestolen en je dient een claim in. Deze wordt afgewezen door de verzekeraar, omdat je een valse verklaring zou hebben gegeven. Hoe zit dat? Ook zoekt Kassa een antwoord op de vraag waarom een vrouw bij de kapper vaak (veel) duurder uit is dan een man met vrijwel hetzelfde kapsel. Verder besteedt Kassa aandacht aan de betrouwbaarheid van doe-het-zelfbeugels en gaat Kassa met de Belbus langs bij de nalatige vastgoedbeheerder MVGM.
Ziekenhuizen luiden noodklok wegens medicijntekorten. Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, is het van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. In de praktijk werkt dat niet altijd zo. Daarom luiden ziekenhuizen de noodklok. Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek van Amsterdam UMC, zegt: 'Er zijn elke dag wel zeker honderd geneesmiddelen die op ons lijstje van niet leverbare producten staan... Er zijn veel urgente middelen waar we op dit moment te kort aan hebben.' Hoe kan dat? Verantwoordelijk minister Bruno Bruins reageert in de studio. * De zin en onzin van zorgplafonds. * Omzetplafonds treden steeds eerder op. In het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam konden VGZ-verzekerden deze zomer al niet meer terecht. Patiënten zijn het spuugzat en willen af van deze afspraken tussen verzekeraars en zorgverleners over de hoeveelheid zorg die zij mogen leveren. Maar zijn de zorgkosten dan nog wel beheersbaar? * Belbus: Onderhoud MVGM kan opknapbeurt gebruiken. Theo en Marijke huren al 31 jaar een huisje bij vastgoedbeheerder MVGM. Het huisje zit echter vol met schimmel- en vochtplekken, scheuren in muren. En ook de badkamer is toe aan een opknapbeurt. Na 1,5 jaar wachten op actie van MGVM zijn ze er klaar mee en schakelen de Belbus in.
