-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Het klokhuis - Alle afleveringen
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Een Kapper ouwehoert tegen een klant over het juttersbestaan op Vlieland.
Op het Klokhuis Kantoor toont Peggy haar kookkunsten. Eva gaat in een peperfabriek op zoek naar de herkomst van de pittige smaakmaker. Als je een snoepje op de grond laat vallen en je raapt hem binnen vijf seconden op, zitten er geen bacteriën op. Toch? Tirsa en Eva doen de test. Huh?! Wat wordt er precies met het woord 'kwaliteit' bedoeld?
Eventing is een soort triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn: je moet allebei veel zelfvertrouwen hebben en elkaar ook helpen. Varkentje Rund laat de gevaren van extreme paardenspringsport zien.
Heel veel apparaten werken op elektriciteit. Elektriciteit is een soort energie en het komt uit je stopcontact. Het lijkt alsof die energie altijd voor je klaarligt als je dat nodig hebt. Maar zo werkt het niet. Pascal gaat op zoek naar de wereld achter het stopcontact. In de sketch heeft een middeleeuwse uitvinder een heel goed idee.
Je kan ze van de buitenkant misschien niet zien maar je gebruikt ze elke dag: je spieren. We hebben meer dan 600 spieren in ons lichaam. We gebruiken spieren om een marathon te rennen, om de boodschappen te tillen of om te kunnen lachen. Maar wat zijn spieren? En hoe kunnen we ze trainen? Janouk en Nizar zoeken het uit. Debbie zegt dat ze last heeft van spierpijn, maar Lara vertrouwt het niet.
Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt hoe water als wapen kan worden ingezet. Zelf houdt ze het ook niet droog. Ook Pien en Lobbert verdedigen hun kasteel met water.
Heleen wil geen bazige baas zijn en Luuk is woest over QR-codes. Een QR-code bestaat uit alleen maar blokjes. Hoe werkt dat? Een slang heeft geen poten, maar kan razendsnel bewegen. Hoe komt een slang precies vooruit? Eva maakt kennis met koningspython Loesje. Huh?! Wat is 'macht' precies en hoe zorg je dat je dat krijgt?
Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn. Ton is vermoord en Liesbeth lost het op.
Nizar gaat langs bij schoenontwerper Floris van Bommel. Hij heeft speciaal voor Nizar een nieuwe schoen ontworpen. In de fabriek van Floris, de enige schoenenfabriek in Nederland, ziet Nizar hoe zijn schoen gemaakt wordt. Pien en Lobbert krijgen bezoek van een prins met een glazen muiltje.
Janouk staat in de badkamer van kunstenaar Stijn ter Braak, maar er is iets bijzonders aan de hand. Waarom ziet ze zichzelf niet in de spiegel? En is die kraan nou van aluminiumfolie? Stijn bouwt alles in zijn huis na van afval. Niets is dus wat het lijkt. Samen gaan Janouk en Stijn op pad om oude spullen te verzamelen, en ze knutselen een lamp voor in de slaapkamer. In de sketch is bij de ober niks wat het lijkt.
De wereld zit vol unieke plekken, werelderfgoed. Om er één te bekijken hoef je helemaal niet ver te reizen, want in Nederland hebben we ze ook. Het Klokhuis bezoekt Kinderdijk. Bart neemt een kijkje in een molen. Maar waarom wordt zo'n belangrijke plek dan toch afvoerputje genoemd? Eddy Korving gaat het wereldrecord Kinderdijk bezoeken verbreken.
Heleen, Luuk en Peggy hebben sollicitatiegesprekken voor een vierde Klokhuisredactielid. Weet jij wat de morsecode is? Het Klokhuis zoekt het uit. Janouk pluist uit wat kippenvel eigenlijk is, en of dieren het ook kunnen krijgen. Huh?! Wat bedoelen ze nu eigenlijk met 'gemiddeld'?
De makers van Studio Drift combineren kunst en wetenschap. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen. Pascal helpt Ralph en Lonneke van Studio Drift een handje mee bij een heel precies werkje. En een man wil per se het geheim weten van een kunstwerk met zwevend beton.
Hoe worden appels gekweekt en komen er ooit nog nieuwe soorten? En hoe komen de appels van de boomgaard in de supermarkt? Sosha laat zien hoe het gaat. De ober laat een gast witlof eten door er appelmoes overheen te scheppen.
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als deze beren gered worden komen ze terecht bij Het Berenbos. Hier worden de verwaarloosde beren beschermd en verzorgd. Janouk kijkt een dagje mee. In de sketch speelt Greetje Poeplokje en de drie beren.
