

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Man en Kunst - Alle afleveringen
Ze was de koningin van de Flower Power in de kunsten: Ferdi Tajiri-Jansen. In de jaren vijftig knetterde ze op haar motor door Parijs, kreeg les van Ossip Zadkine en van haar latere echtgenoot Shinkichi Tajiri. Met haar laskunsten produceerde ze in the sixties grote, kleurrijke, brutale van kunstbont gemaakte sculpturen - met een erotisch tintje. Zoals de Wombtomb, die te zien is in de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Lucas De Man stort zich op het leven en werk van de Duitse expressionist Max Beckmann. En dan vooral op zijn Amsterdamse periode. De kunstenaar vluchtte voor de dreiging van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland en schilderde hier, op zijn zolderkamer, maar liefst een derde van zijn oeuvre. Een van de hoogtepunten daarvan is een dubbelportret van Beckmann en zijn vrouw Quappi, te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
De Britse 'Dame' Barbara Hepworth is een van de belangrijkste beeldhouwers uit de 20e eeuw. Lucas De Man betreedt haar oude huis en atelier in St. Ives in Cornwall, dat nog vol staat met haar beelden. Hepworth doorboorde die, zodat er een open binnenruimte ontstond - beelden met gaten. Die zijn ook te zien in het beroemde Rietveld Paviljoen bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo.
Thérèse Schwartze portretteerde koninginnen en de crème de la crème van de negentiende eeuw. Deze jonge, selfmade miljonair bezat meerdere panden aan de Amsterdamse Prinsengracht, maar het allerliefst stond ze in haar atelier. Lucas De Man bekijkt haar portret van koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm uit 1881, dat te zien is in Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Overal in de openbare ruimte kan je werk tegenkomen van de koning van het staal: beeldhouwer André Volten. Niet alleen bij de Stopera in Amsterdam of op pleinen, ook in verschillende paleistuinen staat werk van deze naoorlogse perfectionist. Prinses Beatrix is een groot fan van zijn werk. Presentator Lucas De Man gaat op diverse plekken in het land op zoek naar zijn werk, dat ook in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo te vinden is.
Het verhaal achter het werk 'Tir (Shooting Altar)' van Niki de Saint Phalle (Stedelijk Museum Amsterdam). Naast vrolijke sculpturen van vrouwen, maakte Saint Phalle ook bloederige werken, zoals deze installatie. Waarom was dat?
De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen, zoals het klassieke schilderij 'Entrance of the Theatre', hét sleutelstuk van zijn oeuvre dat in het Fries Museum te zien is. Hiermee brak hij internationaal door, verhuisde naar Londen, trouwde een veel jongere vrouw, werd schatrijk, omringde zich met de beau monde van de kunstwereld, werd nota bene geridderd én begraven in de prestigieuze St Paul's Cathedral. Het klinkt als een sprookje en dat is het ook. In Londen treedt Lucas De Man in de voetsporen van 'onze' Alma Tadema.
Een werk van Bartholomeus van der Helst. Hij was dé grote concurrent van Rembrandt in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Portretten schilderen kon hij als de beste, de hele beau monde van de hoofdstad wilde voor hem poseren, van de burgemeester tot Mary Stuart. Maar het allerberoemdste portret dat hij maakte was van burgemeesterszoon Gerard Andriesz Bicker, met zijn 220 kilo ook wel Dikke Bicker genoemd. Lucas De Man zoekt hem op in het Rijksmuseum en ontdekt een aantal pikante details over deze jongeman.
Het Van Gogh Museum Amsterdam kocht onlangs een portret van de hand van meesterschilder Edvard Munch, maker van 'De Schreeuw', een van de meest iconische kunstwerken ter wereld. Het portret van 'Felix Auerbach' is het enige schilderij van Munch dat permanent in Nederland te zien is. Lucas De Man ziet opvallende overeenkomsten tussen het portret en het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh en gaat in Oslo op zoek naar het tragische levensverhaal van de man achter 'De Schreeuw'.
Lucas De Man staat stil bij de beroemde tuin in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo: Jardin d'émail, van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Hij dwaalt door dit kunstwerk en bezoekt in Dubuffets vroegere woonplaats in Frankrijk een nog groter sculptuur van zijn hand.