In Drenthe zijn de 'Koloniën van Weldadigheid' uitgeroepen tot Werelderfgoed. De Koloniën waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. De Dat-kan-toch-anders-man is bij het ontstaan van de eerste Kolonie van Weldadigheid.
Ben en Wouter praten in geheimtaal en Timo wil steward worden. Waarom doen ze het licht uit in het vliegtuig tijdens het opstijgen en landen? En hoe printen ze 3D beton?
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer. Ton en Liesbeth klagen over de bijwerkingen van medicijnen.
Racisme betekent dat mensen ongelijk behandeld worden vanwege hun huidskleur of afkomst. Racisme is best een moeilijk onderwerp om te bespreken en voor sommige mensen ook pijnlijk. Maar het is belangrijk er over te praten met elkaar. Sosha zoekt uit waar racisme vandaan komt. Ze gaat naar een basisschool waar docent Lucelle een les geeft over racisme. Sosha en Nizar praten over hun eigen ervaringen. De Ober doet er alles aan om niet racistisch over te komen.
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar?
Meer dan 1300 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en beschermd moeten worden. Janouk zoekt uit hoe die Werelderfgoedlijst is ontstaan en hoe je er op komt. Ridder William wil dat zijn kasteel op de Werelderfgoedlijst komt te staan.
Leonoor is vegetariër, kan ze dan wel daten met een slagerszoon? Hoe worden vleesvervangers gemaakt? En in Huh? de uitleg van het woord 'preventie'. In Geen Wonder leer je de verhoudingen van het menselijk lichaam.
Boer Gert heeft een akkerbouwbedrijf. Eens per jaar rooit hij de aardappelen en andere gewassen op zijn land. Dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk met allemaal hightech snufjes. Pascal loopt een dagje met hem mee. Voor het gezin in het Ruimteschip zijn al die snufjes alweer ouderwets.
Dit keer vol met spins en flips want Pascal gaat stuntskaten. Samen met Jaro laat hij allemaal gave trucs zien en geeft hij een lesje stuntskaten voor beginners. Maar wie is er beter? Jaro en Pascal vechten het uit in een battle. Vlogger Hetty stunt met haar rollator.
Honderden jaren was Nederland de baas in grote delen van wat we nu kennen als Indonesië. Janouk gaat vierhonderd jaar terug in de tijd en ziet hoe Nederland delen van het eilandenrijk met geweld veroverde. Veel Indonesiërs wilden een eigen land. In augustus 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, riep Indonesië de onafhankelijkheid uit. Janouk ziet wat voor oorlogen er nodig waren voordat Indonesië eindelijk een eigen land werd, en hoe deze tijd hier in Nederland wordt herdacht. In de sketch zien we hoe Nederlandse kolonisten zichzelf heel erg beschaafd vinden, maar zijn ze dat ook?
Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z'n werk gaat. En ook Dos Hermanos neemt een kijkje in het lichaam.
Ben heeft een afspraak met directeur mevrouw Römer, zij gaan Aziatisch eten. Of bedoelt zij toch iets anders met tongtrainen? En Wouter lust plotseling heel pittig eten. Waarom eten ze in warme landen zo pittig? Alles over proef- en smaakzones in Nee of Ja. In Doen Ze Dat Zo? de vraag: hoe bouw je een boulderroute?
Wetenschappers zijn al eeuwenlang bezig om de natuur in kaart te brengen. Nog lang niet alles is bekend. In Naturalis hebben ze één van de grootste soortenverzamelingen ter wereld. Pascal gaat ook op 'soortensafari'. Hoeveel verschillende soorten kan hij vinden in de tuin? Ard en Fjodor hebben een quiz georganiseerd voor hun vader.
Skydiven is natuurlijk supergaaf. Maar je hebt wel een vliegtuig en een parachute nodig en het is natuurlijk niet helemaal zonder gevaar. Gelukkig kan je ook indoor skydiven. Zweven op lucht in een speciale windtunnel. Hoe werkt zo'n tunnel en hoe kun je zweven op lucht?
Arjen van der Grijn is grimeur. Met pruiken, schmink en make-up tovert hij heel veel bekende Nederlandse acteurs om tot de typetjes die zij spelen. Hij bedenkt ook speciale effecten met allerlei materialen, bijvoorbeeld om sneeuwgezichten te maken die niet smelten tijdens het draaien van een film. Arjen zorgt er zelfs voor dat de baard van Sinterklaas er altijd goed uit ziet. De Dat-kan-toch-anders-man is bij de begintijd van Het Klokhuis.
In zo'n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Ook Ard en Fjodor overwegen om ambassadeur te worden.
Timo vind de winter gezellig. Wouter houdt niet zoveel van de winter en ziet alleen maar de nadelen, tot hij een superidee heeft. En Ben moet zich intussen meer bezighouden met social media, maar is hij wel een talentvol vlogger? Waarom houden mensen geen winterslaap? En in Nee of Ja alles over de hik.
In een autofabriek maken ze auto's in allerlei soorten en maten. Eva gaat er langs om stap-voor-stap te zien hoe dat in zijn werk gaat. Het begint allemaal met een rol staal. Er moeten meer dan tweeduizend onderdelen gemaakt en in elkaar gezet worden. Varkentje Rund heeft vooral moeite met de kleur van zijn auto.
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Ton en Liesbeth klagen bij het Klachtenbureau dat ze moe zijn van steeds hun fantasie gebruiken bij het lezen.
Geen band zonder basgitarist. De basgitaar is de basis én onmisbaar in veel muziekstijlen. Eva gaat langs bij bassist Nick Kamphuis. We zien hem in actie in zijn studio én in de band van Maan. De mannen van een cowboybandje hadden niet gerekend op een vrouwelijke basgitarist.
Je gebruikt het voor je telefoon, je laptop, je tablet, je spelcomputer en je kunt het niet zien: wifi. In 2020 zijn er wereldwijd 50 miljard apparaten die op wifi werken. Maar hoe werkt wifi eigenlijk? En het belangrijkste natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je wifi lekker snel is?
Timo heeft een nieuwe vriendin. Het wordt hoog tijd dat hij volwassen wordt en zich daar naar kleedt. Ben is juist heel relaxt en draagt tegenwoordig een hoodie. Wat is er zo bijzonder aan de N211 bij Poeldijk? Hoe maak je van haren een schommel? In Huh? alles over 'verantwoordelijkheid'.
De Holland Acht, dat zijn de acht sterkste Nederlandse roeiers. Zij trainen voor de Olympische Spelen. Roeien gaat om spierkracht maar vooral om samenwerken. Want hoe zorg je nu dat acht mannen precies hetzelfde doen, op hetzelfde moment? Nizar stapt zelf ook de boot in, en komt erachter dat roeien niet zo makkelijk is als het lijkt. Wesley en Rodney willen ook naar de Olympische Spelen.
Augmented reality combineert echte en digitale beelden. Zo kun je dingen in de echte wereld zien die er niet zijn. Habtamu onderzoekt hoe augmented reality mensen kan helpen in hun werk. Bijvoorbeeld door, zonder handleiding, een wiel te verwisselen. En artsen gebruiken augmented reality om tijdens een operatie van buitenaf de botten van hun patiënten te zien. Klokko heeft een pakket om zelf simpele augmented reality te creëren.
Pascal gaat naar de plek waar we allemaal de meeste tijd van ons leven doorbrengen, namelijk je bed! In het ziekenhuis zoekt hij uit waarom het zo belangrijk is dat we iedere dag voldoende slaap krijgen. Ton en Liesbeth hebben een klacht over hun matras.
Net als mensen, worden paarden ook bejaard. Janouk gaat langs bij een speciaal paardenbejaardenhuis, waar oude paarden rustig mogen wonen. Er is plaats voor 120 paarden die met pensioen zijn. Ze worden goed verzorgd op hun oude dag. Het paard van Ridder William heeft last van z'n rug.
Ben is een wondervolwassene, dus hij begrijpt wonderkinderen heel goed. En Leonoor heeft een hele mooie maar wel hele dure jas gekocht. Heeft ze nog wel geld om te eten? Wanneer is iets vals? In Snapje? leggen we uit hoeveel dagen de maanden hebben.
Menselijke robots lijken iets van de toekomst, maar toch zijn ze al overal. Het is best ingewikkeld om robots dingen te laten doen die mensen heel makkelijk vinden. En waarom willen we eigenlijk graag robots die op mensen lijken? Sosha zoekt het uit. Aan So You Believe You Can Dance doet een robot mee.
Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een dagje op het strand: de lifeguards. Ze dragen opvallende kleding, zodat ze makkelijk te herkennen zijn, en ze helpen mensen in nood op het strand of in de zee. Per ongeluk afdrijven op je luchtbed of je ouders kwijtraken: het kan zomaar gebeuren. Janouk loopt een dag mee met de reddingsbrigade. Dokter Visser is jaloers op lifeguards.
Hoe win je de Formule 2? Alle raceauto's zijn preciés hetzelfde. Om eerste te worden heb je een heel team van experts nodig. Tijdens de pitstop van de wedstrijd zorgen monteurs bijvoorbeeld dat de wielen supersnel verwisseld worden. Wij gaan een stukje racen met coureur Nyck de Vries en oefenen in een levensechte simulator hoe je bochten moeten nemen. Eva doet ook een poging.
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Jaarlijks doen er zo'n 47.000 deelnemers mee uit de hele wereld. En daar moet heel veel voor geregeld worden. Sosha kijkt backstage bij de blarenprikkers, het weerstation en de controlepost, waar precies wordt bijgehouden hoe druk het overal is. Wendel en Liza vloggen over hoe je je op een vierdaagse voorbereidt.
Leonoor gaat met haar BFF een stedentripje maken, maar gaat ze echt wel met de trein? Intussen is Wouter volop aan het omdenken. In Doen Ze Dat Zo?! de bagagerobot. Wanneer schrijf je 'hé' en wanneer schrijf je 'hè'?
Om te kunnen oefenen hoe hulpverleners moeten handelen in extreme situaties, worden er speciale trainingen georganiseerd. Er worden slachtofferacteurs opgeleid die de situaties zo realistisch mogelijk moeten naspelen. De acteurs leren hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze gewond zijn, of in nood. Ook leren ze hoe ze nepwonden moeten maken. Pascal loopt een dag mee tijdens zo'n speciale training. En ook de cowboys werken met slachtofferacteurs.
Zeilen is eigelijk racen op het water; het zeil is de motor en de wind de benzine. Er bestaan veel verschillende soorten en maten zeilen. Sommige worden speciaal gemaakt voor wedstrijdboten, maar er zijn ook zeilen waarmee je goed lange afstanden kunt afleggen. Janouk is in een zeilmakerij en zoekt uit hoe die enorme zeilen gemaakt worden. Burt en Danny laten zien wat je allemaal nog meer met zeil kunt doen.
Sosha is in het concertgebouw van Amsterdam, een van de beroemdste concertgebouwen van de wereld. Daar krijgt ze een privéconcert van pianiste Iris Hond. Iris is wereldberoemd. Om zo goed te worden moet je heel veel oefenen én in topconditie zijn. Ook Bert en Joke van de Quizz weten alles van pianomuziek.
Hoe boor je een tunnel onder de huizen van de stad door? En hoe houd je tijdens het boren de trillingen in de gaten? Janouk zoekt het uit bij de aanleg van een nieuwe tunnel in Den Haag. Ze mag mee tijdens het boren op een enorme tunnelboor. Deze machine boort, graaft en bouwt tegelijkertijd. Ard en Fjodor graven naar de andere kant van de wereld.
Leonoor verzint emo-bingo, maar Ben vindt mensen die van alles voelen een beetje mislukt. In 'Nee of Ja' alles over huilen. Wie heeft de emoji bedacht? En waarom lachen we?
Als je een arm of een been mist, kunnen bionische ledenmaten ervoor zorgen dat je je toch kunt bewegen. Als je hart het niet meer goed doet, helpt een speciaal kastje ervoor dat hij wel blijft kloppen. Maar tegenwoordig bestaan er ook manieren om je lichaam te verbeteren, zonder dat er iets mis is. Pascal laat een chipje in zijn hand plaatsen, waarmee hij de voordeur kan openen, websites kan bezoeken en zelfs kan betalen zonder pinpasje! De Vrachtwagenchauffeuses weten nog een paar handige technische snufjes om een mens mee te moderniseren.
Je lichaam is 37,5 graden. Ook als het buiten vriest of juist heel heet is. Hoe kan je lichaam die temperatuur zo goed vasthouden? En waarom heb je het sneller koud als het hard waait? Janouk gaat op één dag van -100 graden Celsius, in een vriescel, naar +110 graden Celsius in de sauna. Ton en Liesbeth komen bij het Klachtenbureau klagen over een zomerjas.
Met kracht in je kop, een goed getrainde geest, kun je echt superveel voor elkaar boksen. Je kunt bijvoorbeeld in een flow raken. Maar hoe doe je dat nou? Je ziet het in Master je Mind. Sosha ontmoet de Canadese Hannah, een jonge online-activiste die jongeren motiveert om hun eigen kracht te vinden. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je kunt uitzoeken waarvan jij in een flow raakt, zodat je zelfs vergeet te eten. Isa van de familie Amin scoort niet goed op school, maar als ze iets doet wat ze echt leuk vindt.
In het Rijksmuseum hangen schilderijen die al honderden jaren oud zijn. Die schilderijen hebben in al die jaren van alles doorstaan, maar toch zien ze er vandaag de dag nog heel goed uit. Pascal gaat naar het Ateliergebouw naast het Rijksmuseum. Hier werken restaurateurs en wetenschappers samen om de eeuwenoude schilderijen zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst. In het Wereldkampioenschap Schilderijen Restaureren zie je wie dat het snelste kan.
Wouter is jaloers als Leonoor steeds afspraakjes heeft met Jeffrey. Het Spaanse bloed van Ben is niet overgeslagen op zijn kookkunsten. En Timo zit nu pas in de poep- en piesfase. Hoe gumt een gummetje? En wat weet jij over knoflook?
De voorouders van I-Pricia leefden in Suriname in slavernij. Tirsa ontmoet haar bij oma Rinia in Amsterdam, waar kinderen kleding passen voor de grote dag: Keti Koti. Het is de naam van de dag dat we herdenken en vieren dat de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen is afgeschaft. Maar, wat is slavernij precies en welke rol speelde Nederland daarin? Tirsa legt het uit en bezoekt de herdenking in Amsterdam, waar ze voelt dat het ook voor haar een belangrijke dag is. In de sketch weten de kassameisjes eigenlijk niet waar sommige feestdagen nou precies over gaan.
In de gymzaal, de scheepsvaart of de dierenwinkel: je vindt touw overal. Het is namelijk enorm sterk en handig. Nizar bezoekt een fabriek waar heel veel verschillende touwen worden gemaakt. Maar hoe test je of een touw sterk genoeg is? Cowboy Bob Rope bindt alles vast met touw.
Met de kracht in je kop, een goed getrainde geest kun je echt vet veel. Je kunt er zelfs de wereld mee verbeteren. Maar hoe? Je ziet het in Master je Mind. Pascal ontmoet Lilly Platt, een twaalfjarige idealist die al jaren de strijd voert tegen plastic. Al het plastic de wereld uit helpen lijkt misschien een onhaalbare taak maar Lilly laat zich niet uit het veld slaan: alle beetjes helpen en het heeft haar heel veel geleerd. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je er achter kunt komen wat jouw ideaal is en hoe je Master in Idealisme kunt worden. Cowboy Woody komt zijn grote filmheld tegen, maar is zelf een grotere held in het echte leven.
Een duik in de enige teamsport zonder scheids: ultimate frisbee. Wiebe van den Brink is met zijn club Europees Kampioen geworden. Janouk doet mee aan een ultimate frisbeetraining met Wiebe en ze mag zelfs meespelen met een echte wedstrijd. Klokko heeft de Long Distance Frisbee in de aanbieding.
De beroemde schrijfster van de kinderboeken over Heks Herma komt op bezoek. Leonoor, Timo en Wouter zijn groot fan. Maar houdt deze schrijfster wel van kinderen? Waarom zeggen ze dat zwarte katten ongeluk brengen? En hoe wordt een optimist gebouwd? In 'Nee of Ja' alles over bacteriën.
Elk jaar worden weer nieuwe soorten voertuigen uitgevonden en met elk voertuig wil men zo snel mogelijk de weg op. Dat moet natuurlijk veilig! Met TNO-onderzoekster Charlotte checkt Pascal waarover allemaal moet worden nagedacht bij een e-step. Bij de RDW ziet hij hoe élk onderdeel van een voertuig wordt getest. En op het testcircuit mag Pascal op hoge snelheid een paar spectaculaire tests doen met een voertuig voor het de weg op mag. De dansers van 155 laten zien dat je je zonder voertuigen ook origineel kunt voortbewegen.
Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over oren klaren. En dan, neemt ze een diepe duik. Gaat het haar lukken? Debbie en Lara overwegen freediving als hobby.
Met de kracht in je kop, een goed getrainde geest kun je groter worden dan jezelf. Je kunt moedig zijn. Maar hoe doe je dat nou? Je ziet het in Master je Mind. Valentina, Norah, Neama, Ema en Lina, vijf vriendinnen uit groep acht van een basisschool uit Diemen, organiseerden een kinderprotest. Geïnspireerd door de Black Lives Matter beweging en hun eigen ervaringen met racisme vonden ze het tijd voor actie. Sosha sprak met ze. Hoe ga je zelf de drempel over? Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je zelf Moed-master kunt worden. Bezorgde Ouders heeft tips voor als je kind weinig zelfvertrouwen heeft.
Hoe is het als je weinig of helemaal niets ziet? Janouk ontmoet Bodhi, die naar een school voor blinde en slechtziende leerlingen gaat. Janouk ontdekt hoe je braille leest met je handen. Ridder William krijgt een slechtziende schildknaap.
Ben wil met Leonoor pronken op een haringfeest, maar Leonoor eet geen haring. Dafne Holtland legt zingend uit wat het verschil is tussen de tussen de woorden 'mits' en 'tenzij'. Bij Huh?! gaat het over 'discriminatie' en Sosha gaat op zoek naar de eerSTE haring.
Weet jij welke aanrakingen oké zijn en welke niet? Elkaar aanraken doe je alleen als je zeker weet dat de ander het ook wil. Voor volwassenen bestaan er speciale regels voor het aanraken van kinderen. Ze mogen niet aan je lijf zitten onder je ondergoed: dat is verboden. Ze mogen geen seksuele dingen doen met kinderen. Ook niet online. Als het gebeurt, is het nooit de schuld van het kind. Pauline vertelt wat zij heeft meegemaakt als kind. Nizar praat met Iva Bicanic over wat kinderen kunnen doen als het hen is overkomen. Marie-Mae zingt een lied over een verwarrend geheim.
Het schieten met pijl en boog gebeurde vroeger om te vechten of te jagen. Maar tegenwoordig is handboogschieten een echte sport. Dat kan met beide benen op de grond, maar ook vanaf een paard. Tirsa leert de fijne kneepjes van het handboogschieten van jeugdschutter Elin uit Almere en ze ziet hoe Europees Kampioen Siem handboogschieten te paard beoefent. De rappers Dos Hermanos strijden om een prinses in een handboogschiet-toernooi.
Met kracht in je kop, een goed getrainde geest, kun je echt superveel bereiken. Maar wat heeft dat nou weer te maken met relaties? Je ziet het in Master je Mind. Janouk ontmoet Teun Toebes, een jonge held met een duidelijk doel in z'n leven: het helpen van ouderen met dementie. Niet omdat hij ze zielig vindt, maar omdat het goed voelt om er voor een ander te zijn. En daar groei je van als mens. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je zelf relatie-master kunt worden. De Vrachtwagenchauffeuses komen erachter dat we allemaal met elkaar te maken hebben.
Het gaat niet goed met de insecten. Vlak over de grens in Duitsland is de hoeveelheid vliegende insecten in de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen. Hoe is dat in Nederland? Onderzoekers Robin en Constant leggen aan Manon uit hoe belangrijk insecten zijn en hoe we de Nederlandse populatie in de gaten houden. Er wordt zelfs een insectencamera ingezet. Ridder William heeft het helemaal gehad met de insecten.
Wouter mag geen clownsoptreden doen in het ziekenhuis omdat hij verkouden is en Ben slaapwandelt. Waarom hebben we allemaal verschillende huidskleuren? Hoe komt het dat je slaapwandelt? En alles over niezen in Ja of nee.
De Jostiband is een orkest met 140 muzikanten die allemaal een verstandelijke beperking hebben. Dankzij speciale kleurentoetsen weten ze precies wat ze moeten spelen. Janouk volgt een accordeonist bij de repetitie voor een groot concert. Verder vertelt professor Scherder wat er met je hersens gebeurt als je muziek maakt. Ook is muziek de oplossing voor stress en sloomheid: Maak je wel genoeg muziek?
Stel je voor: Je woont aan een drukke weg en er is veel verkeer en veel geluidshinder. Van alle kanten hoor je geluiden. Wat een lawaai! Hoe zorg je ervoor dat de omgeving nog leefbaar is met al deze drukke prikkels? Kun je deze 'buiten-geluiden' ook wel dempen? Bij de TU Delft hebben ze verschillende manieren bedacht om deze geluidsbewegingen op te vangen. Pascal kijkt en LUISTERT mee. Bij de cowboys is een bankovervaller overprikkeld.
Met de kracht in je kop, een goed getrainde geest, kun je echt superveel bereiken! Je kunt bijvoorbeeld optimistisch worden en je richten op het positieve. Janouk gaat een dagje op pad met de 13-jarige Xavi. Hij woont in Amsterdam-Zuidoost en is gek op voetballen. De wijk is vaak negatief in het nieuws. Xavi vindt het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen op straat. Hij organiseert voetbaltoernooien. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je zelf Master in Optimisme kunt worden door bijvoorbeeld een dag niet te klagen. Maar voor Ton en Liesbeth is klagen bij het Klachtenbureau juist een levenstaak.
Meester-ijsbereider Roberto maakt Italiaans ijs in alle smaken die je kunt bedenken. Pascal gaat hem een handje helpen. En waar komt ijs eigenlijk vandaan? Hoe maakten ze het vroeger toen er nog geen machines bestonden? Waar zat je ijsje in toen er nog geen hoorntjes bestonden? En welke smaken eten we nu het allerliefst? In de sketch zien we de trailer van een hele spannende misdaadfilm over kinderen die een ijscoman te slim af proberen te zijn.
Is iedereen wel eerlijk op het Klokhuiskantoor? Polariseren is een moeilijk woord, wat betekent het? Je ziet het in Huh?! Giovanca legt zingend uit hoe vaccineren werkt en Habtamu gaat op zoek naar de grootSTE fietsenstalling van Nederland.
Doorlopende wenkbrauwen, kleding in felle kleuren, een bloemenkroon op haar hoofd en een aapje op haar schouder. Dat is de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Frida tekent en schildert, vaak zichzelf. Die portretten vertellen veel over haar heftige leven. Janouk zoekt uit waarom Frida nog steeds zo geliefd is. En de Vrachtwagenchauffeuses willen meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars.
Bloemen, teksten of dieren: heel veel mensen hebben indrukwekkende tatoeages op hun lijf als versiering. Maar niet alle tatoeages zijn voor de sier. Eva ontdekt hoe medische tatoeages mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld na een operatie. Cowboy Scarface wil juist litttekens getatoeëerd krijgen.
Acrobatiek op een galopperend paard, dat is voltige. Nienke gaat langs bij junior wereldkampioen Sam dos Santos en mag zelf ook voltigeren. De Kassameisjes verlangen terug naar de tijd dat ze paardenmeisjes waren.
Ben neemt zonnepanelen uit gierigheid en Timo interviewt een jonge snowboardkampioen die niet tegen haar verlies kan. We gaan op zoek naar de snelSTE snowboardster. In Doen Ze Dat Zo? legt Sosha uit hoe zonnepanelen werken en Huh?! gaat over het moeilijke woord monopolie.
Pascal gaat met boswachters Jamie en José op expeditie, dwars door de Veluwezoom. Ze spotten egels, eekhoorns en wilde zwijnen. Na een avond bij het kampvuur gaat Pascal de volgende ochtend al heel vroeg op zoek naar edelherten en damherten. Bezorgde Ouders Nederland geeft tips wat je kan doen als je kind per se naar de natuur wil.
Habtamu de Hoop was ooit presentator van Het Klokhuis. Nu is hij partijlid in de Tweede Kamer. Maar wat doet de Tweede Kamer eigenlijk? Manon ontdekt hoe Habtamu's politieke leven eruitziet. Bert doet een Quizz over de Tweede Kamer, zonder Joke.
Jarno Cordia is wereldkampioen wingsuitvliegen. Hij springt uit een vliegtuig en met een speciaal pak zweeft hij dan als een soort Superman door de lucht. Nizar legt uit hoe vliegen werkt en gaat met Jarno mee de lucht in. Durft hij ook te springen? Liesbeth wil vliegen als een vogeltje, maar Ton laat haar vooral vallen.
Veel mensen vinden truffels heel erg lekker om te eten. Truffels lijken een beetje op ondergrondse paddenstoelen. Ze zijn lastig te vinden, want ze groeien goed verstopt onder de grond en alleen op bepaalde plekken. Daarom zijn truffels vaak heel duur. Lukt het Sosha truffels te vinden met hulp van truffelhond Dexter? Voor wie snel rijk wil worden presenteert Klokko de Home Truffel Grow Kit.
Wouter verlangt naar het boerenleven en Timo wil het voetbalshirt van Memphis Depay. Eva gaat op zoek naar de grootSTE 3D-printer. Pater Moeskroen zingt over het verschil tussen hooi en stro en in Vragen van Kinderen zoekt Janouk uit waarom oranje de kleur van Nederland is.
Janouk gaat op expeditie op Terschelling met boswachter Joeri. Ze gaan wadlopen, krabben zoeken en slapen op het strand. De volgende ochtend vroeg maken ze een kanotocht om zeehonden te spotten. Zangduo Cor & Hilda legt in hun nieuwe hit uit hoe je de volgorde van de Waddeneilanden kunt onthouden.
Bijna elke dag kijk je wel even in de spiegel, even checken hoe je outfit staat of hoe je haar zit. Sosha ontdekt dat spiegels al duizenden jaren bestaan, al zagen ze er vroeger heel anders uit dan nu. Maar herkennen alle mensen en dieren zichzelf eigenlijk wel in de spiegel? Klokko presenteert een Wonderspiegel die complimenten geeft.
Fosfaten zijn belangrijk om planten goed te laten groeien. Ook mens en dier hebben fosfaten nodig. Maar we poepen en plassen de meeste fosfaten weer uit. Nizar gaat op bezoek bij de waterzuivering van Amsterdam. Daar proberen ze om de fosfaten weer terug te winnen. Wesley en Rodney zamelen babypoep in voor de fosfaten.
Ooit dachten mensen dat de bruinvis bruin was en een vis. Toch is hij grijs en geen vis, maar een zoogdier in de zee. De bruinvis is de kleinste walvissoort die er bestaat en in onze eigen Noordzee zwemmen er zo'n 250.000 rond. Pascal kijkt wat je moet doen als een bruinvis aanspoelt en hoe een bruinvis kan herstellen om weer terug de zee in te gaan. In de sketch blijkt een heel bijzondere walvis te leven in de ruimte.
Wouter heeft een neefje dat alles vastsoldeert en Ben klaagt dat zijn fysiotherapeut tegenwoordig alleen nog dieren behandelt. Nizar gaat in het Dierenziekenhuis langs bij de praktijk van dierenfysiotherapeut Nicole. Wat betekent het woord 'compromis' eigenlijk? In HUH?! legt het Klokhuis dat uit. Lassen is dé manier om stukken staal heel stevig aan elkaar vast te maken. Janouk leert hoe het moet.
Sosha gaat met boswachters Kees en Lizette op expeditie in Drenthe. Ze gaan op zoek naar adders en slapen in een tentje vlakbij een beek. En waar wonen de geheimzinnige dassen? De steenrijke Marie-Louise wil graag de hele Drentsche Aa kopen.
De meeste vogels bouwen nesten om veilig hun jongen in groot te brengen. Een nest bouwen is een hele kunst, elke vogelsoort gebruikt daar weer andere materialen en technieken voor. Eva en bioloog Auke-Florian gaan op zoek naar vogelnesten in de stad. En die vind je op allerlei plekken. Eva ontdekt dat een meerkoetnest bouwen nog niet meevalt. De Boze Man is ontroerd dat stadsvogels zich zo aanpassen.
Acrobaten bungelen op grote hoogte aan trapezes, ze dansen op strak gespannen koorden en ze slingeren in een circustent van de ene naar de andere kant. Maar acrobaat word je niet zomaar. Janouk neemt een kijkje op een van de twee circusscholen in Nederland. Met Marleen leert ze de basis van de 'static trapeze'. En met Nynke werkt ze toe naar het uiteindelijke doel: optreden voor publiek. Ard en Fjodor richten de Bassie en Adriaan Academie op.
Raoul Deleo is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Als enige heeft hij de bijzondere dieren op het raadselachtige continent Terra Ultima weten vast te leggen. Eva ontdekt hoe wonderlijk Terra Ultima is in zijn prachtige tekeningen. Een Ouwe Fee adviseert om een unieke vakantie bij elkaar te fantaseren.
Tot woede van Leonoor mag Timo vloggen over opera. Wouter is bang dat zijn lievelingsglas breekt. Kun je glas breken met geluid? Janouk en Eva zoeken het uit in Nee of Ja. Wat betekent het woord 'stereotype' eigenlijk? En Eva zoekt antwoord op de prikkelende vraag: hoe komen de bubbels in frisdrank?
Pascal gaat op expeditie dwars door natuurgebied Nieuw Land. Samen met boswachter Mikal trekt hij met de kano door het moerasgebied op zoek naar de zeearend. Op de grasvlakten ontdekken ze een vossenburcht. En hoe is het om in een jeep te slapen tussen een kudde konikpaarden? Freek Vonk laat zien dat de dieren daar agressiever zijn dan je zou verwachten.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi's was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een doodgewoon meisje van veertien jaar. Hoe heeft zij de oorlog beleefd? Janouk haalt herinneringen op met haar. In een liedje zingt een jongen over zijn oma die de hongerwinter heeft meegemaakt.
In iedere school ligt het, maar je ziet het ook in ziekenhuizen, kantoren, winkels of in huizen: een linoleumvloer. Dat is een harde vloerbedekking die heel sterk is en superlang meegaat. Maar hoe wordt het gemaakt? Nizar gaat de linoleumfabriek in. In de sketch is Petra, van het spannende televisieprogramma 'KONFRONT' een bommenmaker op het spoor.
Breien is harstikke hip en bovendien erg duurzaam. Met allerlei speciale nieuwe breimachines en technieken kun je nu zelf leuke ontwerpen bedenken en maken. Janouk duikt in de wereld van textiel en loopt een dagje mee met textiel-ontwerper Borre Akkersdijk. In de sketch leren Wesley en Rodney breien van hun oma.